fbpx

Bagsiden:Tom Bøjland har nøglen til få gamle sejlere på vandet igen

Inkluder i Newsletter: Ja

Tom Bøjland har opskriften på hvordan "gamle" sejlere kommer tilbage på vandet igen. her en Laser (køkkenlågen) i en lidt anderledes funktion.

Emnet bliver stadig mere relevant, med de stadig flere indbydelser til tidens ”retro” kapsejladser – lige nu i weekenden i Hellerup Sejlklub. Der hvor gårdagens stjerner og vandbærer mødes og genoptager konkurrencen og snakken fra dengang, alle var unge og forventningsfulde til udviklingen i verden. I erkendelse at verden skuffede, er det jo et lyspunkt at søge tilbage til udgangspunktet – sejlsporten.

Den opmærksomme læser vil jo nok forvente at der stod en Knarr klar til projektet, men så gammel mener fruen nu ikke hun er blevet endnu. Lige som mange andre sejlere oplever hun desværre, at Knarr klassen er en flok fandens fine folk, der sejler rundt i en overfladisk overklassebåd. En flok gamle sejlere, der igen og igen udviser total mangel på menneskelighed og udsyn til at tage fremmed ind i deres midte.

Nej, skal drømmen om at gribe rorpinden igen, skal det være i en jolle – helst på den legendariske køleskabslåge – Laser jollen. Personlig har jeg den største respekt for Sanne´s evner på vandet, vores bekendtskab går så langt tilbage i historien, at Ynglingen var en epoke skabende nyhed på Øresund. Altså snakker vi engang tilbage i 1970érne. Så skal den ambition opfyldes, til gavn for Sanne og glæde for alle andre i hendes omgangskreds – skal der nok en del ekspertbistand til, før det projekt bliver til en åbenlys succes for Sanne og hendes omgivelser i sejlsæsonen 2012.

Personlig ville det glæde mig inderligt, hvis ønsket blev til andet end snak og projektet virkelig også lykkedes.

Jeg har undersøgt forskellige muligheder, eksempelvis hos SailLaser på Rungsted Havn, hvor du nu kan stille op som du er – du behøver hverken båd, tøj eller forkundskaber. Du kan ”gå til jollesejlads”, åbenbart noget helt nyt i Danmark, men også med en aroma af et AOF kursus – ”Sejlsport for dummyes” – og det er jo ikke det fruen vil.

Her er det at den gode mand og en af sejlsportens ypperste ildsjæle – Tom Bøjland –træder ind på scenen.

Udover han konstant råber 505, i stedet for at trække vejret er han en af sejlsportens absolutte frontløbere. At Tom så mener at kølbådssejlads er tidsspilde, kan vi godt leve med. Men senest her på baadmagasinet.dk, træder Tom i karakter med sin mentor ordning.

Læs artiklen: ”Overlevede med mentor ordning” og læs hvordan Anna Garver og Mark Pedersen fra Nivå Bådelaug fik genfundet glæden ved livet på vandet – i en 505 jolle. Ja, hvad ellers, når Tom er deres personlige mentor?

Ægteparret fortæller åbent, at fra drøm til virkelighed, var der langt flere forhindringer end de havde drømt om.

Anna er jo en lidt ældre dame, der forlod 470 klassen i 1994, altså for 17 år siden. Også hun har en mand med sejlerfortid, endda i samme jolle – hvilket er imponerede nok i sig selv.

Nu har Anna gjort - det der i mange familier er det umulige, begyndt at sejle jolle – sammen – men sin bedre halvdel. Tom Bøjland må have enorme pædagogiske evner, for det er ham som har lagt den ambitiøse træningsplan for den nye mand / kone besætning.

I enhver klasse er der behov for mentor som Tom Bøjland, eller som ”Oluf” den 12. september skrev i sin kommentar: ”En som ham, eller 10, skulle der være i enhver klasse, så var der mange flere sejlere til stævnerne”.

Og det er jo det som det hele drejer sig om, få flere glade sejler på havnen. For de er jo også glade når de invaderer hjemmet igen, fyldt med nye oplevelser og inspiration til den travle hverdag.

Nu ønsker jeg at finde en tilsvarende mentor ordning, til disse ældre damer med Sanne i spidsen – der drømmer om at sejle køleskabslåge igen, efter de i alt for mange år har nøjes med at åbne og fylde køkkenudgaven – i kampen for at holde sulten fra døren.

Måske er det en opgave for Tom Bøjland?

I den gode sags tjeneste overdrager jeg hjertens gerne Sanne den stående invitation jeg selv har hos Tom, om at prøve en tur i hans 505. Den gode mand skal dog accepterer, at vi snakker ”Retro” Laser sejlads – ikke familie 505 sejlads.

Bølgerne går rigeligt højt i forvejen, allerede på land og uden for havnen. Så kammertonen vil ikke have en Kinamands chance, hvis jeg skulle stå i trapez og gaste for Sanne. Beklager Tom, virkeligheden er brutal – men der er altså andre løsninger på vandet, end en 505 jolle.


2011-09-16 12:31:45 af Henning Wermuth

Stor respekt for Tom og dig Nicolai, se at komme på vandet. Hvis ikke du tør sejle med fruen i en 505, skulle du prøve en Contender, her står du selv i trapez og får ikke ømme lår og ondt i rykken.
Jeg har en aftale med min kone at jeg sejler så meget jeg lyster, eneste betingelse er at jeg ikke kommer hjem og er sur, hvem kan være sur efter en tur på vandet i en Contender.
Contender klassen har ry som en klasse for midaldrende mænd, i øjeblikket spænder sejlerne i Danmark fra 19 til 55 år, med hovedvægten af mænd omkrig 40 år. Som en af de kvindelige sejlere siger: mænd i deres bedste alder og så ser de godt ud :-).
Vi stiller gerne joller til rådighed for en prøvetur, dette er muligt både Hellerup og Århus.
2011-09-16 12:42:14 af Jens V

Jamen, Tom du har nyt liv foran dig - jeg har også en kone, der trænger til at komme på søen i en jolle. Og uden mig, for så bliver jeg syndebuk - når hun vælter.

Nicolai, jeg er nødt til erkende det. men dine bagside er generelt set god læsning - men i denne uge topper du. Relevant emne, og bearbejdet på en unik måde. Og så god for lattermusklerne
2011-09-16 12:46:13 af NO Andersen

Kan vi ikke få de kvindelige læsere over 35 år, til at fortælle om de har det lige som Sanne? Det ville da være fantastisk hvis Tom Bøjland kunne starte et hold op med 20 kvinder?
2011-09-16 15:19:06 af Jette

Jeg synes det er fremragende, hvis der kunne laves et fællesskab for os piger - der har sejlet engang, men siden er blevet en service funktion i hjemmet.
2011-09-16 16:22:42 af Jeanne

Fremragende ide. I thurøsejlklub ervi hver onsdag alt fra 50-60 kvinder på vandet. Til både ttræning, kapsejlads, og hygge. Jeg er selv startet i år men er blevet bidt af sejllads og vil klart fortsætte næste år. Hos er der flere båd typer på vandet alt store både som halberg raissy, jeanneu, folkebåd, samt klubbens solinger. Vi går alle op i det med liv og sjæl. Vi har engang om året hyæne ræs hvor flere klubber deltager. Der er tre sejladser 2 korte og 1 lang. Det kunne være godt om der fandtes flere pige sejladser i andre klubber. Med løb har det jo vist sig at være en succes med kvindeløb.
2011-09-16 23:12:05 af Leon H

Lassen, Flerskrog :-) Hobiecat, så har hun ikke tid til at jage rundt med dig ;-)
Jolle sejlads skal forgå i trapez, det ER bare sjovere.
En Laser er da også fin, jeg syntes bare de gamle er steget voldsomt i pris efter den blev en OL-jolle.
Hvad blev der af strandjollen til 5k !!
2011-09-17 20:07:25 af Flemming Christensen

God og yderst relevant bagside, men alle os der har et mere eller mindre perifært kendskab til de 2 ildsjæle Bøjland og Lassen, må da konstaterer at Lassen definitivt har fået lukket munden på Bøjland? Måske er det ved tanken at skulle overtage alle vores koner og kærester, og får dem ud og sejle? Jeg har også en, der er klar når du kalder, kære Tom.....
2011-09-18 11:17:50 af Anna Garver

Tak til Nicolai for en morsom bagsideartikel. Kan kun anbefale Sanne at trække i våddragten og komme på vandet. Og hvorfor ikke SailLaser på Rungsted havn til en start? Håber, Sanne og I andre 35+ kvinder med jolledrømme får gjort noget ved sagen. Det kan varmt anbefales - og jollesejlads er bare sjovere! Uden tvivl, Tom har store pædagogiske evner, men hvorvidt han stiller op som mentor for 20 eller flere kvinder skal jeg lade være usagt.
2011-09-19 12:25:17 af Tom Bøjland

Tja - nu er jeg jo blevet \"inddraget\" i denne uges bagside, så må jeg vel hellere komme med lidt kommentarer.

1. Vores mentor ordning er jo ikke nogen ny opfindelse - vi har pt. 3 mentorer/mentees sat igang alene i år i vores klasse. Derudover er jeg temmeligt overbevist om at vore kolleger i andre voksenjolle klasser udfører fuldstændigt det samme arbejde for nye sejlere i de respektive klasser - den eneste forskel vi har gjort, er simpelthen at give det et navn og skrive om det.

2. På trods af det \"generøse\" tilbud om at overtage diverse koner/kærester har initiativet altså ikke en sk. med køn at gøre - hovedparten af vores nye mentees er jo faktisk af hankøn - jollesport er jo for alle, uanset alder, køn, erfaring, størrelse og pengepung.

3. Der bliver refereret til Laserjollen i NL´s artikel - personligt har jeg den opfattelse at alle i Danmarks største voksenjolleklasse (optimistforældre/ledere/trænere i gummibådklassen) bør sælge deres udmærkede fartøj til den lokale dykkerklub og istedet købe sig et par laserjoller til familien. Der skal så, til alle optimist/juniorstævner så arrangeres en forældrelasetjolleturnering evt. på samme bane - det vil give følgende fordele.

A. Forældrene får frisk luft og motion og kan bruge alle deres velmente råd på dem selv.
B. Ungerne bliver bedre til at klare sig selv - hvilket kommer dem tilgode senere i deres sejlsportsliv - istedet for at blive passet op i hoved og r. af overambitiøse forældre.
C. Ungerne finder ud af at den båd man går over i efter juniortiden IKKE er en RIB.
D. Dansk sejlsport i sidste ende vinder ved at en større bredde også giver en bedre elite.

Som jeg opfatter det er klasserne i jollesporten ikke konkurrenter - tværtimod komplimenterer de enkelte klasser i Danmark hinanden - hvad der derimod er vores konkurrenter er MTB, racercykler, løbekulturen, fitness osv. - Vi er i den situation at hovedparten af de juniorer, der bliver brugt ufatteligt meget tid og mange penge på rent faktisk holder op med at sejle så snart de bliver ramt at krav til uddannelse, mangel på penge, det modsatte køn osv.

Når de så kommer over dette og er blevet etablerede med familie, økonomi, job osv. i 30-35 års alderen og igen har tid/råd til at kaste sig over en fritids interesse - så er chancen for at det bliver carbon raceren eller 4 gange om uge til zumba altså meget højere end laserjollen.

Jeg tror at vi alle her i forummet kan blive enige om at sejlsport er fedt, \"but we do have a marketing problem\"!!!!!

For at råde bod på dette er en af måderne er jo bla. at vi i specialklubberne \"kæfter op\" hver gang vi har en positiv historie - håbe at der er andre der bliver grebet af denne (som NL´s kone) og ringene derved breder sig - idet vi, hvis man ser på det traditionelle \"fritidsmarked\" har temmeligt svært med at konkurrere med de hel & halv kommercielle udbydere af andre aktiviteter/udstyr på annoncer i diverse glittede fitness magasiner osv..

Til Leon H. Der er masser af muligheder for at finde joller - hvis ikke i DK så i vores udmærkede nabolande - det bedste du kan gøre er at kontakte den respektive specialklub - så kan de være dig behjælpelig.

Til Flemming C. Synes din kommentar er underlig - dette er jo ikke en \"pissing contest\" hvor det drejer sig om at lukke munden på nogen - årsagen til at jeg først skriver nu er at jeg har været i udlandet og sejle et stævne.

Nicolai - bemærk lige at 3 tals forkortelsen ikke blev nævnt :o)

Og til OCD - inden jeg bliver ristet for mine kommentarer omkring forældreRIBS - tænk ud af boksen :o)

Go vind.

Tom B.
2011-09-19 15:46:35 af Henrik Madsen

Tom, er slut ikke glad for al den ros du får på Bagsiden? Jamen, tænk at blive udnævnt til redningsmanden for alverdens kvinder. Nyd dog berømmelsen Bøjland








Kapsejlads

YES - Dansk Nacra 17 klar til OL

World Match Racing Tour

Congressional Cup: Jeppe Borch suverænt fra start - 'leading...

OL

Øv - ingen dansk 'kvinde-bræt' ved OL

Kort nyt

Træskibenes sammenslutning inviterer til Pinsestævne

Kapsejlads

Så skal Lillebælts 2Star Mester findes igen

Kort nyt

EU har netop stemt for en "Havets Parisaftale"

★ Artikel

★ Landstrøm: Ja, jord skal med om bord

Kort nyt

Tyv satte stjålne bådmotorer til salg på nettet





Udvalgte artikler *