fbpx

Bagsiden: Så riv dog de betalingsmure ned – Danboat

Inkluder i Newsletter: Ja

De potentielle købelystne sejlere må i år undvære den flydende bådudstilling i Marselisborg – ærgerligt mener Nicolai Lassen. Arkivfoto: Per Heegaard.

Dansk sejlsport er afhængig af en stærk kreds af leverandører og den danske bådbranchen er afhængig af vores vilje til at åbne pengepungen. De seneste økonomiske tal i nationalregnskabet for 1. kvartal 2011 siger det alt for klart: ”Danmark er i recession!”. Det har den danske bådbranche godt vidst længe, hvor de hyppigste gæster i lange tider har været sagsbehandlerne fra SKAT, som kræver millionindbetalinger, fordi de mener at branchen ikke har tolket mulighederne i den tyske moms korrekt. Men nu gør Danboat det ondt værre ved at sløjfe den flydende bådudstilling i Marselisborg Havn den første weekend i september.

Hovedparten i bådbranchen skriger af økonomisk smerte. Et er, at sejlerfolket er langt mere påholdende end nogen i bådbranchen havde drømt om i deres værste mareridt, men ingen kan fortænke den ansvarlige sejler i at skrue ned for økonomien, når boligrenten forventes at stige, mens mange ser arbejdsløsheden som truende i nærmeste fremtid.

Politikerne på Christiansborg spiller ”Klovn” sitcom komedie bedre end de kendte skuespillere Frank Hvam og Casper Christensen nogensinde kan finde på. Ingen af de to kvindelige stjerner, Iben Hjejle og Mia Lyhne, når Helle Thorning eller Pia Kjærsgaard til sokkeholderne i scenekunstens dramatur. Til sammen er det en livsfarlig cocktail for al sejlsport i Danmark.

Forbrugerne er skræmte, og forhandlerne forbløder. Hvis sejlsporten overlever, er spørgsmålet hvem der så skal servicerer os i fremtiden. Branchen er truet økonomisk på livet, især hvis SKAT får held med at dømme en række forhandlere for misbrug af den tyske moms – ja i værste tilfælde sågar med et ledelsesmæssigt ansvar, som i yderst konsekvens ender i fælles håndsejlads i statsfængslet i Horserød.

Jeg er ikke bibelsk i mine forventninger til fremtiden, men historien er trods alt fortrøstningsfuld. Tiderne skifter - det er kun et spørgsmål om hvornår? Forbrugerne har været mere påholdende de sidste år, og langt mere end sundt er for bådbranchen. Positivt set svinges Dankortene lidt flittigere nu end i efteråret 2010. Og truslen om højere arbejdsløshed er alt andet vigende, så længe du ikke er offentlig ansat. Så fremtiden tegner, trods mange sorte skyer, lidt bedre for den del af den danske bådbranche, som overlever SKAT og den økonomiske krise.

Hvad gør Danboat så for at hjælpe sine medlemmer i krise? Du kan også spørge: Hvad kan Danboat gøre med denne fuldkommen uregerlige gruppe af maritime krejlere?

Ja, de aflyser den stort anlagte flydende bådudstilling i Marselisborg Havn fra den 2.-4. september. Årsagen er den forudsigelige - for få tilmeldte, der er parate til at betale for en stand. Så jeg må erkende, at det er Danboat-formanden Lars Ives eneste reelle valg.

Man skal ikke være raketprofessor for at forstå, at deltagelse i 3 bådudstillinger på kun 6 måneder, er en alt for stor økonomisk mundfuld for langt de fleste medlemmer i Danboat.

Mange medlemmer ligger som de selv har redt, ved at trodse anbefalingerne fra Danboats bestyrelse - da de både udstillede i Fredericia – mod Danboats vilje - og straks bagefter i Bella Center.

Den handling tror jeg det er bedst, at jeg undlader at kommentere. Men dumt – grænsende til stupidt - var det. Hvis Danboats medlemmer ikke kunne se de negative konsekvenser i foråret, må det stå lysende klart nu, når de åbenlyst svigter deres kunder i september.

Bestyrelsen havde planlagt og udmeldt datoerne for den flydende bådudstilling i Marselisborg Havn i rigtig god tid, og bestyrelsen havde på begavet vis fået solide samarbejdspartnere med i Sailing Aarhus, Aarhus Festuge og Aarhus Kommune.

Normalt er disse udstillinger en solid pengemaskine, der bidrager afgørende til den daglige drift af Danboat. Så beslutningen om at aflyse den flydende bådudstilling slår dobbelt hårdt på Danboat. Først svigter de sejlerne, dem som medlemmer skal leve af. Bagefter mangler der rigtig mange penge i Danboat, hvilket dårligt kan undgå at få negativ indflydelse på fremtiden i Danboat.

Jamen hvad så? Kan vi som sejlere ikke være ligeglade? Nej, for vi har som sejlere et ”Hans og Grethe” samliv med medlemmer hos Danboat. Ingen kan vel påstå vi elsker hinanden, men vi kan ikke undvære hinanden.

Jeg ved godt, at det er urealistisk, hvis Danboat gjorde det eneste fornuftige: Rive betalingsmurene ned, både overfor udstillerne – så længe de er medlem af Danboat - og de forhåbentlig mange besøgende gæster på en i alle facetter gratis bådudstilling. Desværre er der ikke meget andet end lommeuld, der er gratis. Så den model er ikke gangbar.

Så der kan aldrig blive tale om en traditionel bådudstilling, men så skab da et fælles udvidet ”Åbent Hus” arrangement. Udstillerne står på udstillingen ganske gratis, men selvfølgelig må de også acceptere, at de deltager i et ”no cost” koncept. Det er alene hjælp til selvhjælp.

Til den jyske del af bådbranchen: Nyd at I er en del af den århusianske festuge, der afvikles i samme periode. Aarhus er fyldt med oplevelseshungrende forbrugere, der kun har godt af at komme ned på havnen – enten Marselisborg eller Egå - og få lidt frisk luft og ny inspiration. I må selvfølgelig også leve med, at ikke alle gæster er lige skarpe og interessante som kommende sejlere.

Når nu proppen er sprunget, så må de københavnske forhandlere da kunne blive enige om at mødes i Ishøj i samme weekend. Altså er den første weekend i september i år den maritime branches store ”Åbent Hus” arrangementsweekend.

Jamen, med den store skarpe hjernekapacitet, der sidder i Danboats daglige ledelse og i bestyrelsen, burde det ikke være umuligt - inden for de givne beskedne økonomiske rammer - at lave en tiltrængt salgsaktivitet. Hovedparten af omkostningerne er jo alligevel skubbet over på de medlemmer, som gerne vil møde kunderne i den weekend.

Nej, Danboat får ikke fyldt pengetanken op, måske bliver der heller ikke solgt enormt mange både. Til gengæld har Danboats medlemmer fået en kærkommen mulighed til at så en masse frø, der skal udvikles sig til næste generation af sejlere. Dem, der på et tidspunkt skal træde ind i vores alle sammen maritime fællesskab.

Hvis intet sker har Danboat som brancheorganisation definitivt mistet sin eksistensberettigelse. Den interne uro omkring de 2 vinterudstillinger, og konsekvensen omkring aflysningen af Marselisborg, udstiller de to fløje i Danboat.

Storebælt deler reelt erhvervet, hvor fløjkrigen afliver muligheden for fælles fodslag i hele brancheforeningen. Dansk sejlsport bliver stillet til offentligt skue i et negativt scenarie, der igen udstiller vores fælles svagheder. Det er ikke godt for vores fælles interesse omkring livet på vandet.

2011-06-10 09:28:11 af Søren Karstensen

For en gang skyld en bagside med bid i. Rigtigt godt skrevet om den amatør agtige båd branche, der både skade sig selv og os der er lidt afhængige af dem. Det er da komplet tåbeligt at aflyse den flydende i Århus. Danboat i må da sidde og skamme Jer.
2011-06-10 09:33:04 af Anders

Sikke en gang underligt vrøvl! Danboats medlemmer er vel voksne mennesker, og det er vel ikke vore højt elskede politikere der har tvunget dem til at udstille på en anden måde end Danboat ønskede sig? En artikel som denne er så useriøs at man om ikke ønsker at finde en anden interesse, så i alt fald et andet medie!
2011-06-10 09:38:25 af Claus A.

@ Anders, Hvad er det der lige gør artiklen useriøs. Det er sgu da et konge forslag Hr. Lassen kommer med her.
2011-06-10 09:45:42 af Christian

Lassen har da ret, det er da dybt utroværigt at slå en flydende bådudstilling op som det nye store - og aflyse 3 måneder før. Set i det lys er det da et rigtigt godt forslag lassen kommer med på bagsiden, det tror jeg også Danboats medlemmer vil mene. De er næppe begejsteret for den daglige ledelse endsige bestyrelsen?

Iøverigt er det god politiker humor lassen kommer med, jamen hør hvad der sker i dag. De er jo alle sammen rablende sindsyge - og de færreste er vel med i Danboat?
2011-06-10 09:52:51 af En skuffet århussejler

I oktober sagde Danboat at den flydende ville falde sammen med den afsluttende weekend i Århus Festuge og en lang række store kapsejladser i Århus Bugten, så der vil være et stort ryk-ind af sejlere og andre maritimt interesserede i Region Århus i denne weekend.

Jamen den skulle da være lige til højrebenet. Nu aflyser de - fordi der kommer for få. Københavneri når det er værst. Måske skulle ledelsen hos Danboat informerer deres samarbejdspartnere i århus?

For på www.flydendefritid.dk står der stadig på forsiden: \"Du kan allerede nu begynde at glæde dig til ”Flydende Fritid i 2011” i Marselisborg havn i august 2011 i en større og endnu mere spændende udgave.\"

Ved Danboat egentlig hvad de har gang i ?? Er der en flynde bådudstilling i år? eller er der ikke?




2011-06-10 10:20:17 af Klavs Hansen

Det må da vidst være en speciel Århus-logik, som den \"skuffede Århus-sejler\" giver udtryk for...

Så vidt jeg erindrer, besluttede DanBoat sidste efterår, at de ville stå for to udstillinger i 2011 (og årene fremover). En indendørs i Bella Center om vinteren og en udendørs i Århus i eftersommeren.

Det var der imidlertid nogle (primært jyske forhandlere), der var utilfredse med, så de gennemførte en udstilling i Fredericia. Og nu viser det sig, at de selvsamme, der udstillede i Fredericia (og nogle også i Bella Center) ikke har økonomien til at udstille i Århus, så derfor er der så få udstillere tilmeldt, at det vil være en forkert beslutning for DanBoat, at gennemføre udstillingen i Århus. Det vil blot give et stort hul i DanBoats økonomi. Det er trods alt ikke gratis at markedsføre en udstilling.

Jeg kan med min bedste vilje ikke se, at det har noget med \"Københavneri\" at gøre. De jyske udstillere ligger som de selv har redt. Men den særlige Århus-logik siger vel, at der skal gennemføres to udstillinger i det jyske hvert år - og så skidt med os, der bor på Sjælland :-)


Ha\` en fortsat god dag - både jyder og sjællændere
2011-06-10 10:23:26 af Mikkel Styrbjørn Hartvig Andersen

Lassen; Om man er enig med dig eller ej, så skriver du altid om et relevant og aktuelt emne. Et \`Njef\` herfra...

I alle foreninger - og virksomheder - er der synspunkter i alle ender for hvilke retninger man bør tage. Også i salgstaktisk og strategisk øjemed...

Men det synes nu lidt \`unfair\` at skyde på ledelsen af DanBoat, når nu de makroøkonomiske vilkår er så rædselsfulde. En hvilken som helst udstukken retning er jo reelt ligegyldig hvis man står stille. Og det står stille derude! Måske skulle man kreditere ledelsen for at \`rebe\` i tide?

Hvis det er \`Københavneri, når det er værst\`, så skal jeg tilbage og revidere min opfattelse af \`jysk snusfornuft\`...

Mon ikke vi kan låne lidt politisk visdom fra den anden side af dammen: \"It\`s the economy, Stupid!\"
2011-06-10 10:24:17 af Medlemmerne svigter

Det er vel ikke Danboat der har gang i noget, men medlemmerne. Uden dem INGEN udstilling, og hvis de ikke tilmelder sig, hvad fanden skal de besøgende så komme og se på. Det er da en helt naturlig ting at aflyse, hvis dem som skal udstille holder sig væk. Danboat er jo kun en forening, og hvis medlemmer ikke vil, kan Danboat jo hoppe rundt så meget de lyster. Det skaber ingen udstilling. Lassen, det er en fin ide du bringer frem. Tak
2011-06-10 10:32:02 af Jens Andersen

Hvorfor eksisterer Danboat så?, Det virker ikke som om medlemmer følger de beslutninger deres egen branceorganisation vedtager. Jeg var på Fredericia, og det var en tynd kop te. Det skader os alle sammen, at den flydende i Århus er aflyst. Jeg synes derfor at lassens forslag er godt tænkt igennem, spørgsmålet er om de relevante forhandlere overhovedet kan finde sammen?
2011-06-10 11:22:53 af Jørgen Andersen

Fin lille fredags kommentar fra Lassen´s skarpe pen. Underholdende og med bid i.

Men, med ganske få undtagelser er bådbranchen i Danmark ledet af en flok amatører der får de ellers så udskældte brugtvognsforhandlere til at ligne økonomiske vismænd.

Det er jo logik for burhøns, at to vinterudstillinger i røven på hinanden vil dræne kassen, specielt når den ikke bliver fyldt op af købelystne danskere.

Brancheforeningen DanBoat er jo blot et sammenkog af medlemmerne, og dermed synes det klart at niveauet må blive som det er.

Sagen med den tyske moms-finte, og specielt den larmende tavshed fra DanBoat - viser med al tydelighed at det er amatører til søs. Told/Skat har været meget klare i spytten, og der er ingen \"kære mor\", og hvorfor skulle der også være det. Snyd er snyd, og det skal straffes.

Den hovedrengøring som visse jyske medlemmer truede med ved sidste generalforsamling i DanBoat, skulle måske kalenderfastsættes. Der er behov for at få renset ud på alle hylder. Internt blandt medlemmerne og i DanBoat.

Så brug nu de ekstra fridage som den aflyste udstilling i ÅRhus giver. Det kunne være passende at få renset luften og stå fælles om en fremtid med optimisme og fælles fodslag.

God pinse.
2011-06-10 12:15:02 af Ole Schmidt

Aldrig har jeg været mere enig med Laasen, og nu også Jørgen Andersen. Danboat er da en flok amatører, med få undtagelser. Helt enig i at at de store må lave et åbenthus arrangement i den weekend. Ellers får vi aldrig nye sejlere ind i sporten.
2011-06-10 13:16:30 af Per Larsen

Jeg er meget enig med Jørgen Andersen - og dermed IKKE enig med Lassen, der med vanlig mangel på træfsikkerhed skyder i den forkerte retning.
2011-06-10 13:25:57 af Jens

Per Larsen, kan du ikke lide Nicolai? Måske fordi han igen er hudløs ærlig i sin bagside
2011-06-10 14:22:28 af Lauridsen

Kære Lassen, vil du ikke nok uddybe, hvad det er Helle T har med emnet at gøre. Hun har ikke haft indflydelse på de trufne beslutninger, der har kørt dk´s økonomi i sænk.
Det er heller ikke Hellte T. der har lavet momsreglerne.

2011-06-10 15:27:53 af Peter Hansen

Lassen, du er sejlsportens store lyriker: \"I yderst konsekvens ender i fælles håndsejlads i statsfængslet i Horserød\". En yderst alvorlig sag, som er ødelæggende for erhvervet får du sat lige på spidsen så selv Per Larsen forstår budskabet. Tak
2011-06-10 15:32:45 af Til Lauridsen

Det er da logik for agerhøns. Kommer Helle Thoring til magten, så dør al fritidssejlads i Danmark. med sin røde plan stopper al glæde og mulighed for at finde penge til at dyrke vores sejlaport. Lassen har de helt ret når han skriver at Heller Thorning er en livsfarlig cocktail for al sejlsport i Danmark.

Er det ikke hende selv der har brugt den tyske momsfinte til sin kongeblå polo? Hun ser sig jo allerede som dronning af Danmark. Gud forbyde det...
2011-06-10 18:10:39 af pedersen

Hvor mange momsfinter sejler der så rundt i danmark? Ta`en tudekiks-Det er jo VKO der har haft magten/ansvaret i over 10 år - frihed uden ansvar !!
2011-06-10 20:27:59 af Jesper Nielsen

Kom ud og brug nogle penge... køb nogle nye både,nyt udstyr...så får sejlerfolket alle de udstillinger de ønsker sig.

Men hvis man bare tager på udstilling for underholdningens skyld... så er det vist kun ismanden og pølsemanden, der får glæde af udstillingen.Og ikke dem der betaler gildet....

Det er ikke så svært, der skal sælges noget udstyr og nogle både, for at der kan blive råd til at arrangere nye udstillinger. At tro andet er da helt naivt.

Så mit råd er at brug weekenden på at finde din nye båd, besøg en af efterårets \"åbent hus arrangementer\" i enten Ishøj eller Århus,(for de skal nok komme) køb vildt ind så friværdien ryger i bund, så kan vi bade os i bådudstillinger til næste år.

Kom så, spids kuglepennen... sparegrise, der er ingen lommer i den sidste skjorte ;o)

PS Lad nu politikkerne være, de har jo rigeligt at gøre med at gøre sig selv til grin. (BlåPolo`er,Parabolantenner og ulandshjælp i skattely..så er alle fløje vist nævnt) De skulle jo nødig rette fokus på vor dejlige sport. Man husker tydligt sidste gang skete og Svend Auken fik indført hoilding tankspåbud i småbåde og for slet ikke at tale om bundmalingsfarcen... Enhver der bor i nærheden af fx. Øresund el. St.bælt ved at de 2-300 erhvervsskibe der dagligt går igennem, smider mange gange mere forurening i øresund/kattegat om dagen end os lystsejlere til sammen i hele landet om året. For slet ikke at tale om mågerne og sælerner der ganske uhindret og ufiltreret har afføring direkte i vandet.... Go` weekend nu vil jeg sejle mig en tur
2011-06-11 09:09:01 af Erik H

Jeg kender da ingen der har købt nye både med dansk moms, med det høje skattetryk har vi ingen andre muligheder. Sund fornuft var at vi alle sammen sejlere ud af det danske samfund. Det er jo udelukkende kærlighed til Danmark der gør vi accepteter de ringe vilkår vi stilles op mod af politikere og SKAT. Skægt hvort tæt det ligger på STASI?

Den danske bådbranche dør, for enhver ved at det er langt billigere at købe udstyr ind i vores nabolande. Beklageligt - men sandt. Måske har Danboats medellemer også snoksovet i time?
2011-06-12 15:22:57 af klaus H

Hvis Danboat ikke kan holde sine tropper sammen i dårlige tider, så ser jeg da ingen grund til Danboat eksisterer. Luk dog den forening, spar pengene, den har jo ingen værdi for nogen i dansk sejlsport
2011-06-13 08:14:15 af Claus A.

Den har nok INGEN VÆRDI for dansk sejlsport, men det kan være (?) at den har det for medlemmerne, altså de forretninger der i det daglige handler med både og udstyr. Hvis ikke, så gi\`r jeg dig ret. Luk. \"Ting\" for i dag ikke lov til at leve for sjov, med mindre der er en filantrop der kaster penge efter det!
2011-06-13 08:31:52 af Klaus Jespersen

Hvad koster det at være medlem af Danboat - og hvad får medlemmet for de penge
2011-06-13 19:05:57 af Jens Andersen

Lad os nu se om Danboat ikke får vendt skråen, og med de mest kvikke medlemmer om 2 åbent hus arrangement øst og vest for Storebælt? Det vil da være en åbning overfor sejlerfolket
2011-06-14 17:26:25 af Philllip

Erik H, båd branchens og for den sags skyld også danmarks problem er netop personer som dig der handler i udlandet og derved sender samfundets indtæget ud af landet samtidig med at i vil nyde godt af goderne, vil man nyd må man yde, dette gælder også hvis man vil have udstillinger i danmark så må man handle hos danske forhandlere og selvfølgelig betale dansk moms. Desvære er vi så få menesker i danmark og har så høje omkostningertil lokaler, udstillinger mm at det er vanskeligt at drive en god og rantabel foretning i specielt dårlige tider (gælder ikke kun for bådbranchen). Lad os nøjes med een god udstillng hver andet år frem for en tynd kop te flere gange om året.








Kapsejlads

Sejlerlandsholdets sidste store test før OL

Kort nyt

Podcast: Ny episode - hvorfor egentlig sejle?

Havne

Christiansø Havn skal igennem kæmpe renovering

Bådudstillinger

Ancora Yachtfestival – tre intense dage

Kort nyt

Krigsveteraner får hjælp til at komme ud at sejle 

Bådudstillinger

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Artikel

★ Sejlads i det nye klima

Kort nyt

Tyveri lammer driften af historisk skib i Helsingør

Kapsejlads

Vegvisir Race Nyborg afvikler også eSejlsport finalen





Udvalgte artikler *