fbpx

Bagsiden: Der er jo ikke plads til alle sejlere…

Inkluder i Newsletter: Ja

Nicolai Lassen fik ikke lov til at give sin undskyldning til DS. Foto: Per Heegaard


Hans Natorp skal være den første til at få en ”kvaje-bajer”.

Jamen jeg er et godt og ærligt menneske, hvor et løfte er et løfte. Med åbent sind kommer jeg gladeligt med en undskyldning, det har I også selv bestemt jeg skulle.

Så lørdag (i morgen, red.) i Odense bruger jeg min taleret – hvor jeg alene repræsenterer alle Jer, der aktivt debatterer dansk sejlsport på ”Bagside” efter ”Bagside”.

”Bagsiden” er ikke årets ”Partycrasher”, for som formand Hans Natorp selv skriver… ”Du er til stede med taleret på generalforsamlingen,…. Men du repræsenterer også dig selv - lige som du gør på 'Bagsiden' - så hvordan du vil udnytte din taleret er op til dig - du er velkommen...”

Selv om DS Generalforsamlingen nok er den største enkeltstående begivenhed i dansk sejlsport, er det ikke alle sejlere der er til stede – trods alt. Så du skal som bagsidelæser, da ikke snydes for min ”Undskyldning”.

Udfordringen ligger i at få DS strategi 2011 til at blive dagligdag.

Faktuelt har 51 % debativrige sejlere bedt mig, at give jer her på Generalforsamlingen en undskyldning. Tallet fortæller så også at 49 %, lige så debativrige sejlere mener at den skal I ikke have. Men flertallet har jo altid ret: UNDSKYLD.

Når den så formelt er givet, vil jeg også gerne tilgodese de der fortsat er tvivlende overfor DS strategi 2011 projektet.

Nu er vi samlet her i Odense, årets ”fætter-kusine” komsammen. Et hyggeligt forum hvor I har knivene siddende klar i ærmerne. For dagen skal også bruges på det mest dræbende i dansk sejlsport: ”Intern politik”.

I klapper helt sikkert, når DS Strategi 2011 bliver præsenteret. Udfordringen ligger i, at der er mentalt mange lysår hjem til jeres egen sejlklub. Jeg ved, at kun de færreste vil rejse sig op og tale imod DS strategi 2011, men mange vil undlade at være alt for aktive derhjemme blandt de lokale medlemmer.

Især når I finder ud af at det koster penge.

Her skal jeg bede jer om at tænke progressivt.

Personligt er jeg imponeret over de resultater DS har nået, siden jeg sidste år sad og krummede tæer på bagerste række. Kort sagt, har Hans Natorp leveret den vare han lovede ved sit valg.

Nu skal I som ledere, sikrer implementeringen hjemme i klubben. Jeg ved det bliver svært, men slås nu for det. Så får vi alle sammen det meget sjovere i dansk sejlsport.

Luk øjnene og tænk et kort øjeblik på hvor meget sejlsporten og livet på vandet reelt fylder hjemme i sejlklubbens bestyrelses-lokale? Halvdelen af tiden! Så er I en kæmpesucces.

Luk øjnene og tænk ærligt: Hvordan ser det ud omkring dig hjemme i klubben? Kæmper I ikke internt? Mange disputter mellem individer i bestyrelsen, ungdom og seniorafdelingerne eller hvad med kommunen? Om ikke andet omkring økonomien og havnens fremtid?

Skal DS strategi 2011 blive til andet end smukke og velmenende ord, skal I hjem og droppe alt internt fnidder og i stedet arbejde for værdiskabelse i strategien. Hvis I vil, er det vel også realistisk i jeres sejlklub?

I skal udvise daglig handlekraft hjemme i klubben. Handlekraft får man alene, når man forener alle ens kræfter på at gennemføre strategien. Først når I er enige herom – og ikke længere bekæmper hinanden i sejlklubben, får jeg ikke længere ret i mine negative prognoser omkring DS Strategi 2011 i efteråret 2010.


Jeg siger ”undskyld” fordi der i DS strategi 2011 er så mange muligheder, hvor I hjemme i klubberne kan blive kreative og innovative.

Men den undskyldning er intet værd, hvis I ikke følger ideer helt til dørs. Er I også modige, så har I fået en løftestang, der vil løfte klubben markant.

De klubber der griber chancen vil vokse markant de kommende år. Tænk på det paradigmeskift i strategien, hvor DS tager direkte fat i det enkelte medlem. Lykkedes strategien, får I rum til at være det I er allerbedst til: Være lokale i jeres lokale sejlklub. Men medlemmer får alligevel de mange muligheder, de i dag skal søge til en af de store sejlklubber for at få.

DS strategi 2011 er ikke værdiskabende i sig selv, den er ikke noget medlemmerne får glæde af i dag og i morgen.

Hvad er så potentialet i strategien? Den er enorm, for alle jer der tør gå hjem og gøre en forskel. Jer der går hjem og gør klubben medlemsorienteret, politikfri og rettet mod fælles mål – ungdom, elite, tur eller bare verdens hyggeligste havn … Der ligger guldet for mange af jer og alle jeres sejlervenner – det behøver I faktisk slet ikke DS strategi 2011 til – men den er en meget god øjenåbner og katalysator.

God fornøjelse, det bliver spændende at følge udviklingen.
Nicolai


2011-03-25 09:28:08 af Finn Jensen

Lassen, med den bagside har du gjort det helt overflødigt med den generalforsamling. Du siger det hele. Godt gået, og tak for den
2011-03-25 09:44:29 af Kaj Nielsen

\"Atter en fredag rammer Nicolai lige i Bulls Eyes - genial kommentar, der på bedste vis samler op og bringer nytænkning og iderigdom frem.\" Sådan skrev jeg tilbage i september, tak til bådmagasinet at I gemmer de mange kommentarer.

Men jeg var spændt på om Nicolai ville holde ord, og tak jeg synes at du er kommet rigtigt godt rundt om den undskyldning. Håber at alle de høje herrer læser med og vågner op når Lassen bestiger talerstolen.

Med bagsiden har dansk sejlsport fået et en gudsbenået sparringspartner i alle os aktive sejlere. Fandmer godt gået, lad os hører hvad I andre har at sige? (Sidstnævnte er også en gentagelse fra september)


2011-03-25 10:31:03 af Per Andersen

Det er jo fint at bagsiden siger \"undskyld\", men er Lassen ikke blevet lige rigelig pæn i sine formuleringer?

Jeg havde forventet mere bid i kommentarene, måske har Bådmagasinet bedt ham at dæmpe sig en smule?
2011-03-25 11:21:27 af Bjørn Wessel

God undskyldning, jeg er bange for at Nicolai har ret. Intet sker når mødeter slut i Odense. Trist, men nok sandt
2011-03-25 11:45:44 af Det lille barn?

Har Nicolai overhovedet læst strategiplanen?

Strategiplanen handler først og fremmest om hvad Dansk Sejlunion skal gøre, Der er meget lidt som retter sig mod medlemsklubberne, og endnu mindre som adskiller sig fra det som medlemsklubberne allerede kunne og burde gøre.

Så når Nicolai konkluderer: \"Hvad er så potentialet i strategien? Den er enorm, for alle jer der tør gå hjem og gøre en forskel.\" vil jeg tillade mig at referere til Kejserens nye klæder. For netop i forhold til klubbernes egne initiativer har strategiplanen intet tøj på.

Men Nicolai har ret i en grundlæggende ting: Strategiplanen er intet værd uden handling.

Handlingen starter imidlertid i Brøndby - ikke ude i klubberne. Det er helt centralt i Strategiplanen at Dansk Sejlunion skal udvise større lederskab, være mere progressive og mere synlige. I praksis det stik modsatte af Nicolais opfordring til klubberne.

Som der står igen og igen i strategiplanen: \"Dansk Sejlunion skal ...\"
2011-03-25 11:48:57 af Bo Teglers

Kan vi ikke snart slippe for alt det hyleri omkring DS.
Udviklingen af dansk sejlsport er en opgave der bliver virkeliggjort i klubberne uanset hvad DS generalforsamling/udvalg/strategiplan finder på.
Det virker på mig misforstået når så mange mennesker bruger krudt på at snakke om DS og hvad de forventer af DS. Tag istedet ned i jeres klub og hjælp med at ihværksætte ting eller sejl en tur hvis engagementet egentlig kun rækker til at brokke sig.
2011-03-25 11:50:54 af Tom Bøjland

@Bjørn

Vi er temmeligt mange \"almindelige\" sejlere der har brugt en del tid og krudt på den første del af strategiarbejdet - vi sidder alle på spring til at være med til at hjælpe den videre ud i livet og få den implementeret i dansk sejlsport.

Hvis vi havde på fornemmelsen at det bare var \"varm luft\" vi skulle producere tror jeg næppe at vi ville have brugt vores vinteraftener på dette projekt.

Det er nemt at trække på skuldrene og sige at \"intet sker\" - men istedet for at have den holdning bør vi tænke over - hvad vi kan gøre for dansk sejlsport og ikke omvendt.

Min holdning er, at rapporten når dette skrives er et lille men fuldstændig afgørende skridt i den rigtige retning for dansk sejlsport - når weekenden er ovre er jeg sikker på at der er taget et væsentligt større skridt - og så starter arbejdet først for alvor!

Tom Bøjland
SKS
2011-03-25 12:55:02 af paul

sådan bo teglers!

hatten af for hans natorp har vendt skuden og hatten af for at lassen er stor nok til at give ham credit for det.
men bo har ret; det er på vandet der skal gøres en forskel. og det er op til os selv.
2011-03-25 13:14:37 af Stig larsson

Det er den bedste bagside du har skrevet til dato, du er stor nok - også på tasteren - til at give strategi holdet den credit de fortjener. Men jeg frygter også at tingene dør når klubber skalt til at tage staffetten. 95 % af klubberne magter det ikke, jeg er bange for at de slet ikke finder ud af hvad der sker. Trist for dansk sejlsport., trist for et flot stykke arbejde
2011-03-25 13:17:39 af Per Larsen

Det er helt enkelt. Med denne strategi og vedtagelsen af direkte valg til DS bestyrelsen, så er dansk sejlsport alene en sag for de store klubber på Øresund og i Aarhus. resten af de mange sejlklubber bliver del i et frilandsmuseum, og medlemmer en flok glade landsbytosser. Men er der noget galt i det?
2011-03-25 13:32:21 af Christian Hangel

Tak.

Lige som Tom er jeg en af dem der fik stukket hovedet ned i strategimaskinen, noget jeg ikke har fortrudt, og som primært er gjort fordi jeg har ønsket at sikre at dansk sejlsport fortjæner at få noget af det den har givet mig retur.

Jeg håber at der er mange rundt omkring der ligeledes sidder med den fornemmelse at en stor del af deres liv er blevet påvirket og formet af sejlsporten, og at de derfor ser en mission i at give noget retur. Der er brug for alle de hænder og hoveder der vil stille op.

Jeg er helt enig i at der ligger et stort ansvar også ude i de enkelte klubber for at sikre at både overordnede og lokale fremtidsstrategier bliver effektive. Og der er helt sikkert en del klubber der her har udfordringer specielt fordi mange yngre og mellemgenerationer ikke er særligt velrepresenteret i ledelserne.

Derfor må dette være en opfordring til alle om at trække i samme retning, og gerne med flere til at trække læsset.

Christian Hangel
Frederikssund

2011-03-25 14:35:01 af Det lille barn?

Hvad skal vi med strategiplanen, hvis vi ikke skal følge den?

Strategiplanen taler primært om Dansk Sejlunions rolle og lederskab - ikke om klubbernes individuelle initiativer.

Og det er bestemt ikke \"hyleri omkring Dansk Sejlunion\" som Bo Teglers kalder det. .

Tværtimod er det på tide at vi giver den ledende rolle til Dansk Sejlunion. Det fordrer selvfølgelig at de lever op til den rolle, men det er jeg helt tryg ved efter at have læst strategiplanen.
2011-03-25 19:18:14 af Bjørn Corlin

Den røde tråd i Lassen´s argumenter er som sådan rimelige og afspejler nogenlunde holdningen i bredden af klubberne. Så bravo for det. DS nye strategi er et stykke rigtigt godt arbejde med overraskende gode forslag og formuleringer. Jeg ser to verdener som det bliver vanskeligt at forene på klubniveau. Her tænker jeg mest på alle de mindre klubber. Jeg kommer selv fra en sejlklub som udmærker sig ved at stort set ingen nogensinde sejler og samtidig er klubben vært en gang om året for et fantastisk godt arrangement som alle andre klubber så deltager i. Og her kan jeg ikke lade være med at tænke højt. Kunne man forestille sig klubber/havne geografisk fordelt som udelukkende tilbød plads til kapsejlere. Altså et krav at man for at have bådplads og være medlem skulle deltage aktivt i klubsejladser som et minimum. Forestil Jer et miljø der ville være på sådan en havn.
Så kunne alle de flydende campingvogne ligge i andre havne og hygge sig med det.