Bagsiden: Vores juleevangelium har skiftet Jesus ud med Jess


Havde de 3 vise mand ikke fundet hyrden, jomfru Maria og lille Jesus – men i stedet Jess var de nok blevet en smule forskrækket. De havde fundet en lille tyk opkomling med et sprogbrug der ellers ikke finder plads i nogen kendte religiøse skrifter. Den lille tyksak havde på stedet tilbudt de vise mænd et hvæs af sin friske tobak. Verdenshistorien havde set markant anderledes ud med Jess på korset, alene kravet til en øjeblikkelig opfindelse af rawlpluggen allerede for 2000 år siden. Nødvendig praktik, så de mange kors ikke faldt ned af kirkevæggen, tynget af Jess massive kropsvægt. Nogen spinkel - endsige lille mand, er vores sejlergud Jess altså ikke.

Den kvikke læser spørger nu, hvad har denne religiøse rundtur egentlig at gøre med dansk sejlsport? Faktisk en hel del! Faktisk er den synonym med udfordringerne i den modne ende af sejlsporten. Hos den store gruppe af sejlere, der var lokale stjerner engang tilbage i historien. Sådan nogen som mig selv – og ikke mindst den udmærkede chefredaktør Hr. Øverup - og alle vores jævnaldrene - dem der er 50+.

Dengang, da vi var aktive kapsejlere, besluttede vi at mødes sidste lørdag i november. Altid for at ære vores gudelige faderfigur Jess på det gode fyrskib "Donna Wood". Høre hans udlægning af livet og døden. Nyde hans stegte sild, irske kaffe og få en enkelt pibe tobak som godnatlæsning. Traditionelt var det en lang lørdag, hvor vi hurtig blev store i kæften. Næsten lige så store i mundtøjet som Jess selv, men dog – trods alt ihærdige forsøg - kun næsten. Alt imens vores erindringer om fortiden bliver frisket op, og realitetssansen omkring nutiden bliver stadig mindre i takt med dagen skrider frem. Kort sagt, vi er flere om bord på det gode skib, som bliver godt gammeldags skidefulde, inden vi vender næsen hjemad. Jamen det er berusende at lytte til vores åndelige far Jess, der kommer med så mange livskloge udmeldinger i en lind strøm – dagen igennem.Sidste lørdag i november er vi igen et religiøst broderskab uden sidestykke og med et åndeligt overhoved, Jess, ikke set tidligere i religionshistorien. Vores fælles gud er en regeneration af de fugtigste sider af guderne Odin og Thor, krydset med lige dele Buddha og L. Ron Hubbard, grundlæggeren af Scientologi. Jess er en gud, et åndeligt overhoved – aldrig set før – og næppe siden.

Lige som i sejlsporten bliver menigheden stadig mindre. Den oprindelige gruppe var så stor og dybt engageret i livet på vandet. Hvorimod tilslutningen i dag er så begrænset, at det er dybt tankevækkende. Der er flere rettroende disciple, som åbent erkender, at de ikke har været på Øresund siden sidste års komsammen.

Langt hovedparten af den store gruppe er gået i land for år siden. Hvorfor? Elsker de ikke livet på vandet? Jo, det påstår de i hvert fald, selv i ædru stand. Er de ikke parate til en dyst på marginalerne, jo den vilje fejler heller ikke noget. Savner de ikke samværet med "rødderne"? Jo, i hvert fald når røverhistorien kommer på bordet. Men "tiden" er en knaphedsfaktor og en større gud i de mange små familier. Datoen - lørdag den 26. november har været der siden vi vaklede hjem sidste år. Alligevel kommer afbuddene i en lind strøm. Jamen tag nu vores alle sammens elskede chefredaktør Hr. Øverup: som skriver: "Jeg er den første kylling - godt nok en stor en af slagsen (helt enig, red.) – der desværre må meld pas ... Et andet 'arrangement' har sneget sig ind i kalenderen." Jamen hvor er prioriteringen - Hr. Chefredaktør? Datoen har været kendt i et år. Og så er der alle de andre dårlige undskyldninger. Lige fra de er bortrejst, eller deres far fylder rundt. Det kan han da gøre en hvilken som helst anden dag - da ikke den årlige dag hvor vores gud Jess skal æres?Spøg til side. Fakta er at alt for mange over 35 år fravælger sejlsporten – trods de mange muligheder for fællesskab og sportslige udfordringer – selv i en høj alder. Det er satans trist, og jeg foreslår vi holder 1. minuts tavshed for at ære dansk sejlsport, der langsomt gled ind i et vakuum af opgivelse i det herrens år 2012 efter Jess nærmeste konkurrents fødsel. Problemet er åbenlyst - sejlsporten glemmer familien. Der er kun sjældent aktiviteter, der samler hele familien i dansk sejlsport. Alt for sjældent er der arrangementer, hvor "Vi i familien" deltager. Også denne lørdag er det den ene part, som giver den fuld gas. Mange familier stritter åbenlyst imod, da det går ud over fællesskabet i starten af det årlige julehelvedes ræs.

De sidste trofaste disciple vil hædre Jess og hinanden, og sammen får vi en fantastik sejltur på det store ocean – Øresund - inden vi kaster os ud i de mange rituelle handlinger, der omgiver denne sammenkomst – årets sidste nadver. 2 forskellige slags sild ud over den hjemmelavede stegte, ribbenstegen og mørbradbøffen samt osten. Den irske kaffe der normalt slår de mest ugudelige sjæle direkte i dørken. Vores store guds indkøbte tobak, som slår redaktørens sure cigarer med mange bådslængder.

Alt vil være som det plejer, og deres udsendte "Bagside" falder sgu nok også i søvn under festlighederne – sådan er traditionen også i menigheden. Der er mange indtryk, der skal bearbejdes den aften inden næsen vender hjemad – til en stille søndag oftest i samvær med en hovedrystende familie og spørgsmålet: "Bliver du aldrig klogere?"

Vi er da glade for redaktør Øverups slutbemærkning: "I vil være i mine tanker - også søndag morgen." Det udsagn er da en stor leder værdigt – og chefredaktøren har nok også fruens fulde accept af udtalelsen. Vi andre vil på søndag sige: "Aldrig mere". Et udsagn der holder ca. 11 måneder, for Jess er altså større end gud og jul.

Det var så den sidste "Bagside" i 2011 - nr. 36 i år. Personlig oplever jeg det som et godt år for "Bagsiden", ja jeg vil sige: Det hidtil bedste år for den kritiske debat i dansk sejlsport, æren tilfalder alle jer der så flittigt har deltaget i debatten. Ca. 600 mere eller mindre lødige indlæg har I leveret over alverdens emner. Tak for det. I ønskes alle en god jul og et velsignet nytår. Bagsiden vil søge tilbage i studerekammeret og filosoferer over tingens tilstand i 2012. På gensyn næste år, hvor vi igen er klar til at gå i kødet på sejlsportens badebilletter, magthavere og andet godtfolk.

God jul - om kun 31 dage er det helvede overstået!