Peter Burling i midten og spidsen for sit suveræne team, Emirates Team New Zealand - indehaver af Americas Cup, som de vandt i helt suveræn stil, 7 - 1 over Oracle Team USA

Kæmpe nedtur for Oracle Team USA - Emirates vinder America's Cup i overlegen stil

26-06-2017 19:38 Søren Øverup
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Det er historien, hvor de kloge vandt over de rige. De smarte, kreative og ikke mindst innovative kiwier fra en lille nation, hvor hele befolkningen og staten jubler med, slog 'kæmpen' Oracle Team USA, der har Larry Ellissons milliarder i ryggen. Og sikke en måde de gjorde det på.

De fire øvrige teams og de forsvarende mestre var forud for America’s Cup samlet på Bermuda for at træne, mens Emirates Team New Zealand blev hjemme. Med arbejdsro udviklede de en sand dræbermaskine, når talen falder på deres AC50er. Ganske få uger inden det hele startede, gik det op for hele sejlerverden, at Kiwierne havde monteret cykler i stedet for de traditionelle grinder-pedestaler. Genialt.

Skærmbillede 2017 06 26 kl. 19.33.24

Cyklende grindere, der også havde hænderne fri til trim. Mere power, flere hænder - genialt.

Læg dertil nogle superoptimerede foils, et genialt ror, hvor 'vingerne' sidder foran rorbladet, og så i det hele taget en båd, som har så mange trimfinesser via det hydrauliske tryk, som de har så meget nemmere ved at skabe på cyklerne - vupti sådan får man America's Cups trofæ, 'The Auld Mug', med hjem til New Zealand.

Det må ikke være sjovt at være en del af Oracle Team USA. Tænk, at have opfundet de regler, der skal sejles under. Opfundet hvilke regler bådene skal overholde, og så få så læsterlige bank, at de jo til tider optrådte som rene statister. Øv for Jimmy Spithill & Co. og hurra for Peter Burling & Co.

Der blev skrevet historie

Selv om Oracle Team USA fandt mere fart i den fem dages pause som var i sidste uge, var det ikke nok. Klassiske match race fejl, manøvrebrølere - hvor båden ikke blev sejlet godt nok, hørte til dagligdagen for Spithill & Co. Ofte så det ud som om Emirates Team New Zealand var på søndagsudflugt, langt langt foran de forsvarende mestre. Kiwierne sejlede ikke kun på en bedre båd, de sejlede også klart bedre og mere smart.

At Peter Burling & Co. så også skriver historie er jo kun toppen af kransekagen:

*Burling bliver den første sejler i verdenshistorien som har vundet OL guld og America's Cup inden for 12 måneder.

*Emirates Team New Zealand er det mest uerfarne team - med kun én tidligere America's Cup sejler om bord.

*Burling bliver den yngste skipper som har vundet America's Cup, og R

*Royal New Zealand Yacht Squadron, bliver den første klub som vinder America's Cup tilbage.

Skærmbillede 2017 06 26 kl. 19.17.26

Peter Burling NZL, yngste Americas Cup skipper som vinder The Auld Mug.

Hvad nu?

The Auld Mug er på vej mod New Zealand, og lur mig om ikke pokalen har fået en plads på førsteklasse, der bliver folkefest når Emirates lander i Auckland.

Men, forbliver formatet? Skal der sejles i store kølbåde igen? Benytter stinkende rige Larry Ellisson sig til at stikke af fra Americas Cup? og ser vi Italienske Luna Rossa komme tilbage?

Mange spændende, men indtil dato ubesvarede spørgsmål.

Her på redaktionen glæder vi os til at følge næste kapitel af den fantastiske historie om Americas Cup.

Tillykke til Peter Burling og Emirates Team New Zealand samt hele nationen.

Skærmbillede 2017 06 26 kl. 19.31.01

Jimmy Spithill, skipper på Oracle Team USA havde ikke en kinamands chance mod Emirates Team New Zealand som sejlede i en helt anden verden. 

Skærmbillede 2017 06 26 kl. 19.50.37

Tallene taler sit tydelige sprog. Hurtigere og tættere til vinden, og når man så samtidig sejler lidt kortere, så er man meget svær at slå.

 

Udvalgte artikler til salg - GRATIS for abonnenter under Mit Bådmagasin

Læs flere nyheder - klik her.

Udvalgte artikler til salg - gratis for abonnenter under Mit Bådmagasin

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer