Fordæksmand hos Telefonica holder øje med fiskebåde, umærkede sømærker og andre forhindringer. Foto: Diego Fructuoso/Telefonica/Volvo Ocean Race

Telefonica på vej mod endnu en sejr

03-02-2012 15:30 Søren Øverup03-02-2012 14:30 - Øyvind Bordal
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

En lang og hård tredje etape nærmer sig afslutningen – både førende Telefonica og den nærmeste rival, Groupama, har lagt sig på layline og giver nu fuld gas mod mållinjen i Sanya. Der er kun et par hundrede mil tilbage, og i en VO70 er det kun en god formiddags sejlads.

Kunne have været værre

Krydset op langs den vietnamesiske kyst har været udmattende, selv om forholdene kunne have været meget værre: Vindstyrken har ligget på 25-30 knob, og i modstrøm bliver bølgerne i området meget stejle. Samtidigt er farvandsafmærkningen så dårlig, at grundstødning hvert øje blik. Der er umærkede fiskenet, fiskefartøjer uden lanterner – i det hele taget er det seks teams, der rigtig gerne vil i land nu, efter mere end to uger til søs. De frygtede forhold med 45 knobs modvind og dertil hørende kæmpestore brotsøer er dog heldigvis udeblevet.

En meter fra forlis

Indtil videre er der heldigvis heller ikke sket alvorlige uheld på anden vis. Men Abu Dhabi var i nat meget tæt på et stort sømærke i jern, kun en enkelt meter, og uheldet havde været en realitet. Mærket var ikke vist på kortet, og ikke forsynet med lys, og havde båden ramt mærket, havde den muligvis forlist.

Lugter sejr

Etapesejren er halvvejs nede i lommen på Telefonica – de har længe dækket konkurrenterne, primært Groupama effektivt, og har samtidig sejlet hurtigt. De har langsomt, men sikkert øget afstanden til konkurrenterne, og nu skal der ske konkrete uheld eller skader, hvis det spanske hold ikke napper nok en etapesejr. Groupama er godt 25 mil bagud, ikke vildt meget, men nok til at det bliver meget svært at hente Telefonica på den korte tid der er til rådighed.

Puma tabte

Spændingen er mere intens længere bagud, hvor det hele er uafklaret. Camper ligger på en tredje, men Abu Dhabi og Puma presser på fra hver sin kant, og små ændringer i vindretning eller -styrke kan vende rundt på billedet her. Det er vigtige point der kæmpes om, så der spares ikke på krudtet. Pumas store sats mod øst var en brøler, holdet tabte mange mil og måtte kravle tilbage, og indtage en ydmyg, foreløbig femteplads. Derfra forsøger de nu at kæmpe sig op på en fjerde, i bedste fald tredjeplads.

Trøstesløse udsigter...

Sanya har en lang kryds foran sig, og risikerer desuden at ryge ind i dårligere vejr end de andre, både på grund af sin position, og det faktum at holdet vil tilbringe længere tid til søs end de andre. Det må være et hårdt sted at være lige nu, både fysisk og psykisk!

Udvalgte varer til vores abonnementer

135
Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer