På toppen af verden. Franck Cammas har vundet det meste han har stillet op i - men det her er nok højdepunktet så langt. Foto: Ian Roman/Volvo Ocean Race

Oui! Franck Cammas og hans Groupama-hold gjorde det

03-07-2012 09:24 Søren Øverup03-07-2012 07:24 - Øyvind Bordal
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

39 år gamle Franck Cammas lignede lidt den spanske målmand Casillas efter EM sejren i fodbold i søndags. I nat, efter at have sejlet i mål på sidste etape i Galway på en andenplads og dermed sikret sit hold den samlede sejr, strakte Cammas armene i vejret med knyttede næver og pumpede dem op og ned foran et brølende irsk publikum. Det var nat i Galway, men irerne var ligeglade; selv ude på vandet var der masser af tilskuerbåde når de seks VO70'ere kom i mål.

En dødelig kombination

Groupama skulle ramme en fjerdeplads som minimum, for at afgøre sagerne inden weekendens Inport Race. Holdet startede konservativt og forsigtigt fra Lorient, og undgik enhver konfrontation med konkurrenterne. Derfra gearede de langsomt op, arbejdede med sin bådfart, og plukkede den ene konkurrent efter den anden op igennem den engelske kanal. Som Ken Read fra Puma sagde det: "They're fast and they're smart. That's a deadly combination."

Tætteste afslutning nogensinde

Det sidste stykke mod mål opstod der en del taktiske og strategiske muligheder i lettere og mere skiftende vindforhold, og det var her det blev afgjort. Ikke alene førstepladsen, men anden- og tredjepladsen i det samlede regnskab var på spil under marginale taktiske dispositioner langs den irske kyst. Camper og Puma førte etapen skiftevis, med Groupama tæt på, og Telefonica truende bagfra. I mørket udfoldede sig den tætteste afslutning på et Volvo Ocean Race nogensinde.

VOR120703 TODD 00543

Chris Nicholson og Camper tog de rigtige beslutninger i nat. Det skaffede dem den samlede andenplads. Foto: Paul Todd/Volvo Ocean Race

vor020712 ross 0385

Rome Kirby og Casey Smith fra Puma ser først sejren, derefter andenpladsen smutte ud af hænderne på dem i går aftes. Foto: Amory Ross/Puma powered by Berg/Volvo Ocean Race

Uheldige Puma

Det blev Camper der trak det længste strå: Team New Zealand fik sin første og eneste etapesejr, syv minutter foran Groupama. Ken Read og Puma var igen på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, og sejlede ind i et vindhul. Det kostede dem andenpladsen i dette Volvo Ocean Race - en hård pille at sluge for et hold som hele tiden har været "lige-ved-og-næsten".

Kølskade hos Abu Dhabi?

De tre sidste pladser, ikke alene på etapen, men også samlet set, gik til Telefonica, Sanya og Abu Dhabi. Sanya fik med andre ord halet en enkelt placering hjem hvor de ikke blev sidst. Det kan have været Martin Kirketerps kompetente trim-indsats, men det spillede nok også en vis rolle at Abu Dhabi ramte en hummertejne og blev hængende i 10 minutter. Irerne sled med farten hele vejen, og Ian Walker mistænker at en kølskade har sinket båden. Ikke den ankomst til hjemlandet og afslutning på racet Walker havde drømt om! 

Kun én chance

Men altså: Groupama vinder Volvo Ocean Race 2011-12. Det er en stor overraskelse for de fleste som følger racet, og faktisk også for Cammas selv: Groupamas plan var at sejle to Volvo Ocean Race, eftersom det nærmest er umuligt at vinde i første hug. Undervejs trak sponsor Groupama stikket for den dobbelte deltagelse efter massive økonomiske vanskeligheder, og Cammas og hans folk stod tilbage med kun et skud i bøssen. Holdet vokste sig derefter stærkere og stærkere etape for etape, og vant til sidst en fortjent og imponerende sejr. I det kommende nummer af Bådmagasinet bringer vi en stor artikel om Volvo Ocean Race, blandt andet med en frisk analyse af racet fra Bouwe Bekking.

 

 

Udvalgte varer til vores abonnementer

135
Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer