fbpx

Vendée Globe: Sam Davies (Savéol) i sikkerhed efter mastehavari

Inkluder i Newsletter: Ja

Der er drama nok i begge ender af feltet, når Vendée Globe nu nærmer sig den første uge til søs. Seneste nyt på den negative side er, at den eneste kvinde i feltet, britiske Sam Davies i nat tabte masten 130 sømil nordvest for Madeira. Det var hårde forhold, da havariet skete, 40 knobs vind og meget urolig sø. 

Hørte en forkert lyd

Sam Davies har sikret både båden og sig selv, og der er ingen umiddelbar fare. Hun fortæller, at hun var under dæk, da det skete. Hun hørte en meget forkert lyd og sprang på dæk - men da var det for sent. Efterfølgende iførte hun sig overlevelsesdragt og lukkede alle vandtætte skot, i tilfælde riggen skulle perforere skroget. Det var umuligt at gøre noget på dæk i de forhold der var om natten.  Redningscentralen i Frankrig er i gang med at organisere hjælp, og skibe i området er informeret. Med hændelsen er feltet nede på 16 både. Louis Burton har brudt sejladsen og opgivet at sejle tilbage til Les Sables d'Olonne for rig-reparationer. Vejret har forværret sig, og han kan ikke sejle på bagbord halse med sit defekte bagbord overvant. Ruten tilbage til start kræver nu sejlads på bagbord halse, og eftersom vinden også bliver frisk, må Burton tage den tunge beslutning at opgive Vendée Globe denne gang.  

Gutek med el-problemer

Polske Zbigniew Gutkowski, også kaldet "Gutek", rapporterer om massive problemer med elektriske og elektroniske installationer, blandt andet virker hverken autopilot eller svingkøl optimalt. Kommunikationsudstyr og computer har også problemer. Det slider hårdt på den polske sejler, som også ligger langt bag de andre.

Spillet gik ned

Javier Sansô (Acciona) er på vej i læ under Kanariøerne, han skal en tur i masten for at reparere noget med slejderne til storsejlet, noget der kræver roligt farvand. Det vil koste mindst 48 timers ekstra sejlads...og til sidst på problem-listen er, at den virtuelle sejlads gik i stå på grund af teknisk nedbrud onsdag aften. Rasende deltagere kræver kompensation for tabte placeringer, og protestkomiteen har trådt sammen. Resultatet er noget uklart, noget med en donation til veldedighed...?

Gabart indhentet

Sideløbende med de forventelige problemer, er der en interessant kapsejlads i gang i den forreste ende af feltet: Førende Francois Gabart (Macif) er lige overhalet af manges storfavorit, "sjakalen" Armel Le Cléac'h (Banque Populaire). Bernard Stamm (Cheminées Poujoulat) ligger lige i hælene, få mil bag, mens Gabart stadig klynger sig til andenpladsen. Bag denne førende gruppe kommer Alex Thomson (Hugo Boss), Vincent Riou (PRB) og Jean Pierre Dick (Virbac-Paprec 3) med høj hastighed. Gabart sejlede ind i et højtryk, som endnu ikke har påvirket de andre - det kostede ham altså den føring ham har holdt på imponerende vis siden sejladsens første nat. 









Kort nyt

EU har netop stemt for en "Havets Parisaftale"

★ Artikel

★ Landstrøm: Ja, jord skal med om bord

Kort nyt

Tyv satte stjålne bådmotorer til salg på nettet

Kort nyt

De er der ikke endnu – men når de kommer...

Kort nyt

Flot donation øger sikkerheden i Roskilde

Kort nyt

Tun-feber i Helsingør – billetterne er revet væk

Kapsejlads

Anne-Marie Rindom skadet - misser Hyéres!

★ Artikel

★ Ruffet måtte af og på igen





Udvalgte artikler *