VX One er en meget let båd på blot 260 kg. Foto: Henrik Hansen.

Vi tester - VX One

05-08-2015 13:00 Trine Søe05-08-2015 11:00 - Henrik Hansen
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Advarsel. Denne test bærer nok præg af, at alle seks involverede sejlere var helt høje af speed, da vi kom i havn efter nogle fantastiske planeture med den nye 2-3 mands VX One sportsbåd fra Ovington Boats i England.

Reelt er den lynhurtige racer en skiff-jolle à la 49er, her bare med køl og en stabiliserende torpedobulb på 80 kg. Det kan lyde paradoksalt at sætte en køl på en skiff-jolle, men designerne, Brian Bennett og Roger Martin fra USA, er sluppet ualmindeligt godt fra dette projekt. Det viste vores testsejladser med al tydelighed. VX One er ganske vist ikke balancemæssigt en vild og udfordrende jolle som skiff-jollerne, men farten og accelerationen minder om dem.

vx 11

VX One har sin store force med slæk på skøderne, men båden krydser også glimrende og overraskende hurtigt. Vi lå i let mellemluft på 5,4 til 5,9 knob og i friskere vind på 5,6 til 6,4 knob. Det er usædvanlig hurtigt for en 19 fods kølbåd.

Under den sidste af vores testture over tre dage på Køge Bugt sejlede vi op til 15,5 knob på skæring i frisk vind med bådens 26 m2 gennaker på spryd. Det var med tre mand i hængestropperne. På kryds gik vi omkring 5,6 til 6,4 knob i hele mellemluftområdet, skønt VX One blot er 5,79 meter lang. På en halvvind planede vi imponerende 13,7 knob med fok og storsejl i et pust på omkring 10 m/s.

Samtidig kunne vi nyde vores vilde planeture fuldt ud, uden at være nervøse for om skiffen kæntrede. Det helt specielle ved denne skiff med køl er nemlig, at bådens dynamiske stabilitet og ekstremt letdrevne linjer tilsammen er helt enestående.

Hertil og ikke længere...

Læs testen om ”VX One" i Bådmagasinets august udgave 2015.

Er du abonnent og logget ind, kan du læse hele artiklen under "Mit Bådmagasin - artikler for abonnenter". Er du ikke logget ind kan du gøre det her

Er du ikke abonnent på Bådmagasinet, men ønsker at være det kan du tegne et online årsabonnement for 399 kroner her. Du kan naturligvis også få leveret Bådmagasinet direkte i din postkasse, køb trykt abonnement her (der findes flere at vælge i mellem).

Begge abonnementstyper giver adgang til:

  • De 12 næste numre af Bådmagasinet online. (leveret direkte i din postkasse ved trykt abonnement). Hente Bådmagasinet til tablets (iPad eller Android) eller læs det direkte på PC skærmen
  • Låste artikler - kun for abonnenter.
  • Stort online arkiv med Bådmagasinet fra 2010 og fremefter (66 online blade).
  • Mulighed for at benytte shoppens specielle tilbud til abonnenter - spar op 65 % på udvalgte varer.

 

Ønsker du blot at købe denne ene artikel, kan du også gøre det her på sitet:

Køb artiklen - "Vi tester- VX One". Køb artiklen og få den som PDF fil - lige til at læse med det samme.

Udvalgte varer til vores abonnementer

135
Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer