Océanis 50

10-10-2007 15:39 Hans Henrik10 Oct 2007 13:39 - Troels Lykke
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen
Océanis 50 ser godt ud med et lavt dæk og pæne linjer. Lidt som kærlighed ved første blik. Ni sekunder blæste det inde fra America’s Cup-havnen i Valencia, da vi med Yanmar-motoren på 110 hestekræfter blæste ud i Middelhavet med 9,2 knob. Océanis 50 fra Beneteau har to rat i passende størrelse, de er ikke for høje, så du får myoser i skuldrene. De to rat er også let at komme forbi, når man vil frem i cockpittet. En anelse friktion var der på rattet, da vi efterfølgende krydsede løs med helt op til 7,1 knob og lidt over 45 grader til vinden. En fin fart for en turbåd, der er kendt for at klare sig godt i store bølger, som andre 50 fods både også gør det. Der var fladt vand da vi krydsede. Vi rebede ikke storsejlet, men det skulle vi have gjort, når vinden indimellem nåede op på 10-11 m/sek. Båden var generelt let, tilpas luvgerrig, selv i hård vind og med en kæmpe 140 procents genua oppe. Storsejl og genua i kraftig dug fra Quantum Sails var flade og åbnede i agterligene, som forventet. Men når sejlene bliver ældre og dybere er det vigtigt at kunne flade dem ved at hale i hækstaget, men et justerbart hækstag er ikke standard, desværre.
Men båden virkede helt sikkert stiv og sødygtig, så tursejleren vil ikke gå forkert i byen med Océanis 50. Da den franske båd krængede, og det gjorde den hele tiden, så var cockpitbordet en god benstøtte, når man sad på cockpitbænken. Til gengæld manglede rorsmanden en fodstøtte, når båden smed sig 15-20 grader. En lille klods kunne løse problemet. Instrumentpanelet sidder for enden af cockpitbordet og er drejbart, hvilket virkelig gør det let at se. Cockpitbordet har i øvrigt plads til en lille fiks lampe, der kan monteres, når der skal hygges i havnen om aftenen. Adgang til badeplatformen er let, her vippes blot et sæde op. På badeplatformen er der bruser med koldt og varmt vand. Fra badeplatformen kan man åbne to døre og tage redningsflåden ud. Agter i cockpittet er to kæmpestore kistebænke, hvor der er oceaner af plads.

Men få et teakdæk til 121.000 kr.
Sidedækkene på Océanis 50 er brede og med teak for ekstra 121.000 kr., bliver det virkelig tiltalende at se og gå på. To spil i hver side til rullegenuaen var hårde at hale hjem på uden el tilkoblet. Ekstra genua el-spil koster 74.900 kr. Det kan også anbefales, når det kæmpe storsejl skal i top, eller når storsejlsskødet skal hjem på ruftaget. Der var ikke bovpropel fra Max-power til 62.000 kr. på testbåden. Selvom hullet til bovpropellen i stævnen, giver friktion og 0,1 knob langsommere fart, så kan den bestemt anbefales, siger Lars Ove Hansen, der har købt en Beneteau 50. ”Min kone kan ikke holde fra på en båd, der vejer over 13 ton, så den er uundværlig,” siger han.
Gennakeren på 130 kvadratmeter blev sat og båden klarede sig utroligt flot på hård skæring. I et pust på 10-11 m/sek. smed båden sig i vinden, selvom vi slækkede godt ud på storsejlet. De franske sejlere, der var om bord med Bådmagasinet, pressede virkelig båden til det yderste, så fotograferne fik gode billeder.
Om bådens sejlegenskaber siger Lars Ove Hansen fra Helsingør:
”Vi har været ude i 14 m/sek. i Østersøen og båden var helt rolig i søerne. Der kunne vi virkelig mærke, at vi var kommet over i en stor båd. Den vi havde før var kun 31 fod.”

Plads om læ
Om læ er der dejlig plads. Med de mange skylights og vinduer kommer der sol ind i den mahogniapteret Océanis 50. Ståhøjden er lige under to meter. Salonen i den 4,49 meter brede båd giver gode muligheder for et kæmpe sofaarrangement, hvor otte personer snildt kan sidde sammen uden at gnide sig op ad hinanden. Forkahytten er også helt speciel stor og med et tilstødende toilet. På toiletrummet er brusevandet afskærmet af en smart skydedør. Agter er to rummelige kahytter og et toilet. Pantryet i bagbord side er rummeligt og med bl.a. frys, køleboks og køleskab. ”Men pantrybordet er i et sart hvidt materiale, hvor sorte streger er svære at få væk,” siger den danske Océanis 50-ejer Lars Ove Hansen. Apteringen var flot, men enkelte steder kun til middelkarakter, da mahognien ikke passede 100 procent. Et udtryk for at båden er fabriksproduceret og ikke håndlavet som en Najad eller Hallberg-Rassy. Men disse både i samme størrelse kan du heller ikke få sejlklar til 2,2 mio. kr. uden ekstraudstyr. Du skal nærmere betale det dobbelte.
35-årige Lars Ove Hansen skal nu bo i sin nye Océanis 50 med kone, barn og hund. Om bådens indretning siger han:
”Båden er lys og rummelig, og der er tilpas meget træ, så der er noget for øjet. Balancen mellem træ og hvide paneler på skottet tiltaler os. De to sofaer i salonen er også lige noget for os. Forkøjen er bare rigtig fed. I det hele taget regner jeg med at båden dækker vores behov for en båd at bo i. Vores datter har valgt bagbord agterkahyt, hvor hun har hængt plakater op og hun har aldrig før haft så bred en seng. Selve dørken er dog lidt glat i strømpesokker og vores hund glider konstant på det. Derfor har vi nu lagt gulvtæppe på,” siger Lars Ove Hansen, der om fem år vil sejle Jorden rundt i båden. Familien har også fået oliefyr med vandvarme lagt i båden til 78.000 kr. Med diverse ekstraudstyr, f.eks. navigationsinstrumenter, rullemast, agterkaleche og teakdæk står Lars Ove Hansens båd i næsten 2,9 mio. kr.
”Men den er også perfekt til os tre med hunden. Vi glæder os allerede til næste sommer,” siger Helsingør-sejleren.

Design, båd: Berret Racoupeau
Design, interiør: Nauta Design
Længde/bredde/dybgang: 14,75/4,49/2,10 m
Vægt/kølvægt: 13/4,3 t
Krydsstel/gennaker: 115,8/130 kvm
Mastehøjde over vand: 22,30 m
Vand-/dieseltank: 568/237 l
Motor: 110 hk
Pris, sejlklar: 2,236 mio. kr.
Værft: Beneteau.com
Importør: Shipcenter.dk, Ishøj tlf. 43 54 25 11, Jylland tlf. 70 26 70 71

+ Flotte linjer
+ Gode sejlegenskaber
+ Rummelig om læ

- Mangler hækstag
- Enkelte mispasninger
- Glat dørk

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer