Beneteau Oceanis 323 Clipper

29-07-2004 14:22 Hans Henrik29 Jul 2004 12:22 - Morten Brandt Foto: Per Heegaard
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen
Opgør med pseudo komfort
Beneteaus seneste cruisingbåde er udstyret med det vendbare rat. Et smart feature der åbner cockpittet og ikke mindst gør passagen ud til badeplatformen lettere. Det er blevet fremhævet at drejearrangementet skulle påvirke fornemmelsen med roret, men i den lette vind gav det ingen anledning til bekymring.
Det er heller ikke bekymringer man tynges af når man bevæger sig ned om læ. Flere ting virker påfaldende og overraskende. Først er der ståhøjden på 2 m i salonen, så er det lyset, der vælter ind gennem de to flade ovenlysvinduer, der er placeret i ruftaget. Derefter kommer en generel rummelig fornemmelse fra kistebæk til forkahyt.
”Jeg har jo set en del både, og jeg må indrømme, at jeg er imponeret over den finish, som båden her har. Det er jo ofte, at de franske både - fordi de er industrielt fremstillet - bliver klandret for ikke at være leveret med en god finish, men jeg mener ikke det gælder for denne her. Du kan jo selv se træarbejdet,” siger han til mig, og tager fat i de solide håndlister langs vinduerne. Ved det mørke træbord i salonen, kan der sidder op til seks personer på de 1,92 m lange køjer.
”Men det gælder også for det man ikke umiddelbart ser. Eksempelvis er lednings-systemet gennemført i orden. Det hele ligger overskueligt linet op som det skal, ligesom det er forberedt til mere, hvis man skulle få flere ønsker til elektronikken.”
Overordnet er båden overraskende rummelig. Det er med følelsen af ”nå - sikken en stor salon, så må dasset være modsvarende småt”, at man tager i dørene, men det stik modsatte er tilfældet. Alle lukaf’erne er større end forventet. En del af forklaring er naturligvis et højt fribord og bredt ruftag. Men det er ikke hele forklaringen. For ved et nærmere eftersyn er indretning ikke helt så konventionel, som man tror i første omgang. Der er blevet truffet nogle valg, og der er gjort op med nogle dogmer og noget pseudo komfort.

Af sted mod Anholt
For væk fra salonen er det der engang optog det meste af to kubikmeter - nemlig navigationspladsen. Hos Beneteau har man ganske enkelt accepteret, at tiden er løbet fra sekstanten, parallellinealen og enhåndspasseren. Navigationpladsen er blevet henvist til et lille bord, hvor ens laptop kan stå. Navigatøren sidder på bænken med ryggen til sejlretningen. Hvorfor misbruge en 32 fod båds sparsomme plads på den slags anakronismer?
”Jeg må jeg indrømme, at jeg er af den gamle skole, men på den anden siden. Når jeg vil have foldet mine store papirkort ud, så kan jeg sagtens gøre det her på salonbordet,” siger Jørgen Thanning.
Et andet dogme, der er skåret bort er det ”andet” wc. Mange både er udstyret med to små toiletter. Det ene som regel placeret i nærheden af hovedskottet foran masten, men ikke på 323’eren. I stedet er pladsen gået til mere salon og en anvendelig stor forkahyt med to køjer. Til gengæld er det enlige tilbageværende toilet, bad og tørrerum - igen - overraskende stort, højt og lyst. Faktisk er det så stort at du ikke ser lignende før du kommer i både på over 40 fod.
”Nu nævnte jeg før ledningsnettet. Men se her, der er også en detalje i pantryet. Vasken er meget dyb, hvilket betyder at den er velegnet til at placere kopper, kander, tallerkener og andet grej i under sejlads, så man undgår, at det hele ryger ud på dørken. Skabene er også dybe, og der er god stuveplads eksempelvis her under salonkøjen,” fortæller han. Værd at nævne i samme åndedrag er også det 60 liter store køleskab, der med 12 volts forsyning kan holde både mad og drikke på den rette temperatur.
Det franske værft har altså slagtet et par hellige køer, og efter min mening er missionen lykkes til fulde.
Jørgen Thanning og hans kone forventer at sejle 600 sømil i båden i år. Det bliver i skandinaviske farvande. Første tur i pinsen kommer til at gå til Anholt, mens årets sommertur ”starter” i Sønderjylland. Bådens 18 hk motor er ekstra udstyret med foldepropel. I den lette vind ved 3000 omdrejnnger gik båden godt 7 knob.
Om Jørgen Thanning vænner sig til storskøde-systemet eller om han kommer til at eftermonterer en løjgang kan vi kun gisne om. Sikkert er det i hvert faldt, at muligheder for komfortabel og tilfredsstillende sejlads er til stede om bord på Beneteau 323.


2009-06-28 04:05:16 af asghfoij

rY3UuF aggqwdkdxprq, [url=http://gkzeffwjwinx.com/]gkzeffwjwinx[/url], [link=http://pqldxrmwqgjx.com/]pqldxrmwqgjx[/link], http://qazvjppjxker.com/
Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer