I dag er der under 200 dage til den olympiske flamme bliver tændt i Rio de Janeiro, der samtidig markerer, at de 17 dage lange lege er begyndt. Marina da Gloria vil blive centrum for 380 sejlere og deres trænere under OL. Men inden festlighederne i Rio kan begynder, står den på nervepirrende udtagelser i de forskellige olympiske klasser. Danmark er kvalificeret i otte ud af ti mulige sejlsportsdiscipliner ved de kommende lege.

• RS:X - både mænd og kvinder
  • Nacra 17
  • Laser Standard
  • Laser Radial

I nogle af discipliner er det næsten på forhånd givet, hvem der skal repræsentere Danmark. Hvis man starter med surfdisciplinen RS:X, så vil Sebastian Fleischer, der også repræsenterede Danmark ved legene i London, hvor han blev nummer 29, surfe for Danmark. Hans bedste placering sidste år var en niende plads ved EM.

Stilling i OL-udtagelse VM Oman ES Palma WC Hyères Point i alt
Sebastian Fleischer 23 - - 0

Hos kvinderne sikrede den 23 årige Lærke Buhl-Hansen Danmark en nationsplads ved VM, hvor hun sluttede som nummer 36. Da Lærke er den eneste kvindelig surfere, der surfer på eliteniveau, er det ganske givet, at hun selv tager den nationsplads, som hun har vundet tll Danmark.

Lærke Buhl-Hansen 36 - - 0

Skiff-disciplinerne 49er & 49erFX

For fire år siden var der en nervepirrende udtagelse i 49er klassen, som Allan Nørregaard og Peter Lang endte med at vinde - for senere at vinde OL bronze. Ingen tvivl havde Danmark dengang nogle af de bedste sejlere i Verden i lige netop den klasse. I dag går OL billetten med al sandsynlighed til Jonas Warrer og Anders Thomsen, der har præsterede svingende resultater hele 2015 sæsonen - bedste placering var en niende plads ved EM i Porto.

Stilling i OL-udtagelse VM 2015 WC Miami VM 2016 Point i alt

Jonas Warrer/Anders Thomsen 21 - -

0

Helt anderledes ser det ud i pigernes 49erFX klasse, hvor et sandt udtagelsesmareridt venter. Hele tre besætninger kan i princippet repræsentere Danmark i Rio. Men realistisk bliver det nok en kamp mellem aarhusianske Ida Maria Baad & Marie Thusgaard og hellerup-sejlerne Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen.

1600px COLOURBOX14135734

Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen på vandet. Foto: Flemming Ø. Pedersen.

Dog med søstrene Schütt som de farlige outsidere, der med en god placering ved World Cup stævnet kan gøre sig gældende i udtagelsesmareridtet igen.

Ida Marie Baad/Marie Thusgaard 3 - - 18
Jena Mai Hansen/Katja Salskov-Iversen 4 - - 17
Maiken F. Schütt/Anne-Julie F. Schütt 7 - - 14

Nacra 17

I mix-disciplinen Nacra 17 har Danmark ligeledes to besætninger, der slås om den ene plads i klassen. Allan Nørregaard er den erfarne styrmand med gasten Anette Viborg - teamet vandt EM sølv i 2015 og sluttede på en ottende plads ved VM. De lidt yngre sejlere Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck er ligeledes et stærkt kort - deltog ved For-OL for Danmark, hvor de sluttede på en sjetteplads. Ved EM blev det til en sjetteplads og VM en syttende plads. I Miami ved World Cup'en tilspidses udtagelsen i klassen. Begge besætninger har netop deltaget i Midwinter Regatta i Miami, hvor de begge endte på podiet.

Finnjolle

I Finnjolle klassen forventes det, at Høghen, aka Jonas Høgh-Christensen, kommer til at sidde i den danske Finnjolle. Høghen har intensiveret træningen og er fast fokuseret på at få skiftet sølv-medaljen fra London ud med en guldmedalje i Rio. Om Jonas kan det siges, at han er en slider - når han er fast besluttet på noget, så går han all-in for projektet. Spørgsmålet er, om han har været for længe væk fra klassen til at kunne blande sig i OL-medaljerne. Det bliver spændende at se hans performance ved World Cup'en i Miami, der også er første udtagelsesstævne i klassen. André Højen Christiansen deltager også.

Stilling i OL-udtagelse WC Miami EM 2016 ES Palma Point i alt
- - - - -

Laser Radial

I Laser Radial klassen har Sarah Gunni og Anne-Marie Rindom længe sloges. Anne-Marie tog dog en sikker føring, da hun blev verdensmester i klassen ved VM i Oman. En præstation der fik hende efternomineret til Årets Sportsnavn 2015. Her på redaktionen er vi ret sikre på, at det bliver Anne-Marie Rindom, der skal repræsentere Danmark ved OL i Rio. Rindoms formkurve er stabil, og hun befinder sig blandt de tre bedste i verden. Absolut et seriøst bud på en kommende dansk OL medalje.

Stilling i OL-udtagelse VM Oman WC Miami ES Palma Point i alt
Anne-Marie Rindom 1 - - 20
Sarah Gunni Toftedal 26 - - 0

1600px COLOURBOX16976086

Anne-Marie Rindom er verdensmester i Laser Radial klassen. Foto: Mark Lloyd.

Laser Standard

Thorbjørn Schierup repræsenterede Danmark i klassen ved OL i London i 2012, og det kommer han muligvis til at gøre igen. De tre udtagelsesstævner i klassen ligger forholdsvist sent, da EM sidst i februar måned bliver klassen første udtagelsesstævne efterfulgt af det andet udtagelsesstævne, der er EUROSAF stævnet i Palma i slutningen af marts måned.