Ansvarsforsikring dækker sjældent

De fleste tror at ansvarsforsikring til søs er det samme som ansvars-forsikring i trafikken. Intet kunne være mere forkert.

03-06-2012 09:00 - Trine Søe

Til søs er det ikke som i trafikken, hvor bilforsikringens ansvarsdel automatisk dækker de skader, du måtte påføre andre. Når du sejler, er det sådan, at ansvarsforsikringens formål er at betale for dig, hvis du har pådraget dig et erstatningsansvar. Og er skaden sket forsætligt, dækker ansvarsforsikringen hellere ikke. Lovgivningen til søs definerer altså en langt smalere definition af ansvar end i trafikken – og dermed en langt mere begrænset dækning for skader, når vi taler om ansvarsforsikring.

Retspraksis

Efter dansk ret er du juridisk ansvarlig, når du ved uagtsomhed, det vil sige fejl eller forsømmelser, er skyld i den skete skade. Denne hovedregel - skyldreglen - står ikke skrevet i nogen lov, men er opstået gennem århundreders retspraksis. Er der ikke alene tale om uagtsomhed, men i tillæg forsæt eller overlæg, er der dog intet forsikringsselskab der vil dække skader – selv om der foreligger et erstatningsansvar.

Omvendt bevisbyrde

I tillæg er det modparten, det vil sige den der oplever en skade på sin båd, der har bevisbyrden, og skal bevise at modparten var ansvarlig. Som lovgivningen er skruet sammen, er det meget svært. Har du ingen kaskoforsikring, vil du altså i de fleste tilfælde selv komme til at betale for skader, som andre påfører din båd. Ansvarsforsikringen har en meget begrænset dækning, og lovgivning og retspraksis gør det rigtig nemt for et forsikringsselskab at afvise ansvar.

"Folk ved det ikke"

Jes Schmidt fra JS Boatcharter har sejlet chartersejlads med sit klassiske træskib Donna Wood og andre fartøjer gennem en menneskealder, med udgangspunkt i Københavns Havn. De mange år i den stærkt trafikerede havn har medført en hel del erfaring med den slags sager. Han siger: "Du kan sejle for fuld fart ned igennem Christianshavn kanal, og smadre alle de både du møder på din vej – hvis du bagefter kan fremvise et knækket gaskabel, fortælle at du faldt over gashåndtaget, eller på anden måde sandsynliggøre at du ikke kunne gøre for det, så må folk selv ligge og rode med erstatningen. Forsikringen dækker ikke en krone. Folk ved det ikke, men sådan er det!".

Find sagen her:

Du kan læse mere om forholdene omkring ansvarsforsikring til søs i det seneste nummer af Bådmagasinet. Her finder du også et interview med jurist og administrationschef i Panteanius, Tom Nielsen. Bladet kan findes på gaden nu, som online- eller iPad-magasin her på siden.

Køb online udgave - Du kan læse Bådmagasinet hvorfra i verden du har lyst, det eneste det kræver er en computer og en internetforbindelse.

Køb iPad magasin - Læs Bådmagasinet på din iPad. iPad magasinet downloades som pdf, der kan gemmes i iBooks-app'en på din iPad.

Er du abonnent logger du naturligvis bare ind og læser sagen her, hvis ikke du lige har dit Bådmagasinet ved hånden.

Skriv en kommentar

Alle vores læsere kan frit deltage i debatten.
Husk at holde en god, sober tone.
Læs mere om vore retningslinier her >>
Captcha plugin for Joomla from Outsource Online
 

0 Kommentarer

 
 

300

 
 

KøbBådmagasinettiltablet oktober

 
 

Find-os-paa-facebook 1

 


Få Bådmagasinet til iPad!
For enkelt køb
klik her -
for 12 mdr. abonnement klik her.

  

Tilmeld nyhedbrev

 

onlineabo

 

printabo

 
 
 

Udvalgte varer til vores abonnementer

 
 
 

dit link til bådbranchen

Suzuki - Påhængsmotorer
ULLMAN SAILS DENMARK
Scandinavian Yacht Center Dragør