Gerardo Pombo beklager: Det var ikke meningen, kære windsurfere. Spanien er i øvrigt en af verdens stærkeste nationer i RS:X. Foto:Vsail.info

ISAF-afstemning: UPS, stemte jeg sådan?

De ældre herrer i ISAF har svært ved at stemme efter hensigten. Rod og misforståelser under afstemningen kostede windsurfingen dens OL-status.

11-05-2012 16:08 - Øyvind BordalKilde: Seilas.no

Som bekendt røg windsurfing af OL-programmet, til fordel for kitesurfing, da ISAF's Council for nyligt stemte om sagen. Det var et meget snævert afstemningsresultat – 19-17 – som afgjorde det. Siden har der været en hel del ballade, og nu flyder der interessante ting op til overfladen.

"Forvirrende afstemning"

Det virker lidt som en dårlig TV-komedie, men hør lige hvad der er sket:

Den spanske repræsentant, som også er formand i den spanske sejlsportsorganisation svarende til DS, går nu ud med en officiel beklagelse. Her siger han, at han ”kom til” at stemme for kitesurfing, selv om hans mandat og beslutning var at stemme for windsurfing.

Han syntes simpelthen det var så forvirrende det hele den dag, at han kom til at stemme forkert. Den afgørende stemme havnede altså det forkerte sted, og det kostede windsurfingen dens olympiske status, som den har haft siden 1984.

Nordmand ombestemte sig

I tillæg har den norske repræsentant i det ærverdige råd, Stig Hvide Smith, bragt vandene yderligere i kog. Gruppe G, som består af de nordiske lande samt Estland, har to stemmer i Council.

Lige p.t. er det Finland og Norge der har æren af at stemme på vegne af alle gruppens medlemmer. Norge og Estland var tilhængere af windsurfing, mens Danmark, Sverige og Finland ville have kitesurfing. Island afstod fra at bruge sin stemme i Gruppe G. Det matematisk korrekte, mener mange, ville være at Finland stemte for kitesurfing, mens Norge stemte for windsurfing.

Den måde at stemme på blev da også benyttet af England og Irland, som stemte hver sin vej, for at reflektere gruppens forskellige holdninger.

6480-1

Stig Hvide-Smith er Councils yngste medlem, kun 56 år gammel. Foto: SEILmagasinet

Fulgte flertallet

Ifølge Seilas.no var Hvide Smiths mandat at stemme for windsurfing, og hans indlæg fra talerstolen støttede da også windsurfingen, i tråd med den officielle norske holdning. Men da stemmerne skulle lægges, stemte Hvide Smith pludseligt på kitesurfing. Hans forklaring i eftertid er, at han ville følge flertallet i gruppen. Dermed røg der endnu et søm i windsurfingens ligkiste.

Om igen?

Der er nu en underskriftskampagne i gang, for at skabe grundlag for en ny afstemning i denne ret spegede sag, og den spanske sejlunion støtter den – samt opfordrer andre til at gøre det samme...

Skriv en kommentar

Alle vores læsere kan frit deltage i debatten.
Husk at holde en god, sober tone.
Læs mere om vore retningslinier her >>
Captcha plugin for Joomla from Outsource Online
 

3 Kommentarer

#1 - Sendt d. 05-12-2012 - Kl. 14:28 af Hans Natorp
De nordiske stemmer

Stig Hvide Smith er en af to ISAF Council Members for Nordic Saling Federation (NoSF = ISAF Group G).

Stig Hvide Smith er nordmand, men han skal ikke repræsentere den norske holdning – han skal repræsentere den fælles holdning i NoSF, som består af Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland og Island.

Fra NoSF’s side understøtter vi ISAF’s strategi, der vil udvikle olympisk sejlsport på de parametre, som Den Internationale Olympiske Komite (IOC) evaluerer os på.

ISAF’s strategi for den olympiske sejlsport (Olympic Commission Report) kan læses her:
http://www.sailing.org/32706.php
http://www.sailing.org/34403.php

I forlængelse heraf var beslutningen i NoSF gruppen, at vi måtte stemme for Kiteboarding – uagtet, at det var et urimeligt valg. Det står der skrevet meget mere om i andre kommentarer og blogs.


Forvirrende valg?

Det var ikke et forvirrende valg.

Afstemning var skriftlig med et kryds ud for Kiteboarding eller Windsurfing – det ’forvirrende’ elektroniske afstemningssystem blev ikke benyttet.

Jeg tror ’forvirringen’ i den spanske delegation snarere er et udtryk for den situation, hvor forbundet står i dilemmaet mellem mere kortsigtede nationale interesser (Spanien er stærk i RS:X) og den overordnede strategiske plan for olympisk sejlsport.

Og måske er RS:X lobbyisterne blevet mere synlige i Spanien efter afstemningen? Op til afstemningen har Windsurfing følt sig på sikker grund ud fra antagelsen om, at ISAF Council er alt for konservativt til at ville skubbe til en udvikling.

Og jeg vil gerne gentage, hvad jeg har sagt mange gange tidligere – det var et urimeligt valg at skulle vælge mellem Kiteboarding og Windsurfing. Selvfølgelig skal der arbejdes for, at Windsurfing kommer stærkt tilbage på det olympiske program.


Debatten i ISAF Council

Debatten op til afstemningen i ISAF Council forgik på et usædvanligt højt og strategisk niveau – ganske usædvanligt løsrevet fra de sædvanlige nationale argumenter, hvor man ellers tydeligt plejer at kunne høre, hvem der aktuelt har de stærkeste sejlere i en klasse.

Med sejlerhilsen
Hans Natorp
Dansk Sejlunion Formand
#2 - Sendt d. 05-12-2012 - Kl. 23:15 af Windsurfer
Og så lige et link til underskriftindsamlingen, hvis der skulle være andre der også mener at der bør laves en omstemning, hvor blandt andet også de asiatiske lande (Kina vandt OL i 2008) kan møde op og stemme (Det var ikke meningen at der skulle være lavet den endelige afstemning nu, og kina deltog derfor ikke i afstemningen)

http://www.change.org/petitions/isaf-keep-windsurfing-as-olympic-discipline
  

Tilmeld nyhedbrev

 

onlineabo

 

printabo

 
 
 

Udvalgte varer til vores abonnementer

 
 
 

dit link til bådbranchen

ROLLY TASKER SAILS - Prisvenlige, stærke og lethåndterlige
Green Sails
Yamaha Motor Denmark A/S