Nogen må have lagt hjernen på hattehylden.

Egå Sejlklub: Har I lagt hjernen på hattehylden?

Bagsiden - En af ugens overskrifter hed: "Egå Sejlklub sender egne medlemmer på flugt". Ikke at det er nogen sensation, at der er uro i en sportsklub i al almindelighed og i en sejlklub i særdeleshed, men her har vi igen historien om ledelsessvigt fra bestyrelsen og forældrene i dansk sejlsport.

26-10-2012 10:00 - Nicolai Lassen

Interessant nok er det igen i optimistklassen, at slaget slås. Ikke blandt de unge sejlere, men blandt deres ambitiøse forældre. Dette misfoster i dansk sejlsport, "ambitiøse forældre" der i kærlighed til deres poder, ofte går helt over gevind. Ikke bare er de til skade for eget afkom, men hele dansk sejlsport. Erfaring viser, at "de ambitiøses" unger flygter ud af sejlsporten, første gang de ser muligheden for det – og de er store nok til at tage slagsmålet med far og mor. Læs selv en tankevækkende "Bagside" fra den 2. marts i år: "NALLERNE VÆK, Far!". Tankevækkende ærlig og skrevet af den uges gæsteskribent Mikkel Styrbjørn Hartvig Andersen.

Optimistkapsejlads versus Søspejdermentalitet?

Jamen, nu har to sæt forældre i optimistafdelingen og ungdomsafdelingen i Egå sejlklub ikke kunne enes. Åbenbart i lang tid, for nu har det ene sæt forældre har taget poderne, deres joller, egne RIB både og de uundværlige campingvogne nordpå til naboklubben Kaløvig Bådelaug. Forældrene smækker med døren, Birgitte Benzen, medlem af Ungdomsudvalget og forælder til en af optimistsejlerne har til netavisen minbaad.dk tidligere på ugen udtalt:

"Det har vist sig vanskeligt at få et samarbejde til at køre med Jolleafdelingen, som Ungdomsudvalget har oplevet som elitepræget. Vi har eksempelvis ikke har haft lov i Ungdomsafdelingen til selvstændigt at præsentere vores sejlere for f.eks. Zoom8 eller Fevajoller. Det endte med, at vi måtte henvise de store børn til andre sejlklubber - de kunne ryge og rejse i Egå Sejlklub. Vi fik lov af Jolleafdelingen til at rigge fire Zoom8 joller til, så de store havde noget at fortsætte i. Men der manglede både rig, bom, ror og sværd, så det var et tilbud uden indhold. Det lignede obstruction".

I min verden ligner det en forskellig opfattelse af sejlerungdommens ønsker og behov - Optimistkapsejlads versus Søspejdermentalitet?

Klublivet udviklet sig også

Stridens kerne i Egå Sejlklub er, at alle andre joller, end lige optimistjollen hører til under jolleafdelingen. Det vil sige, at ungdomsafdelingen "kun" repræsenterer optimistjollesejlerne. Det i sig selv er jo fuldkommen ude af trit med udviklingen i dansk sejlsport. Fællesnæveren er jo de unge sejlere, ikke det materiel de finder interessante muligheder i. I dag er det ikke kun optimisten til de mindste, Tera og Feva joller til de lidt større, og måske J80 til de store. Allerede i ti års alderen er Optimisten fortid for rigtig mange unge sejlere – fysisk og mentalt vokser de sig ud af "Blomsterkassen".

Fællesskab er vejen frem

De unge skal kunne vælge frit efter temperament og talent. Er det kapsejlads? Eller er det sociale, der trækker? Når de unge viser interesse for livet på havnen er mantraet, "Tag en kammerat, gerne flere med ned på havnen". Alene ved at få mange små fællesskaber kan vi holde de unge inde i sporten. Kommer de alene, forsvinder de desværre hurtig igen. Og når forældrene spiller idioter på den åbne havnescene, så græmmes ungerne og forsvinder som dug for solen.

Der bliver noget at tale om på Egå Sejlklubs ordinære generalforsamling den 7. november, hvis ellers der kan kompenseres for reglerne, der siger, at forslag, der skal behandles, skal være inde inden 1. oktober? Medlem Hanna Jørgensen udtrykker i sin frustration i en kommentar på Bådmagasinet: "Det er simpelthen for galt - en skandale. Bestyrelsen i Egå Sejlklub burde skamme sig! Hele vores ungdom rykker nu ud af vores klub". Hanna har jo ret, det er jo en fremtidens byggesten, der er forsvundet.Skriv en kommentar

Alle vores læsere kan frit deltage i debatten.
Husk at holde en god, sober tone.
Læs mere om vore retningslinier her >>
Captcha plugin for Joomla from Outsource Online
 

11 Kommentarer

#1 - Sendt d. 10-26-2012 - Kl. 10:51 af Niels Erik Laursen
Av, den svier. Lassen når du endelig søger uden for Øresund, KDY og al Jeres københavneri, må jeg siger du skruer bissen på. Desværre rammer du plet i din Bagside, de må græmmes i Egå. Men uroen har ulmet i lang tid, og hele ungdomsstrukturen er forfejlet i sejlklubben. Spændt på om bestyrelsen kommer ud og busken og kommenterer ugens skarpe bagside. Vi er mange der håber det, håber at Lassen kan blive den katalysator som får dialogen igang.
#2 - Sendt d. 10-26-2012 - Kl. 11:29 af John Torp
Uden at ville blande mig i stridighederne i det jyske, så synes jeg der er et meget relevant emne der er glemt i dialogen som den er fremført, hvilket er "samarbejde mellem klubber om forskellige jolletyper".

Hvis alle klubber skulle servicere alt fra optimistjollen henover 29'er, zoom8, Laser, Europe, Tera, Feva, Finn, OK, Contender og mange andre fine joller, så ville træningssamlingerne givetvist blive rimeligt brogede og lidt vanskelige at træne.

Konformiteten i dansk sejlsport har været at enkelte jolletyper samledes i specifikke klubber, de sejlere der var tiltrukket af en given jolletype sejlede så blot i den klub hvor den pågældende jolletype var repræsenteret. Det system har sådan set fungeret fint. ( måske undtaget for ex-sejlerne i Egå)

Særligt gennem ungdomsårene ved man jo at der måske kommer 1,2 eller 3 jolleskift henover årene, så hvorfor ikke binde klubberne bedre sammen i samarbejder hvor det er helt naturligt at sejle der hvor miljøet for ens jolle er og hvor klubben indgår aktivt i at imødekomme sejlerne ønsker samt tilbyde dem bedst mulige sejl og træningsvilkår, også selv det er i naboklubben ?

Hvis de samarbejder fungerede effektivt og helhjertet, så ville sejleren gennem sin sejlerudvikling opleve at blandt 2,3,4 klubber i rimelig nærhed så var alle muligheder og tilbud åbne, på alle niveauer og det ville være helt naturligt at den ene sæson var træningen det ene sted og næste sæson et andet sted.

Sejlkammeraterne ville være alle steder og sejleren ville føle sig hjemme i alle de klubber hvor han er vant til at færdes.
 

Julegave 330x275

 
 

300

 
 
  

onlineabo

 

printabo

 
 
 

Udvalgte varer til vores abonnementer

 
 
 

dit link til bådbranchen

Herning Trailer- & Bådcenter - Hos os finder du alt på et sted!
Schultz Sejlmageri
Shipcenter