Steen Guttknecht sejler Ylvaen Cat Balloo til DM i Horsens 2009. Foto: Chris Gossmann

Bagsiden: ”- Nomina rutrum rutrum...”

Sloganet er Steen Guttknecht, aktiv sejler i det nordsjællandske med base i Hornbæk og Hornbæk Bådeklub. For Jer, der er lidt rustne i det latinske kan jeg fortælle at: "Nomina nomina rutrum...", bedst kan oversættes med: "Kald en spade en spade...". Det er Steens mantra og overskriften på ugens "Bagside", som den gode Guttknecht skal have en stor del af æren for.

08-06-2012 10:30 - Nicolai Lassen

Alt sammen, fordi Steen blev stiktosset over, den åbenlyse besværlige captha kode, (den kode man taster ind for at få sit indlæg på baadmagasient.dk, red.) havde ødelagt hele hans kommentar på sidste uges ”Bagside” – kommentaren forsvandt op i Cyberspace. Nu er Steen en aktiv debattør, ikke bare inden for sejlsport – men i samfundet generelt, så Steen han sendte sin kommentar til den gamle redaktør Øverup, der blev svært begejstret og udbrød i en mail til alle på redaktionen: ”Hvor er det fantastisk. Tak Steen”.

Emnet er også superaktuelt, ”Sejlsporten i medierne” – eller lad os være ærlige - mangel på opmærksomhed.

De pinlige sportsjournalister

Som Steen så klart siger: ”Dansk presse - danske journalister - aldrig nogen sinde har gidet, evnet, formået, turdet skrive om sejlsport”. Forstod I den, venner? Steen er en moden herre, der kan refererer verdenshistorien, gennem personlig oplevelser - helt tilbage til slutningen af de puniske krige – i hvert fald næsten. Steen fortæller fra sin ungdom om alle sportsjournalisters far, den legendariske Gunnar NU, der til kunstskøjtemesterskaber beskrev snit og farver på de kvindelige skøjteløberes dragter sååå pinligt, så selv Steen krummede tæer. Og tiden i 90erne, hvor Claus Borre refererede fra Formel 1 sporten på et så ringe niveau, at det nær havde lagt hele sporten ned i vores del af verden.

Her er jeg ikke enig med Steen, når han konkludere på den baggrund, at sejlsporten måske skulle være glade for, at medierne i det store og hele holder sig væk fra dansk sejlsport. 

Steen kommer igen med et slag fra historiens vingesus, og fortæller om føromtalte Gunnar NU, når han til et sjældent TV-indslag fra en større international kapsejladsbegivenhed på Øresund med sin karakteristiske ord ekvilibrisme henåndede om "De slanke skibe med de smukke, farvede sejl som skar gennem de blå bølger...".Noget kapsejladsreferat kom der aldrig fra hverken Gunnar NU eller konsorter. Og sådan har det jo været lige siden, danske journalister har sjældent megen begreb om dramaet på vandet. Sejlsporten skal leverer lidt mere guf til medierne.

Lidt royalt stjernestøv

Da 49’er drengene neglede en fremmed båd i Qingdao i 2008 og lavede en OL-etter, kom der lidt om historiens kontroversielle aspekt. Ikke om Warrer og Kirketerps, enorme sportslige indsats – men al mudderet tog masser af spalteplads. Da Kronprisen sidste år knækkede rorpinden under en af de sidste sejladser i Drage DM i Hornbæk, kom der lidt hof-guf i spalterne. Dog hurtigt overskygget over de mange billeder, da familien kom på havnen, så var alle medierne klar – den del af DrageDm tog 4 sider i Billedbladet og fyldte godt op på nettet.

Den tekniske udvikling viser vejen

Steen skriver: ”Det er svært at referere sejlsport, så der er ordentligt hoved og hale i det, der sker. Til tennis og de fleste andre sportsgrene, skal der bare stilles tre kameraer op, og sættes nogle nogenlunde ædru fotografer bag. Og så en mand (dame) med lidt forstand på tennis op i kommentatorboksen. Så er man kørende. I sejlsport er det svært; det kræver solid baggrund med egen praktisk erfaring ude fra det våde, kolde stygge vand. Og det kræver et hamrende dyrt teknisk set-up med masser af crew, der også har den nævnte, praktiske erfaring, for at der kommer noget ud af det, som andre end os hjernevaskede nørder kan fanges af”.

Jeg er uenig med Steen, for al god pressedækning starter med os selv i sporten. Al for megen god sejlsport foregår i dybeste stilhed, fordi ingen i sejlklubben eller i kapsejladskomitéen har gjort sig den ulejlighed at fortælle medierne om begivenheden. Ikke engang sejlsportsmedierne får noget at vide, hvis vi på redaktionen ikke selv var super proaktive i jagten på den gode historie.

Personlig kan jeg give eksempel, på eksempel, på eksempel på, at det godt kan lade sig gøre at trænge igennem mediemuren med sejlsport. Jeg må også være ærlig erkende, at skuffelserne er flere end succeserne set over et langt sejler medieliv.

Den tekniske udvikling går vores vej, se blot Baadmagasinets dækning af de store stævner de seneste to uger i Kerteminde og Bogense. Det tekniske set up er ud fra dagens standard ganske overskuelig, og jer der fulgte med ved, at ankermanden var den gamle redaktør. Ham er der sgu ikke nogen, der endnu har anklaget for at være en større teknisk begavelse, beklager Steen – men al god pressedækning starter med viljen til at gøre en forskel.

”- Nomina nomina rutrum...”, som du jo selv så prosaisk udtrykker det.

Læs hele Steens indlæg på næste side:Skriv en kommentar

Alle vores læsere kan frit deltage i debatten.
Husk at holde en god, sober tone.
Læs mere om vore retningslinier her >>
Captcha plugin for Joomla from Outsource Online
 

7 Kommentarer

#1 - Sendt d. 06-08-2012 - Kl. 12:27 af nils andersen
god bagsiden hvor steen giver lassssen godt indspark
#2 - Sendt d. 06-08-2012 - Kl. 14:57 af Lassens storebror
Om TV dækning, ja, korrekt med kendere af sporten til tennis, fodbold osv, og - tænk engang - de bruger 13 TV kameraer ved en håndboldkamp!
Jeg husker en TV dækning af en kapsejlads ud for Skovshoved i fordums tid, 1960'erne, hvor jeg faldt i søvn. De havde endda fly over feltet, men en 'fleet'-sejlads på afstand fra luft og fra motorbåde, hvor man absolut ikke kan se de små indbyrdes ryk mellem kombatanter, det er altså evindeligt kedeligt at se på. Sidste sejlads i Sydney for Soling mellem Jesper Bank og hans tyske ven, det var kræs. Reportagen fra 49 afslutningen i Kina, ligeså. Men hvordan får vi lignende interesse i DK, det er et stort og nødvendigt spørgsmål, der kræver svar og hurtig handling, hvis de unge generationer skal begejstres for sejlsport.
Lige nu har vi to fantastiske centre for sejleroplevelser: VolvoOceanRace.com og AmericasCup.com, det er guf for 'feinsmeckere'. At tænke sig 'Live fra oceanet' på PC'en.
Udfordringen er stor. Nogen må tænke stort, snart.
 

Julegave 330x275

 
 

300

 
 
  

onlineabo

 

printabo

 
 
 

Udvalgte varer til vores abonnementer

 
 
 

dit link til bådbranchen

Princess Danmark
Gori Propeller
Djurs Polstring Nyt til din båd.