Sejl uden søsyge

12-06-2008 09:30 Hans Henrik12 Jun 2008 7:30 - Claus Midjord
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen
Ca. 15 procent af befolkninger er disponeret for søsyge med de karakteristiske sygdomstegn som kvalme, opkastninger, koldsved, bleghed, apati, sløvhed og depression.

Men der er råd at hente, hvis man vil undgå de mange ubehageligheder. Det skriver Bådmagasinet MOTOR i det seneste nummer, som er på dagen i dag.

Årsagen til søsyge skal findes i det indre øre, hvor små hårceller vipper frem og tilbage i tre forskellige væskefyldte buegange (ligevægtsapparatet). De tre buegange registrerer hver deres bevægelsesretning, og et fjerde hulrum opfatter tyngdekraften. Alle menneskets bevægelser i alle planer registreres på denne måde, og man kan derfor sammenligne ligevægtsappaaratet med et kardansk ophængt kompas.

Når man bliver søsyg, sker det af to grunde: Dels fordi det man ser, ikke stemmer med det balancesanser registrerer, og dels fordi væsken i de tre buegange bliver sat i sving, og balancesansen derved bliver overstimuleret.

Kun i meget sjældne tilfælde går søsygen ikke over af sig selv, men der findes en række effektive metoder til at forebygge sygdommen.

F.eks. kan man give balancesansen lidt mindre at arbejde med ved at kigge på horisonten eller noget andet, der holder stille. Det er også vigtigt at drikke og få noget at letfordøjeligt og smagsneutralt mad at spise, og psyken spiller en større rolle, end mange tror. Når man er tryg ved havet og båden, er man bedre rustet mod kvalmen. Endelig er der medicin og naturlægemidler såsom søsygetabletter, søsygeplaster eller f.eks. ingefær, skriver Bådmagasinet MOTOR.Udvalgte varer til vores abonnementer

135
Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer