Bådmagasinets billedgalleri

De svenske AC-drenge er kvikke i pæren

26-01-2007 08:41 Hans Henrik26 Jan 2007 7:41 - Troels Lykke
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Svenskerne i Dubai, hvor vinden er mere stabil end i Valencia lige nu. Foto: David Renkwitz

Hos det svenske America's Cup-hold er man civilingeniør eller diplomingeniør, kystskipper eller skibsingeniør, civiløkonom, fysiolog, cand. fil eller dr. fil.

Ja, altså bortset fra danskerne Halkier, der er sejlmager og Dolmer, der er bondemand.

”Fakta er klare. 54 procent af besætningen har teknikum- eller universitetseksamen. Sejlads på dette niveau er kompleks og kræver et bevægeligt intellekt,” siger Magnus Holmberg, skipper og rorsmand.

39 personer indgår i sejlerholdet. Af disse er 21 højtuddannede. Det svarer til 54 procent, ifølge VictoryChallenge.com

Allerhøjest er uddannelsesgraden blandt de britiske sejlere – 100 procent af de fem på holdet har eksamen fra universitet, handelshøjskole eller teknikum. Blandt svenskerne ligger uddannelsesgraden på 67 procent.

Uddannelse hjælper på komplicerede sammenhænge
Sejlererfaringer og meritter kan aldrig kompenseres af teoretisk uddannelse, men det kan gøre, at man lettere forstår komplicerede sammenhænge, og at man dermed kan udvikles hurtigere som sejler, mener svenskerne.

Såvel Oscar Angervall, Oskar Ljung, Sebastian Tenghage som Henrik Walderyd tog pause i deres ingeniøruddannelser, da de sejlede med Victory Challenge til America’s Cup i Auckland 2002-2003.

Da de vendte tilbage til Göteborg gjorde samtlige, som de havde sagt, Oscar Angervall færdiguddannede sig til diplomingeniør, Oskar Ljung, Sebastian Tenghage og Henrik Walderyd afsluttede deres civilingeniørstudier.

Magnus Holmberg er civilingeniør
Eksamensgraden mærkes specielt i afterguarden, beslutningstagerne ombord. Foruden civilingeniøren Magnus Holmberg findes også:

• Sejlerholdets to uddannede skibsingeniører, britiske Neal McDonald, traver/strateg, og argentinske Santiago Lange, traver.

• Holdets eneste dr. fil, i datalogi, er den spanske navigatør Alicia Ageno, som også har en vigtig rolle på land, når det gælder dataanalyse.

• De to andre navigatører, svenske Johan Barne, og britiske Simon Fisher, er henholdsvis civil- og diplomingeniør. Johan Barne har to eksaminer, han er også civiløkonom.

• Mattias Rahm, andenrorsmand og strateg, er diplomingeniør.

"Sejlerne er også dybt involverede i den tekniske udvikling af båd, mast og sejl. Sejlerholdet er bestillere og opgavestillere i deres relation til designere og teknikere. Da er det ikke en ulempe at have en teknisk uddannelse," siger Magnus Holmberg.

39 sejlere er hos Victory Challenge. 54 procent af dem er højtuddannet. Det svenske hold er i øvrigt rykket gevaldigt efter de svømmer i sponsorpenge fra Redbull-firmaet. Flere og flere tror på det svenske hold i Louis Vuitton Cup.
Udvalgte artikler til salg - GRATIS for abonnenter under Mit Bådmagasin

140
Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer