Bådmagasinets billedgalleri

Vejen mod Skælskør: Kvaler med overtræning

30-01-2005 22:33 Hans Henrik30 Jan 2005 21:33 - Troels Lykke, dagbog 3
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Når der er is på vandet kan man skrue på sin jolle. Fotos: Troels Lykke

88,5 kilo. Et halvt kilo ned på syv dage. Ugen der gik, var ikke den bedste hvad angår motion. I mandags hævede mit højre knæ op. Jeg kunne knapt nok gå eller køre bil, så ondt gjorde det. Det var overanstrengelse. For efter sejlads forrige søndag, gik jeg i træningslokalet og cyklede som død og helvede på en motionscykel. Det skulle jeg aldrig have gjort.

Intervaltræning var efter opskrift fra den tidligere Europajolle-verdensmester Søren Johnsen fra Skive. Kørte løst i starten, øgede efterhånden presset på cyklen og gav den til sidst 100 procent i et minut. Det gjorde jeg i tre omgange.

Man skal gå forsigtigt frem, som også idrætsforskeren og OL-sejleren Jens Bojsen-Møller skriver i Bådmagasinets marts nummer om at komme i form på effektiv vis. Men haltede det gjorde jeg den mandag. Under et pressemøde om Bank og Neergaards tyske AC-projekt Fresh 17, blev man hånet i god tone af selveste Bank, der grinende undrende sig over hvorfor en bådjournalist halter.

Isen satte lørdag en stopper for sejlads. Søndag var isen væk.Gymnasielærer Ivan kæmper i Hvidovre Roklub. Det koster 160 kroner i kvartalet at ro i klubben. Romaskiner er godt for sejlere, siger Jens Bojsen-Møller.


Roning det bedste - siger en roer
Om tirsdagen var smerten i højre knæ allerede væk og om aftenen gjaldt det roning i Hvidovre Roklub. I fire gange ti minutter blev vi kørt hårdt af en instruktør, der lystigt og kompetent berettede om roningens fortræffeligheder.

”Roning er noget af det hårdeste og bedste som findes for en krop,” sagde underviseren Hans. Min OK-ven, gymnasielæreren Ivan, og jeg roede til den store guldmedalje. Vi havde det godt bagefter, da både mave, ben og arme blev belastet.

Lige det vi har brug for til jollesejlads. Onsdag tennis i KB, torsdag intervalløb, hvor jeg kun kunne løbe halvdelen af de 12 spurter på hver 45 sekunder.

Men Jens Bojsen-Møller siger heldigvis man skal starte blødt op. Men al den snak om motion og vægt. Der ER også langt ned til 85 kilo. Opskriften er for tiden løb, cykling, roning i intervaller, dertil kommer tennis, vægttræning og sejlads. Det er mange ting og noget forvirrende at holde styr på.

Sådan hev Ulf Brandt selv sin jolle op på en trailer, der har plads til to både. En ombygget trailer kan man svejse sammen for 5000 kroner.


Proteinpulver for at restituere
Men motionen skal helst gøres om morgenen, hvor forbrændingen af fedtdepoterne er størst. En tennisspiller fra elitedivisionen fortalte mig at protein er godt at tage lige efter træningen, for at musklerne kan restituere lettere.

Nu har jeg købt et kilo proteinpulver (med banansmag) for 199 kroner. Jeg har kun taget det en gang, blandet op i en halv liter Letvægter Mælk. Nu vil jeg se om det gør at jeg får gode ben og mindre ømhed dagen efter. Et minus skulle være at man tager på af protein, fik jeg af vide af en anden ekspert.

Forvirret jo. Forvirret bliver man over alle de råd. Hvis nogen af læserne ved noget om proteinpulver så skriv endelig. Bruger vore topsejlere det fx herhjemme? Lørdag var der is i Vallensbæk Havn, så kunne man i stedet skrue på båden og sætte et hal i, som gør at sværdet lynhurtigt kan hales i bund inden mærkerundingen.

Ideudveksling lørdag, hvor vandet var stift i Vallensbæk.


Billig skruemaskine
Et råd jeg fik af en af landets førende OK-sejlere, 40-årige Ulf Brandt fra Helsingør. Heldigvis er der meget erfaringsudveksling blandt sejlerne. Min nye skruemaskine til 150 kroner fra Bauhaus gik tør for strøm i den kolde luft, hvilket kostede latter fra flere af de etablerede håndværkere.

Kolde dåseøl blev hældt ned lørdag formiddag, det hører sig med, har jeg efterhånden lært - bare en enkelt. Selvom jeg fik en mail fra Hellerup-dommeren Christian Lerche, som sagde at hverken OL-sejlere eller andre bør drikke øl, hvis de vil i form. Og SLET ikke OL-sejlere, pointerede han.

I dag søndag, var isen væk i Vallensbæk, og vi var tre joller på vandet og testede fart i en time. Det gik ikke så ringe endda, men jeg mangler mange, mange timer på vandet, hvis jeg skal sikre VM-pladsen i Skælskør.

På lørdag kommer vor DS-træner Michael Hestbæk, samt Steen Christensen, og giver gode råd. Vi glæder os. Hvem vil ikke gerne blive bedre til at sejle?

Søndags-dagbogenTroels Lykke, OK-sejler fra Hvidovre Sejlklub, journalist på Bådmagasinet, forsøger at komme til VM i Skælskør i juli med 81 deltagere. Udtagelsen sker i en fem år gammel OK-jolle til 35.000 kroner.

Der findes otte danske VM-pladser, men 25-30 sejlere prøver at kvalificere sig. Hver søndag frem i foråret vil dagbogen komme - dog med risiko for enkelte udfald.

Ulf Brandts tjekkede ror i fin træsort til venstre, mens Deres udsendte sejler med et ror, som i juli måtte repareres efter det knækkede i Warnemünde. Et nyt ror koster næsten 4000 kroner.Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer