Den lille by Amtoft stiller med hele fem H-både til VM i Thisted. Fotos: Ole Vognstoft

Amtoft er klar til VM - stiller med fem H-både

26-06-2013 08:40 Søren Øverup26-06-2013 06:40 - Redaktionen
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Amtoft er en landsby med 200 indbyggere, som har gjort sejlsport til en folkesport. Sejlklubben sender fem H-både til VM i Thisted.

Når VM for H-både skydes i gang i uge 32, bliver det med deltagelse af ikke mindre end fem både fra Amtoft. I Amtoft ligger der på nuværende tidspunkt 15 H-både og tallet vokser støt år for år. Amtoft er i de seneste år blevet et kraftcenter i Limfjorden for H-både. Opskriften på succesen handler om, at man prioriterer fællesskabet og giver gode rammer for sporten. Hver torsdag løfter et korps af frivillige borgere og ægtefæller opgaven med at få kapsejlads for klassebåde til at fungere på bedste vis.

"Vi arbejder for, at det skal være rart for alle at være en del af kapsejladserne. Når fundamentet er et stærkt fællesskab, så skal talenterne nok spirer frem", siger klubbens formand Knud Lynge.

Søren Ottosens vm bad

Aldersspredningen i bådene er stor

Sejlads er for alle aldre

I Amtoft er sejlsport en folkesport. De ugentlige kapsejladser har deltagelse af meget forskellige mennesker. Her er folk med forskellige baggrunde og aldre - den yngste sejler er 17 år og den ældste frivillige hjælper er 80. Alle kapsejladsdeltagerne i Amtoft vil selvfølgelig gerne vinde de ugentlige aftenmatcher, men alle er enige om, at førstepladsen ikke er det vigtigste. I Amtoft hersker en udbredt forståelse for, at kammeratskabet og fornøjelsen ved at gøre sit bedste, spiller en større rolle end chancen for at vinde.

Fem både med samme målsætning

De fem VM både fra Amtoft indeholder fem meget forskellige teams. Nogle af besætningerne er arbejdskammerater, andre er familiemedlemmer og andre steder handler det om noget andet. Fælles for de fem både er, at man deltager i en kapsejlads for at få båden og besætningen til at yde sit bedste.

Med sine 58 år er skipper Per Larsen klubbens mest erfarne deltager. Per Larsen kan i H-bådsklassen skrive deltagelse i flere VM'er på sit CV, samt et vundet Finsk mesterskab – som han vandt sammen med legendariske Poul Richard Høj Jensen. "I Amtoft har jeg fundet en god klub i en fin udvikling. Vi har i de seneste år haft gode sæsonener, hvor det har været tydeligt, at sejlerne har søgt større udfordringer år for år", siger Per Larsen.

To af de fem VM-både fra Amtoft er netop flyttet til klubben fra Gjøl. Hele tre Gjøl H-både har i indeværende sæson besluttet sig for, at være en del af klublivet og træne kapsejlads i Amtoft. "Det er sjovt og givtigt, at være 12 H-både til start, på en almindelig torsdag aften", siger skipper Bruno Stagsted, som egentligt er fra Gjøl og nu har sin H-båd i Amtoft.

Bruno Stagsteds VM bad

Bruno Stagsted har netop flyttet sin båd til Amtoft

Den lange ventetid

Vejen til deltagelse i VM har været et stykke målrettet arbejde for de fem Amtoftbåde. Bådene har flere gange om året været kørt på trailer til stævner i andre byer, for at sikre sig de vigtige "ranglistepoints". Amtoftbådene kunne ikke i lighed med de øvrige H-både på Limfjorden kvalificerer sig direkte til VM efter sæsonen 2012, men måtte vente på, at den danske H-bådsklub uddelte de ekstrapladser, som værtslandet råder over. I Amtoft har det særligt været bådene Hugin og Hetoca, som for alvor har deltaget i sejladser uden for Limfjorden.

Vm baden Hetoca - Torben Olesen

Her er det båden Hetoca - den skal også med til VM

"Det er skægt at konkurrere med både kendte og nye sejlere. Bare glæden og forventningen til stævnets dyst er det hele værd. For det meste har jeg noget med hjem, der skal rettes på, inden næste match", forklarer Carsten Olsen fra VM-båden Hetoca.

I Amtoft glæder man sig til det forestående VM i H-både, som sikkert bliver årets største sejlsportsevent på Limfjorden. Næste år er klubben selv vært ved et udtagelsesstævne til VM for H-både i Sverige.

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer