X2Box er klar for en ny sæson - og skipper har allerede luret den nye version af DH-reglen. Foto: Per Heegaard

Revideret DH: Her er konsekvenserne

28-03-2012 17:30 Øyvind Bordal28-03-2012 13:00 - Øyvind Bordal
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Dansk Sejlunion har lige offentliggjort en revision af DH-reglen. Ændringerne handler hovedsagligt om en justering af vindstyrkeområderne. Desuden fjernes reglens hensyn til hængestropper – og så åbner den nye version af DH-reglen op for beregning af svingkøle og vandballast.

Excel-ark med beregninger

Det er ikke tale om en stor ændring, snarere en justering, foranlediget af kritik og kommentarer fra sejlerne. Henrik Jørgensen, som deltager meget aktivt i kapsejladser efter DH-reglen med sin X-40 X2Box, har kigget nærmere på sagen, og blandt andet udarbejdet et excel-ark hvor du kan se hvilke konsekvenser revisionen har for netop din båd. Der er link til filen nederst i artiklen her.

Kan håndtere ekstreme både

"Det er positivt at den nye version af reglen giver mulighed for at måle de nye ekstreme både vi for eksempel møder i Danish Big Boat Series", siger Henrik Jørgensen. "Det er også tydeligt at der er foretaget enkelte ændringer i selve beregningsgrundlaget, som ikke kun handler om vindstyrkeområder, hængestropper og svingkøle"

Brug mulighederne!

"Vindstyrkeområderne er nu vægtede gennemsnit af sømiletiderne ved flere vindstyrker, og det giver mulighed for mere præcise beregninger. Men det er jo afhængig af, at arrangørerne benytter sig af muligheden. Der er en vis tradition for at arrangørerne vælger den enkleste udvej, som er at bruge GPH – en gennemsnitlig model for hele banen, som ikke tager hensyn til de egentlige vindforhold under sejladsen. Jeg vil gerne opfordre til at bruge de muligheder der faktisk er i DH-reglen, for at opnå en mere fair afvikling."

Folkebåden straffes

"Meget få både er jo udstyret med hængestropper eller svingkøl. Men de beregninger jeg har lavet viser at der er konsekvenser for mange bådtyper, uanset hvad årsagen måtte være: For eksempel kommer Folkebåden dårligere ud af det, og det samme gælder Beneteau 25 og Luffe 37. H-båden derimod vinder på ændringerne i reglen. Det hænger sandsynligvis sammen med at de nu kan sejle "gratis" med hængestropper."

Check selv

"Der er mange muligheder for at analysere mål på forskellige bådtyper på websejler.dk - DH-reglen er meget åben og det vil jeg gerne rose", siger Jørgensen."

Du kan selv gå ind på www.websejler.dk og læse mere om ændringerne.

En oversigt over hvad DH-revisionen betyder, kan enkelt og oversigtligt ses i Henrik Jørgensens  konsekvensanalyse af de 29 mest almindelige bådtyper

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer