Sydhavet, verdens hårdeste og mest ensomme farvand. Foto: Christian H. Liebergreen

Dansker alene nonstop jorden rundt

11-10-2012 16:30 Øyvind Bordal10-10-2012 14:48 - Øyvind Bordal
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Uden sponsorer og i al ubemærkethed forlod 28 år gamle Christian H. Liebergreen Skagen Havn kl. 14.20, onsdag den 18 juli. Og det var ikke nogen helt almindelig sejlads som lå foran ham. Christian havde påtaget sig den ultimative udfordring for en sejler: At sejle alene, nonstop jorden rundt.

Jan Møller i shore crew

Kun en enkelt skandinavisk sejler har tidligere gennemført en sådan sejlads: Danske Jan Møller sejlede i 2004 jorden rundt alene i en Open 40. Og netop Jan Møller er nu rådgiver og central i det shore crew, som støtter Liebergreen fra Danmark.

 DSC0136-moller

Peter Hancke (t.v.) og Jan Møller (t.h.) i gang med at plotte ruter og checke vejrdata. Arbejdet foregår i Lopolights kontorer i Hørsholm. Foto: Øyvind Bordal

Daglig kontakt

Jan Møller er direktør i Lopolight, som er verdens førende producent af high end LED lanterner. Her arbejder også Peter Hancke - som i sin tid var shore crew og teknisk konsulent, da Jan Møller sejlede jorden rundt. Hancke og Møller har været sammen om at støtte op om Liebergreens projekt, både inden start, og nu, hvor der daglig er kontakt omkring ruteplanlegning, weather routing og alle de tekniske spørgsmål, som løbende dukker op.

Sirius-patruljen

Det er med andre ord Nordens førende kræfter indenfor solosejlads på åbent hav, som nu assisterer Liebergreen. Selv er hans erfaring som sejler på det her niveau forholdsvis begrænset - men som tidligere patruljemand i Sirius-patruljen har han lært at klare sig og overleve under ekstreme forhold.

Skærmbillede 2012-10-03 kl. 16.57.35

Weather routing er centralt - her et af de vejrkort, baseret på Grib-filer, som Jan Møller og Peter Hancke hjælper Liebergreen med at analysere. Målet er primært at plotte en rute som går udenom  de værste stormvejr.

Allerede 40. breddegrad

Den danske Siriusmand sejler i en 35 fods Sagitta 35 - en ældre, klassisk Sparkman & Stephens design, som også tidligere har vist gode egenskaber på åbent hav. Lige nu har Jonna, som båden hedder, nået de sydlige breddegrader, og har passeret Kap det Gode Håb. Foran Christian Liebergreen ligger nu omkring to og en halv måned i jordens mest ubeskyttede og stormfyldte farvand - en periode som kulminerer med passagen af Kap Horn. Hele rejsen kan vare i omegnen af 300 døgn.

Mediepartner

Her på www.baadmagasinet.dk følger vi sejladsen, og bringer fotos og kommentarer direkte fra Liebergreen selv, og i vores trykte månedsmagasin kan du læse hele historien bag projektet, og komme tæt på manden bag. 

Journalist Øyvind Bordal er blevet eksklusiv mediepartner for sejladsen, og som leverandør til Bådmagasinet, såvel til site som print, vil det være her du som læser finder de bedste historier fra den enestående sejlads.

 MG_9380

Christian H. Liebergreen til rors.

Udvalgte artikler til salg - gratis for abonnenter under Mit Bådmagasin

140
Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer