fbpx

Dansk rafting hold skal til VM

Inkluder i Newsletter: Ja

I foråret vandt de en EM sølvmedalje. Nu er de klar til VM i De Forenede Arabiske Emirater. Da europamesterskaberne blev afviklet i Slovenien, padlede Danmark sig til den første EM medalje i dansk rafting nogensinde.

Efter et skarpt første gennemløb på den ekstremt tekniske slalombane, Tacen, sikrede det danske kvindehold sig sølv kun overhalet af et stærkt padlende Rusland. Resultatet bragte Danmark op på en samlet femteplads ud af tretten hold. I slutningen af denne måned rejser de sammen med det danske herrelandshold til VM, som i år bliver afviklet på verdens længste kunstige white water anlæg: Wadi Adventure i Al Ain. Bruttotruppen består af flere dedikerede atleter, og der har været nogle få udskift i båden siden EM, men det er stort set de samme, der tager til VM. Det er i øvrigt anden gang, Danmark stiller med et kvindehold til VM. Sidste gang var i 2009, men kun holdets kaptajn er genganger fra det daværende hold.

Stor forståelse for vandbevægelse

Raftingsporten kræver en generel basisforståelse for vandbevægelse – og rigtig mange træningsture på vildt vand. "Fordi vi ikke har de reelle white water forhold her i Danmark, tager vi ofte afsted på træningsture til udlandet. I foråret er Sverige en oplagt mulighed, mens vi henover sommeren og efteråret ofte tager til England på forskellige white water anlæg. Desuden planlægger vi gerne vores konkurrencedeltagelse, så der er mulighed for at træne ’on location’ i dagene op til, så den samlede tid på white water kan optimeres", siger Lillian Lindberg Madsen, landsholdskaptajn, Raft Team Denmark Ladies.

14329935 931281940311804 5618260706608882582 n

Det kræver stor vand og strømforståelse at være god til rafting. Foto: Jakob Gjerluff Ager.

Konkurrencerafting består af fire discipliner: Kortdistancen Sprint, udelukkelsesløbet Head 2 Head på sprintdistancen, den tekniske disciplin Slalom og langdistancen Downriver. Der gives points på baggrund af de tider, holdene opnår. Slalom-disciplinen er utrolig teknisk med forcering af 9-15 porte – både opstrøms og nedstrøms. Slalom kræver en god forståelse for hinanden i båden og et stærkt teamarbejde, da samarbejde her er en yderst væsentlig faktor for gode resultater. Da både udstyr og rejseudgifter for at opnå den optimale white water- og konkurrenceerfaring, der kræves for at kunne begå sig i toppen, er høje, er atleterne afhængig af sponsorkroner. Igen i år har Atlantic Shipping hjulpet kvindelandsholdet økonomisk, så deres VM-deltagelse bliver en realitet. De danske herrer har padlet fem verdensmesterskaber, siden de startede i 2001, mens det er kvindernes første VM. Lillian har dog, som den eneste kvinde, padlet VM med et andet hold i 2009.

Træning giver pote

Regelmæssig og fokuseret træning samt samarbejde med det engelske herrelandshold har virkelig givet pote. Ud over ugentlige træninger i Københavns kanaler, har dette års forberedelser bestået af flere træningsture til Sverige, træningsweekend på den olympiske White Water bane i London, World Cup i Østrig (samlet 3. plads), Danish White Water Games i Sverige (samlet 1. plads) samt en træningsweekend i Nottingham.

I hverdagen har atleterne travlt med at holde formen ved lige – det er nemlig vigtigt, de styrketræner, konditionstræner, træner sikkerhed i vandet, lærer at forstå strømmende vand, søger sponsorer samt planlægger trænings- og konkurrenceture. Selvom det er en krævende sport på disse områder, er der en unik fælles gejst blandt atleterne, som er årsagen til, at de i dag er kommet så langt.

Herhjemme er det er de færreste, der ved, at rafting kan dyrkes som sport, ligesom eksempelvis fodbold og håndbold. Når de danske atleter til daglig træner i det stille, tunge vand i Københavns kanaler, får de kun gode oplevelser med de forbipasserende. Nogle hepper, synger og tager billeder, mens andre vil have en tur i gummibåden – ”Det er altid en livlig affære at padle rundt blandt  københavnerne. Det er bare sjovt med den ekstra opmærksomhed, sporten får i Danmark”, siger Manja K Hansen, landsholdsatlet, Raft Team Denmark Ladies.

Det danske kvindelandshold blev stiftet i 2013 og bestod dengang af fire kvinder. Siden er interessen for sporten vokset, og de er nu op til 15 kvinder til de ugentlige træninger i Københavns kanaler. Atleterne padler under Dansk Surf & Rafting Forbund, som arbejder på at etablere en white water park i København.

Læs mere om Raft Team Denmark Ladies og konkurrencerafting på www.raftteamdenmarkladies.dk
Følg Raft Team Denmark Ladies på www.facebook.com/raftteamdenmarkladies
Følg Raft Team Denmark på www.facebook.com/raftteamdenmark




Seneste nyheder





Havne

Christiansø Havn skal igennem kæmpe renovering

Bådudstillinger

Ancora Yachtfestival – tre intense dage

Kort nyt

Krigsveteraner får hjælp til at komme ud at sejle 

Bådudstillinger

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Artikel

★ Sejlads i det nye klima

Kort nyt

Tyveri lammer driften af historisk skib i Helsingør

Kapsejlads

Vegvisir Race Nyborg afvikler også eSejlsport finalen

Sejlsportsliga

Sailing Champions League: KAS var få point fra cuttet





Udvalgte artikler *