fbpx

Knud Wibroe, verdens ældste aktive

Inkluder i Newsletter: Ja

Mange tror, at Knarr sejlads alene er for gamle mænd, hvilket er lodret forkert. Knarren er også for ældre herrer, eksempelvis Knud Wibroe, der fyldte 90 år den 26. september 2016. Knarren er et af de få steder, hvor du forsat kan spille en aktiv rolle, selv om fødselsattesten efterhånden er blevet lidt gulnet. Knarrens årlige ”VM” sejladser er en direkte udløber af KDY 100 års sejladser i 1966.

I år blev IKC afviklet i San Francisco, som et tydeligt bevis på at international sejlsport ikke alene er et spørgsmål om millionlønninger og enkelte superstjerner. Knud Wibroe er gudfar for disse legendariske sejladser, tilbage for 48 år siden.

Mødes i ædel kappestrid

IKC er en hyggelig sammenkomst, med et meget stærkt sportsligt islæt. Et fælles fora, hvor både unge og gamle sejlsportselskere, kan mødes i en ædel kappestrid. Kappestriden er på et sportslig niveau, du reelt set ikke finder andre steder, da alle sejler i lånte både, og deltagerne bytter både hver dag.
Udover at være en legende i Knarr klassen, er Knud Wibroe også KDY medlem og klubambassadør i en menneskealder. Som tak for sin store indsats for klubben i San Francisco modtog Knud i 2006 KDY's Udmærkelsestegn af 1973, som det kun 33. medlem i den eksklusive VIP klub.

Årets IKC vinder og en af USA's bedste rorsmænd Chris Perkins, siger det direkte: "Knud er en sand gentleman. I årenes løb af når sejladsen blev grim, han var den første til at trække de formastelige over, for at få en høflig men bestem lektion i at stramme op”.

Bor I USA

Knud forlod Danmark for snart 60 år siden, tog til San Francisco og prøvede lykken sammen med sin kone Kirsten. Det er siden gået meget godt, for i en alder på 90 år er han stadig aktiv i Knarr klassen og bor i Sausalito ud for San Francisco. Ikke på pensionistholdet, men med helt fremme. I årets IKC 2016, endte blev han med sin 10. plads i den bedste halvdel af feltet. Godt klaret, når man tænker på hans jævnaldrende, der mest går op i om de skal have ringeklokke eller båthorn på gangstativet.

Knud er et godt udtryk for, at bare fordi man ikke længere er 22 år, behøver man ikke undvære den hårde konkurrence og det gode samvær. Modsat skal det være taktikken og forståelsen for vind og vejr, mere en uendelige indkøb af nyt grej, der afgør hvem der kommer først. For Knud drejer sig om at have det skægt med ”drengene”, mere end prestige og international berømmelse. Det er sejlsport ”back to basis”, der hvor der sejles ligegyldigt, om sponsorerne vil betale eller ej.
Hans besætning - Mike Ratiani, Bill Fredericks og Bradford Whitaker er meget sammensejlet. De har vægten og styrken, så Knud behøver ikke at tænke på andet end at holde fast i rorpinden. Alligevel har han bevaret sit taktiske overblik, leverer forsat nogle fine starter og er ofte med helt fremme – ikke kun i IKC – men også i mange ugentlige sejladser.

Knud Wibroe sejler i sin træ Knarr, Snapps III, og har vundet IKC to gange: I Danmark i 1966 og på bugten i 1971. At holde en 50 år gammel træ Knarr kampklar, er jævnfør Knud selv: ”Alene et spørgsmål om at være meget venlig overfor hende", og tilføjer: "Vi har et par danske bådebyggere her, der ved hvordan man tager sig af vores både".

90 år og stadig sportslig aktiv, må Knud Wibroe vel være KDY's ældste kapsejlende medlem? Måske verdens ældste aktive elite sportsmand?









Kapsejlads

Sejlerlandsholdets sidste store test før OL

Kort nyt

Podcast: Ny episode - hvorfor egentlig sejle?

Havne

Christiansø Havn skal igennem kæmpe renovering

Bådudstillinger

Ancora Yachtfestival – tre intense dage

Kort nyt

Krigsveteraner får hjælp til at komme ud at sejle 

Bådudstillinger

Boat Show i Fredericia for 30. gang

★ Artikel

★ Sejlads i det nye klima

Kort nyt

Tyveri lammer driften af historisk skib i Helsingør

Kapsejlads

Vegvisir Race Nyborg afvikler også eSejlsport finalen





Udvalgte artikler *