fbpx

Dansk EM sølv i rafting

Inkluder i Newsletter: Ja

Europamesterskaberne i white water rafting afvikles lige nu i Slovenien, og Danmark padlede sig i går til den første EM medalje i dansk rafting nogensinde. Efter et skarpt første gennemløb på den ekstremt tekniske slalombane, Tacen, sikrede det danske kvindehold sig sølv kun overhalet af et stærkt padlende Russisk landshold. Resultatet bringer Danmark op på en samlet fjerdeplads, bare ét point efter Italien på tredjepladsen.

dansketeam

Det danske team i aktion.

Holdet har indtil videre kæmpet i disciplinerne Sprint, Head 2 Head og Slalom, og i dag venter den sidste disciplin: Downriver. Det er en udholdenhedsdisciplin, og det forventes at tage ca. 45 minutter at padle den 4,7 km lange strækning.

Konkurrencerafting består af fire discipliner: Kort distancen Sprint, udelukkelsesløbet Head 2 Head på sprintdistancen, den tekniske disciplin Slalom og langdistancen Downriver. Der gives point på baggrund af de tider, holdet opnår. Slalom-disciplinen er utrolig teknisk, med forcering af 9-15 porte – både opstrøms og nedstrøms. Slalom kræver en god forståelse for hinanden i båden og et stærkt teamarbejde, da samarbejde her er en yderst væsentlig faktor for gode resultater.

Den nuværende danske bruttotrup er forholdsvis nyetableret, men regelmæssig og fokuseret træning samt samarbejde med det engelske herrelandshold har virkelig givet pote. Ud over ugentlige træninger i Københavns kanaler, har dette års forberedelser bestået af flere træningsture til Sverige, træningsweekend på den olympiske White Water bane i London samt World Cup i Østrig, der resulterede i en samlet 3. plads.

Træner frem mod VM

Efter EM fortsætter holdet sæsonen med en fyldt konkurrencekalender som indbefatter både træning og stævner i England og Sverige som forberedelse til VM i Abu Dhabi i efteråret. Her er kvinderne afhængige af sponsorkroner, da både udstyr og rejseudgifter er høje for at opnå den optimale white water- og konkurrenceerfaring, der kræves for at kunne begå sig i toppen. Raftingsporten kræver en generel basisforståelse for vandbevægelse – og rigtig mange træningsture på vildt vand. ”Fordi vi ikke har de reelle forhold her i Danmark, tager vi ofte afsted på træningsture til eksempelvis Sverige og England. Her træner vi de elementer, som vi er nødt til at forestille os til herhjemme. Det giver et kæmpe boost, når vi mærker, at vi gør det rigtige”, siger Ida M Bendtsen, landsholdsatlet, Raft Team Denmark Ladies.

rafting

De danske kvinder næstøverst på podiet.

Det kræver ikke blot ugentlig træningstid på vandet. Der skal også bruges tid og energi på styrketræning, konditionstræning, sikkerhedstræning, forståelse for strømmende vand, sponsorsøgning samt planlægning af træningsture og konkurrenceture. Desuden skal atleterne have økonomi til at købe diverse udstyr og tage af sted til konkurrencer, og det kan være svært at få det til at løbe rundt, når mange af kvinderne er studerende. Selvom det er en krævende sport på disse områder, er der en unik fælles gejst blandt kvinderne, og det er derfor, de i dag er kommet så langt.

Sporten går opmærksomhed

Herhjemme er det er de færreste, der ved, at rafting kan dyrkes som sport, ligesom eksempelvis fodbold og håndbold. Når de danske kvinder til daglig træner i det stille, tunge vand i Københavns kanaler, får de kun gode oplevelser med de forbipasserende. Nogle hepper, synger og tager billeder, mens andre vil have en tur i gummibåden – ”Det er altid en livlig affære at padle rundt blandt københavnerne. Det er bare sjovt med den ekstra opmærksomhed, sporten får i Danmark”, siger Manja K Hansen, landsholdsatlet, Raft Team Denmark Ladies.

 

 









★ Gør det selv

★ Bundmaling: Ram den grønne bølge med det nye sort

★ Artikel

★ Tjekliste til en sikker søsætning

Havne

København kan snart få flydende øer

Kapsejlads

Torbole Lake Garda: Dansk E-jolle triumf

Kapsejlads

J/70 Easter Camp i K.A.S.: Rekorddeltagelse og fokus på VM

Kort nyt

Uventet gave til sejl- og motorbådsklub





Udvalgte artikler *