Sejler lå næsten to timer i vandet

25-08-2003 10:26 Hans Henrik25 Aug 2003 8:26 - Troels Lykke
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

SAILING TEAM BORNHOLM: Martin Sten Jørgensens 11 - meter One Design under fredelig sejlads. I lørdags var den helt gal.

Kapsejladsen Ertholm Rundt fra Tejn, en 30 sømil kapsejlads, hvor Christiansø rundes, havde i lørdags deltagelse af otte både. Ingen gennemførte. Bådtypen en Trappe 28, smed masten men kunne selv finde tilbage til den nordligt beliggende Tejn.

En X-79 ødelagde spileren. Men værst gik det for Bornholm Sailing Team, der sejler en 11 meter One Design. Skipper Martin Sten Jørgensen, 39-årige skolelærer og journalist, Bornholms forsøg på Jesper Bank, kom grueligt galt afsted i en 11 - meter.

Uheldet skete i et vaskeægte luvstyrt i tre-fire meter høje bølger to sømil fra Christiansø. Vinden var op til 14 m/sek.

23 knob
"Det var skide skægt. Vi gik mellem 15 og 23 knob med spileren, vandet sprøjtede ud til siderne, og kølen sang som en cello spillede," fortæller Martin i dag til Bådmagasinet.


LUVKÆNTRING: 11 meteren tog en tur til luv og tabte tre mand.


"Men en skæv bølge kom og vi styrtede til luv. Jeg røg ud og to andre røg ud. Martin Hejlsberg reddede sig også om bord. Spileren satte sig om kølen og vi lå og drev. Vi lavede mandtal og en gast manglede. Vi kunne se ham, men vi var drevet fra ham. Storsejlet trak stadig, det stod op i vejret. Pludselig kom bommen farende, kun fem centimeter fra at ramme en af gasterne i hovedet. Men vi pegede mod gasten, der forsvandt længere og længere ud i bølgerne. Efter et stykke tid kaldte jeg Lyngby Radio og efter 45 minutter kom fire både fra Bornholm for at lede efter gasten," siger Martin, som måtte sygemelde sig søndag efter den chokerende tur.

"Men vi kunne ikke finde gasten, selvom de krydsede mod ham. Alt var kaos. Derefter blev sat en helikopter ind, som fandt gasten. Jeg sagde de skulle se efter en stor blå spiler i vandet, vi havde skåret fri og gasten lå forkommen tæt ved den," siger Martin.

Nedkølet til 35 grader
I helikopteren var gastens temperatur nedkølet til 35 grader, han blev senere bragt til et hospital hvor man konstaterede at gastens helbred var intakt. Gasten havde redningsvest på. 11 - meteren sejlede selv hjem i høj fart.
"Vi gik 14 knob kun for fok," siger Martin.

Sabotage mod 11 meter One Design?
Men Martin, set i bakspejlet var det nødvendigt at sejle kapsejladsen?

BORNHOLMS TOPSEJLER: Martin Sten Jørgensen har før været tilknyttet Team SEB i VOR.

"En mand har forsøgt sabotage mod vores båd. Splitterne i forstaget var taget ud inden sejladsen. Det så vi inden vi tog afsted. Tapen var også væk. Så vi ville ud at bevise at vi kunne vinde og det var jo hårdt men godt sejlvejr."

Var sabotøren med i kapsejladsen?
"Det tror jeg, men jeg ved det jo ikke, jeg har ingen beviser for sabotagen," siger Martin, der er godt gal.

www.sailingteambornholm.dk/index.asp?id=42


Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer