Fra cykelvikar til Formel 1-sejler

08-07-2002 15:14 Hans Henrik08 Jul 2002 13:14 - Troels Lykke
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen
Danske sejlere går som varmt brød i udlandet. Sidst har Morten Henriksen føjet sig til selskabet af danskere, der er flyttet til udlandet for at deltage på America's Cup-både. Først blev supergasten Jann Neergaard "solgt" til schweizerne, så Jesper Bank og fire danske gaster til svenskerne.
Nu er turen kommet til den internationalt respekterede matchrace-rorsmand og træner Morten Henriksen. Den 33-årige skolelærer fra Kerteminde skal fra 1. marts sejle og træne seks gaster for det tyske America's Cup-syndikat "The illbruck Challenge", der holder til i Kiel.
Danskeren flytter derfor i en lejlighed i Flensborg, da reglerne i America's Cup kræver bopælspligt i udfordrerlandet.
John Kostecki, USA, der i sidste America's Cup var taktiker på "America One", skal være skipper. Det skal han i øvrigt også være på illbrucks Jorden Rundt hold, som inden America's Cup lige snupper de 32.700 sømil i Volvo Ocean Race.
Trænede Kostecki
Morten Henriksen, der sidste år lå nummer ni på verdensranglisten i matchrace, havde siden 1998 forsøgt at leve af matchrace, men opgav sidste år, da pengepræmierne ikke rakte. Han var derfor begyndt som cykelvikar i Odense Skolevæsen, da den feterede America's Cup stjerne John Kostecki kontaktede ham. Det skete under OL, hvor fynboen kommenterede sejlsport for TV2. De to kender hinanden siden 1998, hvor Morten trænede Kostecki i matchrace.
"Vi har holdt forbindelsen ved lige på e-mail," fortæller Morten, der til oktober næste år sandsynligvis skal indgå i hjernetrusten på bagperronen af illbruck-båden.
"Rollerne er ikke fastlagt helt endnu. Nu skal jeg først træne gaster, der skal lære at tænke matchrace," siger Kerteminde-sejleren, der trænede det norske Soling-hold til en OL-medalje i Sydney.
Ed Baird, Florida, har også været under skolelærerens pisk. Men nu skal Morten selv ud i verden for at sejle matchace-stævner igen. Comebacket bliver i Algarve, Portugal. Og for første gang i flere år skal han ikke være nervøs for,om der er råd til flybilletten. "Lønnen kan godt hamle op med en skolelærerløn," lyder det fra Morten.
Hvorfor er danske sejlere pludselig så eftertragtet i matchrace?
"Man kan bare se på verdensranglisten i matchrace, hvor der er mange danskere. Dertil kommer, at vi er mere ydmyge end sejlere i USA og New Zealand. Og vi er billigere i drift", siger Morten, der lønmæssigt ikke kan hamle op med newzealænderen Gavin Brady, der ifølge pålidelige kilder får 49.000 dollar om måneden hos italienske "Prada", som skipper.
Seks syndikater har betalt foreløbigt startgebyr, 150.000 dollar, til America's Cup. Tre andre hold, blandt andet det engelske og franske, forventes snart at betale.

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer