S/Y Sol er en First 42, som har været vidt omkring i verden. Foto: FTLF

Første danske sejlbåd igennem Nordvestpassagen

16-09-2012 16:40 Øyvind Bordal16-09-2012 14:09 - Øyvind Bordal
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Det er Karsten Pennov fra Foreningen til Langtursejladsens Fremme, FTLF, som fortæller om præstationen i en pressemeddeldelse.

3200 mil på 40 døgn

"Lørdag den 8/9 2012 ankom S/Y SOL af Gråsten til Aasiaat, Grønland, efter at have gennemsejlet Nordvestpassagen fra Nome, Alaska", skriver Pennov. "Turen på 3200 sømil tog 40 dage."

Kap Horn og Nordvestpassagen

SOL var sidst i Aasiaat i 2005, og krydser dermed sin udgående rute. I løbet af den 7 år lange jordomsejling har båd og besætning udsejlet godt 38.000 sømil, og rundet Nordamerika via South Georgia og Kap Horn (mere kringlet kan det næsten ikke blive!). Besætningen, Kirsten Thomsen og Kim Bork Mathiesen, har siden 2003 været langtursejlere på deltid, idet parret har tilbragt vinterhalvårene hjemme i Esbjerg. De har det bedst på de høje breddegrader, både Nord og Syd, langt udenfor de traditionelle langtursmål. SOL er en 42 fods glasfiberbåd, udrustet og udstyret til sejlads i udkantsområderne af vor smukke planet.

Jolle og kajak

Nordvestpassagen er tidligere blevet gennemsejlet fra øst til vest af Anders Bilgram m.fl. i POCA-jolle med påhængsmotor. Det tog dem nogle år, hvor jollen måtte lægges op nogle steder undervejs. Eventyreren John Andersen har også sejlet i kajak gennem det meste af passagen i 1988, sammen med en norsk makker. Dengang var klimaet meget koldere, og makkerparret måtte trække kajakkerne efter sig over isen en del af vejen.

Mindre is

Siden 2007 har den globale opvarmning muliggjort sejlads gennem Nordvestpassagen, også for fartøjer uden isforstærkning. Sejlsæsonen er kun 1½ måned, fra sidst i juli til ca. midt september. Is-situationen ændrer sig dagligt, så daglig opdatering af iskort fra den canadiske is-central er essentiel for sikker passage. Og man kan altid risikere at strande undervejs, så det bliver nødvendigt at overvintre i Arktis.

I år er 4 sejlbåde gået gennem passagen fra vest til øst: ”Tokimata” fra New Zealand, ”Tranquilo” fra Holland, ”Upchuck” fra Storbritannien, samt ”SOL”, Danmark.

Læs flere nyheder - klik her.

Udvalgte varer til vores abonnementer

135
Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer