Brug af ulovlig bundmaling kan påvirke alle havnens brugere. Foto: Øyvind Bordal.

Kæmpe regning kan blive din

30-07-2012 09:00 Søren Øverup27-07-2012 07:00 - Trine Søe
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Danske havne sander hurtigt til, og der skal jævnligt graves ud, hvis dybden skal bevares. Det opgravede materiale må i sagens natur fjernes, og den eneste økonomisk overkommelige løsning er at dumpe det i havet - "klappe", som det hedder. Det sker på særlige udvalgte steder, og kræver en tilladelse fra Naturstyrelsen.

Tocifret millionbeløb

Men indholdet i det opgravede bundmateriale kan være fyldt med biocider fra ulovlig bundmaling. Hvis det er tilfælde, gives der ikke tilladelse til at klappe. Dermed må det hele deponeres på land eller renses, og det medfører en millionregning. Faktisk kan beløbet nå op på et tocifret millionbeløb – en økonomisk katastrofe for en almindelig lystbådehavn, som i forvejen ofte har en stram økonomi.

Regningen er din

Løsningen bliver i de fleste tilfælde, at lade det hele blive liggende i havnen. Det går på sigt ud over dybden og dermed farbarheden i havnen. Brug af ulovlig bundmaling kan altså få meget alvorlige konsekvenser – og regningen havner i alle tilfælde kun ét sted: Hos havnens brugere.

Den situation ser vi nærmere på i en artikel i det seneste nummer af Bådmagasinet. Jesper Højenvang, direktør i FLID, sammenslutningen af danske lystbådehavne, fortæller om de overvejelser de har gjort sig om sagen.

Køb online udgave - Læs artiklen i den seneste udgave af Bådmagasinet. Du kan læse Bådmagasinet, hvorfra i verden du har lyst, det eneste det kræver er en computer og en internetforbindelse.

Køb iPad magasin - Læs artiklen og Bådmagasinet på din iPad. iPad magasinet downloades som pdf, der kan gemmes i iBooks app'en på din iPad.

Er du abonnent, logger du naturligvis bare ind her og læser artiklen, hvis ikke du lige har dit Bådmagasinet ved hånden.

Læs flere nyheder - klik her.

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer