Bådmagasinets billedgalleri

To marinaer til 15 mio. indbyggere

08-12-2005 07:16 Hans Henrik08 Dec 2005 6:16 - Troels Lykke, Istanbul
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Optimistjoller vintertræner ud for Istanbul Sejlklub med 3000 medlemmer. Fotos: Troels Lykke

Vi er en time foran i Istanbul i forhold til Danmark.

Så da Deres udsendte her til morgen klokken 6.00 lokal tid, brutalt blev vækket af en imans kalden til morgenbøn, fra en nærliggende moske, kunne jeg ligeså godt stå op og skrive en historie hjem til Danmark. Den begynder nu:

Der falder højest sne en uge om året i Istanbul. Temperaturen om vinteren ligger i gennemsnit på 10 grader og man kan snildt sejle året rundt, fortæller formanden for Istanbul Sejlklub, Müntaz Ünel, til Bådmagasinet.

Da vi igen er på vandet i Müntaz egen ny grålige Ege Yat 35, vi bl.a. tester i Marmar Havet, ser vi 30 Optimistjoller, der dirigeres af en træner, der tvinger sejlerne til at vende, hver gang han fløjter.

De ser skrappe ud og de er på vandet i et par timer uden at fryse, selvom vi er i december måned. Om sommeren er der ofte 30 grader i Istanbul og gerne mere, fortæller sælgeren fra Ege Yat, Emin Bülent Tiryakioglu.

Hr. Tiryakioglu taler godt engelsk, efter han har studeret 15 måneder i London.

Få sejlbåde - store skibe
Vi ser få sejlbåde, men omkring 100 store skibe ligge ud for Istanbul. De venter på at blive betjent i havnen.

Et stort Mærsk skib ses inde i havnen ved indsejlingen til det smalle Bosphorus stræde, som deler Europa og Asien.

Et stræde, der med kun tre timers sejlads med en sejlbåd for motor, fører en ind til det kæmpe Sortehavet.

Ege Yats direktør, 51-årige Sadat Ustandag, har ikke været der så tit.

”Bølgerne kan blive meget store, men når man er i Sortehavet tager det kun seks timer at sejle til Bulgarien,” fortæller han, ”men jeg er mere til ture i Marmar havet og til de mange små øer.”

Vi ser to marinaer i Istanbul og der findes en del sejlbåde, men flest store motorbåde. Vi får af vide, at der kun er to marinaer til de 15. mio. indbyggere.

Det er måske lidt svært at forstå, når danskerne, der kun udgør en tredjedel af indbyggertallet, har over et par hundrede havne at dele.

Tre bådværfter i Istanbul
Den omgængelige direktør for Ege Yat fortæller, at der kun er tre bådeværfter, der bygger sejlbåde i Istanbul, men langt flere som bygger motorbåde. Også store motorbåde.

En Formel 1-stjerne David Culthard skulle være en af dem, som skulle have smidt fem mio. euro for sin lystyacht.

Der fiskes meget ud for Istanbul, men marinaer er der få af.Der bygges mange store motoryachts i Istanbul, mens der kun findes tre sejlbådsværfter.Bådmagasinet tester her Ege Yat 30 og 35 Dæksalon, der importeres til Danmark af Floor Marine Center i Randers.Ege Yats direktør, 51-årige Sadat Ustandag, har før sejlet til Sortehavet. "Men bølgerne kan blive ret store," siger han.Ege Yat 40 Dæksalon koster omkring 1,6 mio. kr. En bådbyggers månedsløn i Istanbul er på kun 5300 kr.Håndarbejdet og indretningen i Ege Yat 40 DS er bestemt i orden. Her ses agterkahytten.


Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer