Bagsiden: ”Årets danske sejlsports præstation 2011” - årets første store parodi

10-02-2012 11:13 Søren Øverup10-02-2012 10:13 - Nicolai Lassen
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Torsdag kl. 12, lige før min deadline, havde kun 363 afgivet deres stemme på "Årets danske sejlsportspræstation 2011" her på baadmagasinet.dk og et ukendt, men nok ganske beskeden antal stemmer på Bella Centrets hjemmeside: www.baadeibella.dk. Sætter jeg forsigtigt det samlede stemmetal til 500 afgivne stemmer – og jævnfør Dansk Idræts Forbund er vi præcis 58.287 organiserede sejlere, ja så taler vi om en samlet stemmeprocent på under 1 procent af hele Danmarks organiserede sejlerfolk. Det er da grænseoverskridende pinligt............... for alle os i "Sejler Danmark"?

Sammenlign os kort med den danske folkekirke, hvor alle er enig i at Gud er i voldsom knibe. Interessen for menighedsrådsvalgene er ganske begrænset. Søger du på emnet, bliver du blive bekræftet i, at kun meget få medlemmer af folkekirken stemte ved sidste valg i 2008. Alligevel er stemmeprocenten, der landede på 15,7 procent, en solid kasse succes i forhold til hvad dansk sejlsport kan præsterer i 2012. Trods svigtende tilslutning til både Gud og Folkekirken, valgte lidt mindre end hver sjette stemme¬berettigede vælger, da frivilligt at afgive sin stemme i guds hus. Mindre end 1 ud af 100 sejlere, finder det relevant at udvælge og hylde årets danske sejlsportspræstation 2011. Symptomatisk for hele processen, kan du slet ikke afgive din stemme på Dansk Sejlsports egen hjemmeside. Er det ikke Hans Natorp der som formand, ønsker at få skabt Sejlerfokus, altså skabt synlighed og dialog i øjenhøjde? Med det gælder åbenbart ikke, når årets sejler skal findes?

Det er ellers 25. gang at prisen, et fint diplom samt en check på 20.000 kr. bliver uddelt. Prisen er indstiftet tilbage i 1987 af Dansk Sejlunion og Bella Center for at præmiere en bemærkelsesværdig dansk sejlsportspræstation. I næste uge mødes redaktør Øverup, med sine redaktørkollegaer – også fra dagspressen og de elektroniske medier. Over en solid sponsoreret frokost, søger de konsensus. Øverup vil tale Jeres sag, han lader dig som læser bestemme Bådmagasinets holdninger. Men andre i selskabet, har nok flere skjulte dagsordner, så udvælgelsen næppe repræsenterer sejlsportens sande jeg? Øverup retter desværre nok også ind, når de andre redaktører!Kigger vi så på de nominerede, og deres stemmetal – så begynder man da først at rive sig i håret.

Tobias Hemdorff med over halvdelen af stemmerne (52.9 %) Undskyld før jeg skulle til at skive ugens "Bagside" anede jeg ikke hvem Tobias var. Men den gamle redaktør valgte igen at løfte mit intellektuelle niveau og fortælle mig at Tobias Hemdorff vandt VM i Europajolle – med et par hundrede deltagere. Den indre bondeknold kom op i Øverup, da han udtalte: " – Ik' så ringe endda, som "man" ville sige i Jylland.

Ja, men hvorfor skal den gamle redaktør tage mig i skole, før jeg finder ud af hvem denne gode Tobias er? Det er jo sejlsportens svøbe nr. 1,2 og 3. Alt foregår i dybest hemmelighed. Efterfølgende har jeg fundet ud af at, Tobias har fået omtale på Baadmagasinet.dk og måske i Aarhus Stiftstidende, da han blev årets sportsnavn i Aarhus. Men venner, hvor flot det end er af unge Tobias – berettiger det til en så klar dominans i en ellers yderst beskeden afstemning? Er det udtryk for, at Tobias som den eneste forstår mediet og har fået alle omkring sig til at stemme? Hans næsten 500 venner og alle de mange i hans daglige omgivelser har hurtig forstået at de skulle have gang i deres "smartphone". Markedsføring er helt legalt, blot pinligt at en juniorsejler som det eneste forstår det i dansk sejlsport.

Nr. 2 i feltet er Emil og Simon Toft, med 28.7 % af stemmerne. Ingen kan tage fra de 2 brødre at de stor sportsligt for den største danske sejlsportspræstation i 2011. To gange bronze til EM og VM, plus deres placering som nr. 1 på verdensranglisten i en OL klasse. Det kan man ikke tage fra dem, men de stor også for den største sportslige skandale i 2011, ved at stoppe lige efter VM og 8 måneder før OL. Det må selvfølgelig diskvalificere dem, at de har valgt at stoppe nu. De har misbrugt Team Danmarks og Dansk Sejlunions penge, og skuffet os – åbenbart ikke ret mange – som brænder for kapsejlads på international plan. Redaktør Øverup har igen belært mig at årets sejler, vælges på baggrund af resultaterne i 2011. Vælges de 2 brødre, er det lige så sindssygt som hvis Bjarne Riis bedste cykelrytter Alberto Contador fik prisen som årets cykelrytter, efter at han i samme år er afsløret med sprøjten i låret?

Tilbage er smuldret fra de riges bord, 33 stemmer mener at Carbon3 er "Årets danske sejlsportspræstation 2011". Deres hurtige tur rundt om Sjælland er flot og godt mediestof, men er deres aktiviteter noget der bringer dansk sejlsport videre? Personligt har jeg kun det allerbedste indtryk af folkene omkring Carbon 3, men derfra til at påstår at deres resultater er skelsættende i 2011 – er der sgu et stykke vej.

Extreme Challenger har stadig endnu færre stemmer, 7.2% eller alene 28 sejlere der mener at Jes Gram Hansen og Rasmus Køstner har gjort en forskel. Her er jeg selv hammerende subjektiv, og mener at drengene er de eneste der burde have prisen. Jeg er fuldkommen enig med N.E. Nielsen, der i sin nominering den 24. januar skrev: "Jes Gram-Hansen og Rasmus Køstner, for med deres Extreme Challenger projekt at give janteloven et spark i røven, og vise at det er OK at have visioner og store drømme!". Det burde alle, der håber at sejlsporten måske har en fremtid bakke omkring?

Heldigvis er det ikke for sent, I kan nå det endnu. Der kan stemmes indtil 13. februar 2012. Og giver I en stemme på Extreme Challenger, så har I "Bagsidens" fulde opbakning. Janteloven har aldrig haft stor opbakning her på siden.

Alternativt må jeg nok sige, at hvis stemmeangivelsen ikke mindst fordobles – helst mere, vil jag da anbefale at priskomiteen dropper checken til danske sejlere, og de giver de hjemløse en varm sovepose i denne kolde tid, det vil da glæde langt flere.

Udvalgte varer til vores abonnementer

135
Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer