Jorden rundt med solens kraft

13-04-2009 10:09 Hans Henrik13 Apr 2009 8:09 - Øyvind Bordal
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Verdens første soldrevne jordomsejler.

Planet Solar projektet har været undervejs i en årrække, og selve fartøjet har skiftet form flere gange undervejs. Men nu er selve byggeriet godt i gang hos Knierim-værftet i Tyskland. Båden er 98 fod lang, og hele 16 meter bred. Det er dækket, der er fyldt med solcellepaneler, og disse kan foldes yderligere ud - når det sker, vil fartøjets overflade stige, så båden er 114 fod lang og 23 meter bred.

470 kvadratmeter
Som man kan se, er det tale om en flerskrogsbåd, og med det store horisontale areal, kommer solcellerne til at dække hele 470 kvadratmeter! Dette "solare sejlareal" kan drive de 60 tons (!) afsted i gennemsnitlig 8 knob, med 14 knob som maksimal hastighed.

138 "solheste"
Den energi som solen tilfører fartøjet, kan omregnes til hestekræfter, og i følge projektgruppen giver dette regnestykket hele 138 heste til det store "solsejl". Der er plads til 200 personer om bord, men til den planlagte jordomsejling, skal kun to sejle med.


Her er ruten, som verdens første soldrevne jordomsejling skal følge. Bemærk, at holdet dropper både Kap Horn og Kap det gode Håb. Der er mere sol og mindre vind tæt på ekvator.


Lange arme
Det drejer sig om initiativtager og skipper Raphael Domjan, og den erfarne sejler Gerard d'Aboville. Sidstnævnte har været ude på mærkværdige sørejser før: Han var den første til at ro over Atlanten (1980), og har senere også roet over Stillehavet. Måske er han efterhånden blevet træt i armene - i hvert fald er planen denne gang, at det hele skal gå af sig selv.

Plant Solar kunne principielt blive ved med at sejle jorden rundt igen og igen, med sin vedvarende energikilde - men afrejsen er i hvert fald planlagt til at finde sted i 2010.

Mere om projektet

http://www.planetsolar.org/index.en.php

Udvalgte varer til vores abonnementer

135

Udvalgte varer til vores abonnementer

135
Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer