Sejlere i alle klubber, foren jer!

05-04-2013 14:00 Søren Øverup05-04-2013 12:00 - Nicolai Lassen
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

 

Overskriften er tyvstjålet og en smule forvasket fra deres Det Kommunistiske Manifest, de sammen skrev i 1848.

Lørdag afvikles Dansk Sejlunions generalforsamling i Odense, med Øverup og undertegnede solidt bænket på de bagerste rækker. Det er dansk sejlsport i krise, dyb krise. Ikke nok skal Hans Natorp forklare det uventede underskud, flere vil også spørge ind til den kraftige bureaukratisering af specielt eliteområdet. Formanden må nok også forvente at bruge en del energi på at forklarer fremdriften i den ambitiøse strategiplan.

Forhåbentlig alt sammen i god og konstruktiv ånd, for sporten har slet ikke behov for krig og ballade. Generalforsamlingen er ikke noget tilløbsstykke, selv om der også fredag eftermiddag og aften er mange fine og inspirerende punkter på programmet. Desværre er det de mange små sejlklubber der brillerer ved deres fravær, hvilket er synd for alle parter.

Udfordringen for alle involverede i sejlsporten og det gode liv på vandet, er at verden udenfor forandrer sig i rasende fart.

Her risikerer jeg nok ikke den store kritik, når jeg siger at meget i dansk sejlsport er status quo. Mange sejlklubber har stået i stampe i mange år, de ildsjæle der engang bar klublivet, er for længst gået på pension. Og kun sjældent, er der friske kræfter til at tage over. Her er det ingen skade til at tage lidt ved lære, af de to gamle kommunistiske røvere. For med deres manifest, lagde de op til at arbejderbevægelsen skulle udvikle sig i samme tempo og retning som den stygge storkapital gjorde i takt med teknologiens udvikling.

Det gule initiativ - Rungsted Sejlklub er ikke noget kønt eksempel på den udvikling, som risikere at smadre foreningslivet i dansk sejlsport. Med 200 kr. i årlig kontingent, henvender den sig til den desværre gruppe af altid økonomisk fornærede sejlere, der plager alle gode initiativer i dansk sejlklub.

Jeg har endnu til gode at finde ud af hvilke initiativer den nye klub vil søsætte for at fremme sejlsporten i lokalområdet? I næste uge bliver vi forhåbentlig lidt klogere, når redaktøren og undertegnede drikke en kop kaffe med en af initiativtagerne.

Desværre er det en tendens der vil brede sig i dansk sejlsport som jo er en andegård af HC Andersens dimensioner.

Ingen skal få lov til at udvikle sig til en smuk svane, alle i andegården har fri mulighed for at slå på alt og alle 24/7. Jeg spørger mig selv, hvornår har de sidst forsøgt at udrette noget i den sejlklub de forlader eller i det mindste forsøgt at øve indflydelse? Hvordan får de nogensinde økonomi til at drive nogen initiativer med deres reelt set 0 kr. kontingent? Hvor skal deres børn opleve og lære glæden ved at sejle? Der er langt flere spørgsmål end svar!

Når du følger debatten, oplever du at den desværre ofte bliver en værre omgang mudderkastning. Personlig må jeg lægge ryg til megen sludder, fordomme og direkte fejlagtige udsagn. Personlig lever jeg med det, som en konsekvens at stikke næbbet frem foran(d) de andre i andegården. Men konstruktivt er det ikke, og jeg tvivler på det fremmer lysten til at ytrer sig i en større sammenhæng.

Der er kun en vej frem, at vi står sammen skulder ved skulder.

Nok har den danske arbejder sejret sig ihjel med velfærdsmodellen, som i disse år spiller fallit. Men vejen dertil er et smukt billede, fra de arbejdere som Marx og Engels havde i tankerne, over det sammenhold som skabte velfærdsstaten.

Alle i dansk sejlsport må stå sammen, det eneste våben mod sportens endelige. De mange små sejlklubber, må se sig om efter en eller flere samarbejdspartnere i lokalområdet. Opnå den kritiske medlems størrelse, som skaber grundlaget for at de lokale ildsjæle bliver andet end døgnfluer.

Udvalgte varer til vores abonnementer

135
Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer