Richelsen: Afgørelsen på vej

11-03-2009 12:00 Hans Henrik11 Mar 2009 11:00 - Øyvind Bordal
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Danske Michael Richelsen er chefdesigner hos Alinghi. Foto: Troels Lykke

Den danske yachtdesigner Michael Richelsen er Alinghis chefdesigner, AC-vinder, og tættere på beslutningerne i America’s Cup cirkusset end nogen anden dansker. Vi har talt med ham om forventningerne til, og ikke mindst konsekvenserne af den kommende retsafgørelse i sagen mellem Alinghi (eller mere korrekt sejlklubben SNG) og BMW Oracle Racing Team (eller mere korrekt sejlklubben GGYC).

Rigtig klub eller ej?
Det drejer sig, for ”nye seere”, om en anke fra Oracle’s side. Og træk vejret dybt: Anken kom ovenpå en retsafgørelse, der gav Alinghi medhold i deres påstand om at den spanske klub bag Desafio-holdet var retmæssige ”challengers of record”, og dermed medbestemmende under planlægningen af de rammer, den næste cup skal sejles under. Desafio og Alinghi har været beskyldt for at være så tæt forbundet, at de to sammen ville lave en sejlads, der favoriserede Alinghi - og klubben bag Desafio, CNEV, har været beskyldt for at være en "papirklub", kun skabt til lejligheden. Det er den helt korte version af konfliktens udgangspunkt.

Tvekamp i trimaraner?
Vi spurgte Richelsen, hvad der ville blive konsekvensen, hvis Oracle får medhold i sin anke. ”Så ville de blive ”Challengers of record”, siger Richelsen, ”og så vil der sandsynligvis følge en forhandling mellem Oracle og Alinghi, som hhv. forsvarere og udfordrere til cup’en. Hvis vi kan komme til enighed om det, vil det munde ud i en ny cup, åben for de hold der nu stiller op. Hvis vi ikke kan blive enige, ender det med en ”one-on-one” kapsejlads i flerskrogsbåde, altså kun mellem Alinghi og Oracle. Der skal gå minimum 10 måneder fra afgørelsen, så vi er nok inde i 2010 før den tidligst kan finde sted. Vinderen her vil så have America’s Cup-pokalen – og altså sætte rammerne for den næste cup.

Cup i Valencia næste år
”Hvis vi får medhold, altså os på Alinghi”, fortsætter Richelsen, ”så fortsætter vi vores arbejde med en America’s Cup sejlads i Valencia i 2010, for alle tilmeldte hold. Den sejlads er allerede langt på vej, og den nye 90 fods klasse ligger også klar på tegnebrættet. Vi afventer retsafgørelsen, og lige så snart den er på plads, vil holdene begynde at tegne på den båd de vil have. Byggeriet går sikkert i gang over sommeren, og bådene kan være på vandet i løbet af vinteren.”

Læs mere om bådtypen
Richelsen har selv været med i det team der har tegnet bådtypen, som er tænkt indenfor en box rule. Du kan læse mere om den nye AC-båd ved at klikke på link til en artikel om emnet .

Kan komme når som helst
Afgørelsen fra den amerikanske højesteret ventes indenfor den næste måned, men kan komme hver dag det skal være. Rygter viderebragt af den meget åbenmundede redaktion på siger, at Oracle skulle ligge an til en sejr. Sailing Anarchy har i øvrigt lanceret sin egen udfordring, den såkaldte <LINK:5634:”people’s challenge”, eller SAYC – Sailing Anarchy Yacht Club>, som en slags humoristisk kommentar til cirkusset omkring mere eller mindre virkelig sejlklubber.


Den nye AC33-båd, th, i sammenligning med den gamle ACC Version 5-båd med det klassiske kanoskrog. Illustration: ACM.

http://www.anarchychallenge.com/
http://www.sailinganarchy.com/index_page1.php
http://www.baadmagasinet.dk/index.php?sid=103&cid=9540&1236763510

 

Udvalgte varer til vores abonnementer

135
Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer