Drømmen om - et dansk America’s Cup-hold

16-01-2008 16:16 Christina16 Jan 2008 15:16 - Troels Lykke
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Med 15 danske sejlere og to ingeniører i America’s Cup i Valencia er tanken oplagt: Vi MÅ ha’ en America’s Cup-båd i det forjættede land med Dannebrog agter. Også selvom det koster en mindre formue. Sådan tænker Kongelig Dansk Yachtklubs formand David Holm tilsyneladende. Og hvis der er nogen i Danmark, der kan skaffe penge, så er det statsautoriserede revisor David Holm.
Han har om nogen stået for en af Danmarks største succeser, nemlig opstarten af Royal Matchrace Center i Skovshoved. Et center, som også står for Danish Open, hvor den tredobbelte America’s Cup-vinder Russell Coutts har deltaget. Og de sidste tre år, har han sikret KDY og dansk sejlsport mere opmærksomhed end nogen sinde før, bl.a. med tiltrækningen af verdensmesterskabet i Farr 40 klassen. David Holm siger:
”At lave et AC-projekt er et spørgsmål om at få en hel masse ting til at gå op i en højere enhed. Penge er en ting, men uden de rigtige sejlere, der ikke nødvendigvis alle behøver at være danskere, er det svært at se et dansk projekt. Og dygtige sejlere har vi nærmest i overflod. Se bare i år, hele 17 af verdens bedste sejlere i Valencia er fra Danmark. Det er da en start der vil noget.”
”Jeg siger ikke, at vi laver et America’s Cup, men jeg vil bruge en masse tid og kræfter på at undersøge om vi kan lave et bæredygtigt projekt for en dansk satsning. Og til brug for det, har jeg samlet en gruppe markante personer, som sammen med et stort anerkendt reklamebureau lige nu, og hen over sommerferien, vil forsøge at strikke en plan sammen.”
”Og til finansiering af dette opstartsprojekt, har et par meget sejlsportsvenlige personer givet mig en ikke ubetydelig økonomisk støtte,” forklarer David Holm til Bådmagasinet.

Socialdemokratisk model
Han har igennem en periode forsøgt at lodde stemningen om AC-sponseringen hos en række danske virksomheder. Han har i Berlingske Tidende udtalt, at han ser sponsoratet af et dansk projekt ud fra en ”socialdemokratisk model”, hvor et stort antal virksomheder med globalt islæt betaler forholdsmæssigt til festen. En idé, der vil ligne den newzealandske satsning, der skaffede cuppen til hjemlandet. I cuppen bruger man nu mest ”rigmandsmodellen”, som det ses hos de tre store hold Prada, men også BMW Oracle og Alinghi, der henholdsvis har milliardærerne Larry Ellison og Ernesto Bertarelli som økonomiske bagmænd.
”Den model tror jeg ikke på, set med danske øjne. Men en model hvor vi alle løfter i flok, bør kunne lade sig gøre. Og markedsføringen af Danmark er virkelig oppe i tiden, med betydelig politisk opbakning, en opbakning som jeg allerede selv har fornemmet,” siger David Holm. Han vil holde et samlet møde med sejlerne under Danish Open i august:
”Uden et betydeligt engagement fra de danske sejlere er der næppe en dansk plan,” siger David Holm. Og han satser klart på de mange yngre kræfter, som i dag har fået ubetalelig erfaring i Valencia. Og hvor står så Jesper Bank? ”Jeg har meget svært ved at forestille med et dansk AC-projekt, hvori Jesper Bank ikke skulle indgå. Han er om nogen en der ved hvad der skal til. Men det er vigtigt i denne fase, at vi ikke begynder, at gøre projektet afhængigt af enkeltpersoner, for der er stor rift efter verdens bedste danskere.”
”I starterne på ror har vi en Gram-Hansen, en Radich og en Sten Mohr. Og det er den generation der er efterspurgt, og som også vi vil gå efter. Vi er stolte af dem, og de skal vide, at de kan blive et bærende element i en dansk satsning,” siger David Holm. Han ser samtidig en stor fordel i den danske bådebyggertradition og danske designere inden for sejlmagere og mastebyggere. De kan helt klart matche de bedste ude i verden, mener KDY-formanden.
”Om det lige er sejlsport firmaerne skal bruge deres reklamepenge på skal jeg ikke afgøre. For faktisk tror jeg ikke at sportsgrenen er den afgørende. Det afgørende er en event, der er så stor og så global, at det virkelig vil rykke for Danmark, og dermed de involverede virksomheder, og det er America’s Cup,” siger KDY-formanden og fortsætter:
”Der er ikke doping i sejlsport, medmindre en grøn Tuborg er doping. Sejlsport er en sund sport, der ikke omgives af skandaler. Virksomhederne kan trygt aflevere deres navn og deres brand, og KDY har i de sidste mange år demonstreret at vi forstår at passe godt på det.”
Om firmaernes eksponering siger han, at det bl.a. er milliarder af tv-seere i udlandet, der er interessante for de danske firmaer. Men også de meget populære Acts, giver nogle fantastiske muligheder.

Base i Tuborg Havn
Den danske base kunne tænkes at blive i Tuborg Havn, hvor KDY den 12. juni indviede deres nye klubhus.
”I havnen er der 6,5 meter dybt. Og Tuborg Havn er i dag et synligt sted,” siger David Holm, der også regner med støtte fra kronprins Frederik. Til Politiken har formanden udtalt:
”Vi har jo en kongefamilie, der godt kan lide at sejle. Her tænker jeg ikke mindst på kronprins Frederik. Han er helt klart tiltænkt en fremtrædende rolle i projektet, som ambassadør eller lignende.” Selv er kronprins Frederik vældig positiv overfor et dansk America’s Cup-projekt i eller uden for båden, hvis hans royale forpligtigelser tillader det. Den danske satsning peger ikke kun på det kommende America’s Cup, men også senere, har David Holm tidligere forklaret.
Alle danske AC-sejlere vi har talt med, ser det naturligvis som et spændende projekt. Men David Holm har meget travlt, hvis det er til den næste cup, lyder det fra Mikkel Røssberg, trimmer på Desafio Español.
”Folk er ved at tegne kontrakter og så er det vigtigt at man finder en udenlandsk topsejler, der kan tiltrække de danske sejlere som sportschef. En dansker i spidsen til det projekt findes ikke endnu. Vi vil vide hvor seriøst tingene er, og det ved vi hvis den rigtige mand er fundet. Og han er ikke dansk,” siger Røssberg. Jesper Banks råd til David Holm lyder:
”Start i god tid og køb BMW Oracles bådpark, så har du et godt udgangspunkt, men de både er nok ikke til salg, men de har al den teknologi og design der skal til,” lyder det i et grin fra Bank.
Mediechef i AC, Marcus Hutchinson, tror på et dansk projekt og siger: ”I har sejlerne og I har Kronprinsen, som spanierne har deres konge. I er et lille land, der kan få samme succes som newzealænderne har fået det.”

Udvalgte artikler til salg - GRATIS for abonnenter under Mit Bådmagasin

140
Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer