Alinghi tog the Auld Mug igen

16-01-2008 16:01 Christina16 Jan 2008 15:01 - Troels Lykke
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Sig ikke at America’s Cup er kedeligt. Og da slet ikke finalen hvor de to 85 fods både med næsten 11 knob på kryds kæmpede ufatteligt tæt hele vejen rundt. Team New Zealand med Dean Barker som skipper førte 2-1 over Alinghi. Chok, tænkte mange. Vil cuppen nu atter rykke flere tusinde kilometer ud til verdens ende i New Zealand? Sådan gik det ikke. For siden præsterede Alinghi med Ed Baird som rorsmand, tre sejre i træk med de 16 gaster om bord.
Det schweiziske forsvarende hold blev undervejs hjulpet af Vor Herre. Han sørgede for at newzealænderne ødelagde deres 500 kvm spiler i en sejlads. Og det var nok til at 750 mio. syndikatet Alinghi kunne rykke forbi og udligne. Alinghi førte med et par hundrede meter lige før målstregen, indtil vinden døde og ændrede sig, så deres spiler blæste ind i forstaget og en stage gik ved masten, så kulfiberstøvet stod ind i båden. Det betød at Team New Zealand sejlede forbi.
”Efter uheldet var vi ikke hurtige til at omstille os, men vi kom igen og heldigt var det at kiwierne havde en straf, så vi kunne slå dem med et sekund,” forklarer danske 51-årige Michael Richelsen, der er designer på holdet. I 24 år har han været med i cuppen og sejren i Valencia var hans første. Flere tusinde både var på vandet, selvom de så sejladserne meget, meget langt fra.
America’s Cup handler om design af båd, køl, ror, mast og sejl. Michael Richelsen siger om Alinghis vinderbåd SUI 100:
”Vi havde et lille overtag på krydsfarten i mellemluft og opefter, som vi havde sat SUI 100 op til. Kiwierne havde også sat deres lange bulb med et lavere tyngdepunkt for at få et mere oprettende moment. Men vi kunne tage en meter her og der på dem. Samtidig havde vi bedre vendinger. Og det gav ro og selvtillid,” siger designeren, der håber og regner med en forlængelse af kontrakten med Alinghi allerede omkring 1. august.
Vinderholdet fik i øvrigt en bonus, men Richelsen ønsker ikke at udtale sig om hans egen lønsituation.
”Nogle har en høj grundløn og ingen bonus og andre en lavere grundløn med mulighed for bonus,” siger han og synes det er fint hvis et dansk AC-hold er med i 2009.
”De ville kunne få cup-erfaring som det tyske hold fik det.”

DR-chef: Cuppen for dyr at sende
Den seneste America’s Cup-finale kunne i spænding måle sig med OL-finalen i Sydney, hvor Jesper Bank og Jochen Schumann kæmpede, så man sad og bed i gulvtæppet. Forskellen på dengang og nu er, at kun cirka 2-3000 seere på betalingskanalen Visat Sport 3 kunne følge America’s Cup, mens over en million seere gratis på DR og TV2 kunne se Bank-båden vinde guld over Schumann. På Americascup.com var dog gratis live-kommentering, og for tre hundrede kroner kunne sejladsen følges grafisk. Men altså ingen gratis tilgængelige live-billeder fra cuppen, da MTG Gruppen, der ejer Viasat og TV3, valgte at sende på en eksklusiv, hemmelig kanal. Men hvorfor købte DR eller TV2 ikke rettighederne, da de var til salg sidste år. DRs Programchef Olav Skaaning Andersen, skærer det nærmest ud i Anders And-sprog for Bådmagasinet:
”America’s Cup er alt for dyrt, især i forhold til hvor mange seere, der vil følge sejladserne. Det er måske sportsligt set interessant set fra et dansk synspunkt,” siger DR-chefen.

Hvad koster tv-rettighederne fra America’s Cup?
”Det vil jeg ikke ind på, men det er mange penge,” siger Olav Skaaning Andersen.

Så der skal altså OL-sejlsport på, før I vil sende på DR?
”Det er ikke engang nok, der skal være tale om medaljechancer, hvor danskerne ligger langt fremme, så vil vi sende.”

Olav Skaaning Andersen fortæller at DR altså har sendt fra America’s Cup i Valencia de seneste fem måneder. En 90 sekunders kvote om dagen havde DR købt fra Viasat Sport,
men DR-chefen erkender overfor Bådmagasinet, at heller ikke de 90 sekunder blev brugt.
Typisk så man en målgang på under 15 sekunder, selvom 17 danskere er med i cuppen. I starten af udfordrerserien Louis Vuitton Cup manglede vinden den første uge, og det fik den
store tyske kanal ZDF til helt at trække sig fra live-optagelser umiddelbart efter, selvom et tysk hold deltog. At netop Viasat Sport 3 sendte fra Valencia er ingen tilfældighed. MTG-
gruppen ejes nemlig af en svensk syndikatleder, der havde købt tv-rettighederne til sende America’s Cup i Norden. TV-producer Anders Dylov Chroma.dk, der er freelance for DR-nyhederne, er en af de mange sejlere, der ikke fik set cuppen på tv.
”Jeg har ikke set ret meget, da det ligger på Viasat Sport 3. Det er kun det DR og TV2 har vist i form af korte klip,” siger tv-manden, der dog nåede at se sidste finale-sejlads på tv. Og det var tv-optagelser i høj, høj klasse, mener han med 16 kameraer, inklusive gyro-kameraer, placeret rundt på banen og på bådene, samt fra flere helikoptere.
”Den sidste sejlads er der hvor det lever live, som sejlsport normalt har svært ved. Der var frisk luft og bølger ind over sejlerne. Sejladsen var også med straffe og skiftende føringer og en målgang, hvor Alinghi bliver hentet et par hundrede meter af Team New Zealand,” siger Dylov, der var imponeret over den høje kvalitet, der også var krydret med forståelsesgrafik.
”Produceren turde klippe nærbilleder ind og dermed spænding, selv ved målgangen. Det var ærgerligt ikke at kunne se mere fra cuppen. For mig som sejler er America’s Cup på højde med OL eller VM i fodbold.”

Kommentar: Banks nedtur og Gram-Hansens optur
Danmarks mest kendte sejlsportsmand Jesper Bank fik ridser i lakken under den seneste cup. Især fra de tyske journalister, der skød ham alverden i skoene. At han stod bag fyringer på det tyske hold og andre ting på designsiden af United Internet Team Germany. Et hold, der blev næstsidst i Louis Vuitton Cup efter en fart, der var umådeligt ringe, især på kryds. Vi har talt med danskerne på holdet omkring Bank, og de bakker generelt deres skipper op. ”Det var ikke Banks skyld at det gik så galt for holdet. Det er ikke ham der har designet båden,” siger Michael Hestbæk.
Vi har også talt med Bank efter han fyrede sig selv som skipper på United Internet Team Germany. I dag hedder skipperen Karol Jablonski. Bank forklarer at holdet kom for sent i gang og med for mange problemer med køl og design. Ifølge min overbevisning ligger fejlen i den 50-åriges danskers kommunikation. Han lovede nærmest at det tyske hold ville nå semifinalen, inden satsningen tog rigtigt fat. Det var højt spil, som Bank blev holdt fast på. Havde det tyske hold i stedet stået ved, at de blot var med for at lære i deres første cup, så havde Bank været en succes. Nu måtte han træde tilbage dagen efter sejladserne var slut med kun to sejre over kineserne.
Bank er dog allerede tilbudt pladser andre steder i America’s Cup, fordi han er en utrolig dygtig sejler, men nu med ridser i sit CV. Kan Bank lede et AC-hold til succes? Det kan han sikkert, men det kræver langt bedre folk omkring ham.
Anderledes mere positivt gik det for den 35-årige Jes Gram-Hansen. Skolelæreren fra Århus, der med Rasmus Køstner, præsterede de bedste starter for Mascalzone Latino, som ikke er set siden Russell Coutts var med i 2003. Gram-Hansen var med til at forvandle det italienske hold til et rent succeshold, der i starten lå til en semifinaleplads. Gram-Hansen blev af The Daily Sail udråbt til den bedste starter i cuppen. Udadvendte og ukrukkede Gram-Hansen er blevet et hot, hot navn i America’s Cup. En mand medierne holder af – og sikkert også de store hold, der kan tilbyde sejleren en årsløn på op mod en mio. euro. ”Skolelærer bliver jeg nok ikke igen,” siger Gram-Hansen selv.

Fra 85 til 90 fod
Bådene vokser i America’s Cup med fem fod op til 90. Og gasternes antal stiger fra 17 til 20 i det 33. America’s Cup. En ny protokol er nemlig underskrevet mellem udfordrerne Club Náutico Español de Vela og den forsvarende klub Yacht Club, the Société Nautique de Genève.
”Den nye bådtype er hurtigere end den gamle og kræver flere atletiske gaster,” siger Brad Butterworth fra Alinghi. Båden forventes at blive 6-7 ton lettere end den hidtidige, lyder et pålidelig rygte.
Michael Richelsen ser det som en fordel for et evt. dansk AC-hold med en ny bådtype, da alle står mere lige. Der ventes nu spændt på hvor den næste cup skal sejles. Michael Richelsen og AC-sejlerne Jes Gram-Hansen og Christian Kamp tror på en hurtig cup i Valencia. Og med Act-sejladser i Dubai. Først til december meldes der ud om hvor næste cup skal sejles. ”Men,” siger Michel Bonnefous, leder af America’s Cup, ”bliver vi snart enige om en forlængelse med Valencia, melder vi det hurtigt ud, ellers har andre europæiske byer meldt sig på banen til det 33. America’s Cup”. Cuppen sejles tidligst 2009 og senest 2011.

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer