Örn laver sensation

05-10-2002 06:23 Hans Henrik05 Oct 2002 4:23 - Nikolaj Dyring
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Sikke en spændende nat for skandinavisk sejlsport. I sin anden sejlads var det tid for den skandinaviske satsning til at møde en af årets favoritter i Louis Vuitton Cup, nemlig amerikanske Stars & Stripes, som er veteranen Dennis Conners satsning. Selvom Dennis Conner - også kendt som Mr. America’s Cup - ikke selv var med ombord på Stars & Stripes, manglede der absolut ikke erfaring ombord. Som afterguard på den amerikanske båd sås blandt andet stjernen Tom Whidden, som hermed deltager ved sin syvende America’s Cup satsning.
Det var altså noget af en udfordring for svenske Örn med Jesper Bank ved roret og Magnus Holmberg og Stefan Rahm som afterguard.
I en meget lige start valgte Jesper Bank at starte helt til styrbord, og så blev der ellers testet fart. Stars & Stripes og Örn lå side om side med ca. 50 meters afstand og fortsatte i lang lang tid på styrbord halse. Efter fem minutter lå bådene stadig helt lige, men så begyndte Victory Challenge båden Örn at løfte lidt og vinde højde.
Bådene fortsatte over layline på bagbord side, og Jesper Bank kunne vende først og styre mod topmærket og langsomt øge føringen. Ved topmærket var Örn 19 sekunder foran eller ca. fire bådslængder. Stars & Stripes bommede tidligt, mens den svenske båd valgte at fortsætte et stykke endnu, og bådene blev meget spredt på lænseren. Da bådene mødtes igen, viste det sig, at Örn havde valgt rigtigt og forspringet var fordoblet ved bundmærket til 38 sekunder.
På andet opkryds blev der sejlet defensivt og Stars & Stripes blev dækket op ad krydset og forspringet var ved topmærket øget til 58 sekunder.
På anden lænser var det Örn som bommede først, og de to både byttede altså fløj på lænseren i forhold til første lænser. Midt på lænseren vælgte skandivanerne at følge Stars & Stripes og sejle sikkert og forspringet var ved bundmærket efter anden lænser øget med yderligere to sekunder til 60 sekunder.
På tredje opkryds blev der først sejlet defensivt, men oppe ad krydset valgte Jesper Bank at lade Stars & Stripes slå fri og gå længere til styrbord ad banen et par gange, formentlig fordi Jesper så en fordel på venstre side af banen, som han ville have for sig selv. Den amerikanske båd valgte da også relativt hurtigt at slå over mod venstre side igen hver gang. Sidst på krydset opførte amerikanerne sig pænt og slog i læen af den svenske båd, men lige til sidst satte den svenske båd lidt til ved at slå under layline, og det kostede lige to ekstra vendinger.
Tredje og sidste gang ved topmærket var forspringet dog alligevel øget med yderligere tre sekunder til 63 sekunder, og Jesper Bank kunne suverænt lænse i mål til en flot sejr over Stars & Stripes på 33 sekunder efter to timers sejlads.

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer