Italienerne og New Zealænderne er de hold som har deltaget længst tid i Americas Cup. Ses her under sidste Louis Vuitton Cup. Foto ETNZ / Chris Cameron.

To hold truer med at trække sig fra Americas Cup

28-03-2015 15:30 Dan Ibsen28-03-2015 14:15 - Dan Ibsen
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

To af udfordrerne er blevet meget vrede over diskussion om endnu mindre AC både. I det seneste år har alle talt om at en AC62’er skulle afløse AC72’eren.

Men indenfor de seneste uger er der så kommet meldinger om, at man ville gå længere ned i størrelse, for eksempel til en AC54, eller helt ned til en AC47’er.

Læs også: Skal Americas Cup sejles i endnu mindre båd ?

Flere af holdene – Artemis Racing, Ben Ainslie Racing og Team France - har allerede udtalt sig positivt om planerne, ikke mindst med udsigten til at opnå store økonomiske besparelser, men to af udfordrerne truer med at melde fra til Americas Cup udfordringen.

Luna Rossa, som er et af de hold der har været med længst tid, har reageret meget skarpt, og har udsendt en pressemeddelelse, hvor de truer med at trække sig helt fra Americas Cup.

Italienerne nævner samtidig, at det første Americas Cup World Series event i Cagliari kan risikere at blive aflyst.

Italienerne har allerede en fuldt operationel base kørende i Cagliari med 80 ansatte, og man har i mere end et halvt år haft to foilende AC45’ere, som har testet og træner. Hele deres setup er lige nu baseret på en AC62’er, og de er alt andet lige nok det hold som lige nu er længste med forberedelserne.

Luna Rossa og Team NZ ønsker enighed

Italienerne fastholder, at en beslutning om at gå længere ned i bådstørrelsen end AC62’eren efter deres opfattelse bør træffes i enighed mellem holdene, og ikke trumfes igennem af de andre udfordrere sammen med Oracle Team USA.

Emirates Team New Zealand er også kommet på banen og bakker Luna Rossa op i deres reaktion, og de truer samtidig også med at de vil følge italienerne og trække sig.

Hvis det ender med, at to af de hold som har været med længst tid, trækker sig fra Americas Cup, så vil der kun være tre udfordrere tilbage til at sejle Americas Cup World Series samt kvalifikationen på Bermuda, hvilket alt andet lige vil betyde et større prestigetab for eventen, og ikke mindst for Bermuda som arrangør, men det vil også have økonomiske konsekvenser for Bermuda som arrangør.

Efter Team NZ’s udmelding, så meldte Americas Cup kommercielle direktør ud med at trække aftalen om en Americas Cup Qualifier i Auckland tilbage.

Det store problem for New Zealænderne er, at støtten fra regeringen er baseret på den økonomiske værdiskabelse i AC udfordringen, heriblandt kvalifikationen i Auckland.

Risiko for at miste mange TV-seere

Hvis der ikke findes en løsning på konflikten, og Luna Rossa og Team NZ skulle trække sig, så vil AC’s kommercielle direktør stå tilbage med et stort problem, idet Cup’en så mister to af de største TV publikums. Under den sidste Americas Cup fulgte 25% af befolkningen Americas Cup, dvs. mere end 1 million så sejladserne dagligt.

Italien producerede lige så flotte TV-tal, og i italienerne kan blive den af de europæiske udfordringer, som har de mest patriotiske TV seere of fans.

Men dramaer som dette inden sejladserne er jo næsten ”hverdagskost” når det handler om Americas Cup, så mon ikke tingene løser sig og finder et kompromis, som alle fem udfordrere samt den amerikanske forsvarer kan bakke op om, så man allerede i år kan gennemføre en succesfuld AC45 World Serie, og i den sidste ende AC kvalifikationen og Cup finalen på Bermuda.

Udvalgte varer til vores abonnementer

135
Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer