Hvor er Cuppen på vej hen?

Rygterne svirrer om fremtiden for America’s Cup. Her er en opsummering.

15-02-2010 14:51 Christina15 Feb 2010 13:51 - Joakim Rechnitzer
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Larry Ellison har endelig fået fingrene i America’s Cup, men hvad vil han med den? Vi afventer spændt en afklaring. Foto: Pedro Armestre/AFP/33rd America's Cup.

Status efter gårsdagens match er, at America’s Cup er tilbage på amerikanske hænder. BMW Oracles sejr var den første amerikanske sejr siden 1992, hvor Bill Kochs America3 forsvarede cuppen i San Diego.

Med BMW Oracle som de nye forsvarer af America’s Cup er der lagt op til en nu æra i livscyklussen for den historiske kapsejlads.

Der er blevet sagt meget, svirrer utallige rygter og spået på fremtiden for America’s Cup de seneste dage og uger. Her prøver vi at opsummere ud fra dette sammensurium.

Hvordan?
Under hvilke betingelser skal den 34. America’s Cup afholdes? Indtil videre har BMW Oracle-ejer Larry Ellison givet udtryk for et ønske om en multichallenge serie med så mange hold som muligt.

Betingelser?
Ellison ønsker et America’s Cup med uafhængig organisation og dommere. Arrangørerne af America’s Cup skal ikke være del af hverken BMW Oracle eller et andet hold.

Hvor?
BMW Oracle stiller op for Golden Gate Yacht Club i San Francisco. Men det betyder nødvendigvis ikke, at cuppen skal sejles på vestkysten eller i byen med den gyldne bro.

Under pressemødet, efter sejladserne i går, blev Larry Ellison spurgt om det var hold i rygtet, der sendte America’s Cup til Newport, RI, på østkysten. Stedet hvor amerikanerne i 1983 tabte til australierne (lidt symbolsk var det en australier der styrede BMW Oracle til sejr i den 33. America’s Cup).

Ud fra svaret Ellison kom med var der ikke meget håndfast. Der er mange muligheder for placeringen af konkurrencen, men som holdejeren pointerede så skal landforholdene gøre det muligt at bygge adskillige holdbaser. Og det kræver plads.

Læs på næste side om hvem og hvornår…


 

 
Vincenzo Onorato (tv) og Mascalzones nye skipper Gavin Brady er højst sandsynligt Challenger of Record for den 34. America’s Cup.

Hvem?
Første udfordring til den 34. America’s Cup er givetvis allerede landet på bordet hos Ellison. Det er ikke officielt endnu, men alle peger på italienske Vincenzo Onorato og holdet Mascalzone Latino Audi Team som førsteudfordreren (Challenger of Record). 

Selv siger den italienske shippingmand: ”Gudskelov, dette er enden på en lang nat for Oracle.”

Den nyudnævnte præsident for Mascalzone Latino Audi Team, Lara Ciribi Onorato, siger: ”Mascalzone Latino er stolt af at have bakket Larry Ellison og Russell Coutts op lige fra starten. Takket være denne sejr, America’s Cup vil blive en high profile sports event, drevet af fair regler modsat dem den tidligere Forsvarer ville indføre.”

Udover den italienske udfordring kan flere hold også inden kort tid indgive deres udfordring. Sammen med resten af sejlerverdenen afventer de nu en afklaring om formatet.

Hvornår?
Hvornår den 34. America’s Cup sejles vides endnu ikke. Det eneste sandsynlige er at det ikke bliver i 2012, hvor OL afholdes i London. Muligheden for at BMW Oracle kan nå at stable en cup på benene allerede til næste år er usandsynlig. Så mon ikke det bliver i 2013.

Der ventes inden ganske kort tid en udmelding fra den nye forsvarer og førsteudfordrer om planerne for den 34. America’s Cup.

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer