Gør bådhandlen betinget!

02-10-2007 15:26 Hans Henrik02 Oct 2007 13:26 - Claus Hastrup Knudsen
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

I denne situation er der typisk en række praktiske ting, der skal på plads, inden man kan sige endeligt ja til aftalen. Det kan være, at finansieringen lige skal godkendes, båden gennemgås af en bådsagkyndig eller at man ikke er 100 % sikker på købet. Uanset hvad, er det efter min vurdering nødvendigt for den grundige køber, at båden gennemgås af en bådsagkyndig, når man køber brugte både og særligt ved køb af motorbåde.
Måden at sikre både sælger og køber på i denne
situation er ved at gøre bådhandlen betinget. En handel kan gøres betinget af mange ting, f.eks. af at køber opnår finansiering af båden inden 10 dage, eller at båden leveres søsat inden handlen gøres endelig. På den måde kan køber sikre sig, at han ikke køber en dårlig båd. Viser en undersøgelse efterfølgende, at bådens motor er i dårlig stand, har sælger mulighed for at reparere motoren og dermed forsøge at fastholde købet. Køber vil på den anden side have ret til ikke at acceptere handlen. Typisk vil det også være en god sikkerhed for sælger, at bådhandlen betinges af eksempelvis en bådsagkyndigs undersøgelse, da sælger derved minimerer chancen for at hænge på et senere mangelsansvar.
En anden god måde at sikre sig på er at indsætte et advokatforbehold i købsaftalen. Et advokatforbehold kendes typisk fra ejendomshandler og indebærer, at den indgåede købsaftale bliver gennemgået af købers advokat, der kan undersøge om, der skulle være gæld i båden, om sælger er den retmæssige ejer af båden og rådgive om købsaftalens udformning m.v. Et advokatforbehold er en anden måde at gøre handlen betinget på.

Jeg anbefaler, at følgende formulering til et advokatforbehold indsættes i købsaftalen:

”Bådhandlen er betinget af min advokats endelige godkendelse af handlen, der skal være fremkommet til sælger inden syv dage fra købsaftalens underskrivelse”.

Betingelsens opfyldelse
Er handlen f.eks. betinget fra købers side af en bådsagkyndigs undersøgelse, vil betingelsen være opfyldt og handlen endelig, når den bådsagkyndige har undersøgt båden, og der ikke er konstateret mangler ved den.

Sælgers sikkerhed
Er sælger bange for, at køber vil bruge den betingede købsaftale som en gratis fortrydelsesret, så kan sælger kræve
købesummen deponeret. Dette kan gøres hos sælgers advokat eller i banken. Den deponerede købesum vil så først kunne komme til udbetaling ved betingelsens opfyldelse. F.eks. efter den bådsagkyndige har udtalt, at båden er i orden.

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer