Sådan deles båden ved en skilsmisse

28-09-2006 17:08 Hans Henrik28 Sep 2006 15:08 - Claus Hastrup Knudsen
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Særeje: I de tilfælde hvor båden tilhører den ene ægtefælle som særeje, opstår der sjældent de store problemer, når boet skal deles. Båden indgår ikke i boet og kan udtages af den ægtefælle, der har båden i særeje, før boet skal deles. Særeje findes, når der er oprettet en ægtepagt mellem ægtefællerne.
Særeje kan dog også opstå, hvis den ene ægtefælle har modtaget en gave fra sine forældre, eksempelvis en båd, og forældrene har båndlagt gaven som særeje. I denne
situation vil båden være gavemodtagers særeje og vil ikke indgå i bodelingen. Byttes båden på et senere tidspunkt til en bil, vil bilen forblive gavemodtagerens særeje.

Fælleseje: De fleste ægteskaber indgået i Danmark har fuldstændigt fælleseje. Ønsker begge ægtefæller båden, kan der både opstå uenighed i de situationer, hvor båden tilhører den ene ægtefælles bodel, og hvor båden er købt i lige sameje.
Ifølge Skifteloven er reglen ved bodelingen, at hver af ægtefællerne er berettiget til at kræve båden udlagt til den pris den vurderes til. Ønsker begge ægtefæller båden, har den ægtefælle, til hvis bodel båden tilhører, fortrinsret. Har manden f.eks. bragt båden ind i ægteskabet, hvor der er fælleseje, vil båden tilhøre mandens bodel. I tilfælde af skilsmisse har hver ægtefælle ret til at udtage de ting, der tilhører ens bodel, hvilket betyder at manden har ret til at udtage båden ved skilsmisse.
Den ægtefælle, til hvis bodel båden hører, skal kun vige for den anden ægtefælle, hvis den anden ægtefælle kan sandsynliggøre, at båden særligt har tjent den pågældende ægtefælles behov. Har konen f.eks. medbragt en X-79 i ægteskabet, men det er manden der de seneste 10 år alene har brugt og vedligeholdt båden, vil dette tale for at manden undtagelsesvis kan udtage X-79’eren til vurderingen, uanset at båden tilhører konens bodel.
Er båden erhvervet for fællesejemidler, således at båden er i lige sameje imellem ægtefællerne, kan der opstå et problem, som Skiftelovens regler ikke umiddelbart løser.
Et eksempel herpå kunne være en sejlbåd, der har været brugt til familiens fælles formål. I dette tilfælde er der ikke nogen, der kan sandsynliggøre en større interesse i båden end den anden. Ved uenighed er man nødsaget til at trække lod, og hvis dette ikke kan aftales, må båden afhændes på auktion.

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer