Gode råd, når bådhandlen sejler

23-02-2006 07:00 Hans Henrik23 Feb 2006 6:00 - Claus Hastrup Knudsen, Advokatfuldmægtig
Kilde:
Vurderer artiklen
Del artiklen

Osmoseblærer er blevet sjældne, og domme efter retssager er dermed også sjældne og meget gamle. Både fra før 1975-80 kan få osmose, da man ikke vidste, at det skyldtes snavs og dårlig hærdning.


Sælger er som udgangspunkt ansvarlig for skjulte mangler. Om osmose i bunden af båden kan karakteriseres som en skjult mangel afhænger af, om det var muligt at konstatere osmosen ved en sædvanlig gennemgang af båden i forbindelse med købet. Kunne der umiddelbart konstateres bobler i bunden af båden, er det normalt sværere at gøre sælger ansvarlig.
Straks efter, at der konstateres en mangel, er det vigtigt at reklamere over for sælger. Det gøres i praksis ved, at der skrives til sælger, at man har opdaget osmose i bunden, og man ønsker at gøre sine ”mangelsbeføjelser” gældende (ophævelse, forholdsmæssigt afslag, afhjælpning eller erstatning). Sørg for at gemme en kopi af brevet.
Bliver parterne derefter enige om, at båden er mangelfuld, vil der ofte findes en mindelig løsning på sagen.
Bliver parterne ikke enige om, at båden er mangelfuld, er det ofte nødvendigt at indblande advokater. I så tilfælde, er det vigtigt at undersøge, om kaskoforsikringen på båden indeholder en retshjælpsforsikring.
Mange bådejere er dækket af en retshjælpsforsikring via deres bådforsikring. Det er der imidlertid ikke ret mange, der er klar over. En retshjælpsforsikring dækker udgifterne i forbindelse med retssager mv., som man bliver involveret i. Normalt vil der skulle betales en mindre selvrisiko.
Forsikringen dækker typisk retssager ved domstolene. Den dækker derimod f.eks. ikke en klage til en offentlig myndighed. Det er heller ikke alle retssager, der er dækket af din retshjælpsforsikring. Tag derfor din forsikringspolice med til din advokat, som kan fortælle dig om mulighederne for dækning i netop din sag. Det er nemlig kun en advokat, der kan ansøge om retshjælpsdækning hos forsikringsselskabet.
Godkender forsikringsselskabet retshjælpsdækning, har du mulighed for at anlægge sag mod sælger af båden uden at det koster dig andet end selvrisikoen.
Hvad skal man gøre, hvis der eksempelvis konstateres en mangel og sælger ikke vil dække reparationsudgifterne?
En god fremgangsmåde i en sådan sag er at lade domstolene udpege en uvildig skønsmand til vurdering af manglen på båden inden retssagen anlægges. Det er den hurtigste måde at få vurderet, om der rent faktisk er en mangel og samtidigt få prissat omkostningerne til udbedring.
Opnås der ikke et forlig mellem parterne efter skønserklæringen, vil skønsmandens vurdering kunne bruges som bevis i en efterfølgende retssag. En yderligere fordel ved denne fremgangsmåde er, at køber vil kunne påbegynde reparationen af båden umiddelbart efter, at skønsmanden har svaret. Man bliver derved ikke tvunget til at afvente udfaldet på en langvarig retssag med det resultat, at ens nyerhvervede båd må stå på land, mens alle andre er ude og sejle!

Udvalgte artikler til salg - GRATIS for abonnenter under Mit Bådmagasin

140
Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold
Jeg accepterer